Materiał promocyjny

Truskawkowe szaleństwo

Dziś kuchnia wegetariańska z truskawkami w roli głównej. Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN desery z truskawek np.: mus z mango z truskawkami, tartę z truskawkami i rabarbarem i tartaletki z truskawkami i ricottą oraz przekąskę z truskawkowym akcentem - czatnej truskawkowy na bagietce z camembert, pomidorami malinowymi i roszponką. Macie ochotę?

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Mus z mango z truskawkami

Składniki:

2 bardzo dojrzałe mango

1 bardzo dojrzały banan

1 szklanka obranych i pokrojonych truskawek

jogurt typu greckiego

truskawki

Przygotowanie:

Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i miksujemy na mus. Banan kroimy w plasterki i miksujemy z szklanka truskawek. Do szklanej salaterki wkładamy warstwę musu z mango, warstwę musu z bananów i truskawek i jogurt. Całość przyozdabiamy truskawkami.

Tarta z truskawkami i rabarbarem

ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki krupczatki

150 g zimnego masła

½ szklanki cukru trzcinowego

około 2 łyżki śmietany 18 %

nadzienie:

2 szklanki pokrojonego w plasterki rabarbaru

3 szklanki pokrojonych na pół truskawek

¼ szklanki cukru trzcinowego

1 ½ łyżki skrobi kukurydzianej

1 łyżka wody

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i krupczatkę łączymy mieszamy ze zmielonym w młynku do kawy cukrem trzcinowym. Dodajemy masło i całość szatkujemy nożem. Do powstałej kruszonki dodajemy około 2 łyżki śmietany, tak by całość zagnieść w kulkę ciasta. Odstawiamy do lodówki zwinięte w folię na pół godziny. Rabarbar mieszamy z truskawkami i cukrem. Nadzienie przekładamy do garnka i gotujemy około 7 minut. Dodajemy skrobię kukurydzianą pomieszaną z wodą i całość dokładnie mieszamy. Po około 2 minutach zdejmujemy z gazu i studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około ½ cm. Przekładamy do okrągłej niskiej formy na tartę i odcinamy nadmiar ciasta dociskając wałkiem do rantu formy. Ciao nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem. Pieczemy na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika studzimy i wypełniamy masą z rabarbaru i truskawek. Tartę przykrywamy paskami ciasta formując kratkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złocistobrązowy kolor. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Czatnej truskawkowy na bagietce z camembert, pomidorami malinowymi i roszponką

Czatnej truskawkowy:

2 łyżki oleju ryżowego

2ostre czerwone papryczki chili z pestkami drobno poszatkowane

1 ½ łyżeczki mieszanki przyprawy panch foran

½ kg pokrojonych na pół truskawek

¾ szklanki brązowego cukru

szczypta soli

przyprawa panch foran:

1 część nasion czarnej gorczycy

1 część nasion kozieradki

1 część nasion czarnuszki

1 część nasion kminu rzymskiego

1 część nasion kopru włoskiego

bagietka

ser camembert

pomidory malinowe

roszponka

świeże truskawki do przyozdobienia

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju ryżowym smażymy ostrą poszatkowaną papryczkę i przyprawę panch foran. Po chwili nasiona z przyprawy zaczną strzelać. Dodajemy truskawki, cukier i sól. Całość dusimy, aż osiągniemy konsystencję dżemu. Bagietkę tniemy na kawałki i podpiekamy na suchej patelni. Smarujemy masłem, czatnejem, rozkładamy trochę roszponki, plastry sera, plastry pomidora. Całość przyozdabiamy kropelkami czatneju i świeżymi truskawkami. Solimy i pieprzymy do smaku.

Naleśniki smażone duszone w soku truskawkowym

naleśniki:

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

¾ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki mąki pszennej razowej graham (najlepiej takiej drobno mielonej)

2 łyżki stopionego masła

szczypta soli

masło sklarowane do smażenia

2 kg truskawek

¾ szklanki cukru trzcinowego

200 g masła

świeże truskawki do podania

bita śmietana

Przygotowanie:

Mleko mieszamy z wodą, wsypujemy mąkę i miksujemy. Pod koniec dodajemy stopione masło i szczyptę soli. Ciasto wstawiamy do lodówki. Umyte, ubrane i pokrojone truskawki dusimy z cukrem. Po około 15 minutach przecieramy przez sitko. Powstały sok lekko odparowujemy i łączymy z masłem. Porcję sosu truskawkowego wylewamy na patelnię i kładziemy naleśnik. Po chwili składamy na pół i jeszcze raz na pół. Po około 2-3 minutach zdejmujemy z patelni. Podajemy z sosem truskawkowym, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

Tartaletki z truskawkami i ricottą

ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki krupczatki

150 g zimnego masła

½ szklanki cukru trzcinowego

około 2 łyżki śmietany 18 %

foremki do babeczek lub tartaletek (małych tart)

nadzienie:

250 g ricotty

laska wanilii

cukier do smaku

świeże truskawki pokrojone na cztery części

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i krupczatkę łączymy mieszamy ze zmielonym w młynku do kawy cukrem trzcinowym. Dodajemy masło i całość szatkujemy nożem. Do powstałej kruszonki dodajemy około 2 łyżki śmietany tak, by całość zagnieść w kulkę ciasta. Odstawiamy do lodówki zwinięte w folię na pół godziny. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około ½ cm. Wycinamy kółka i wykładamy foremki. Pieczemy na złocistobrązowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni z termoobiegiem. Studzimy. Ricottę mieszamy z ziarenkami z laski wanilii i cukrem. Upieczone i wystudzone tartaletki wypełniamy kremem z ricotty i układamy ćwiartki truskawek, tak by powstał stożek.

Malpuri, czyli indyjskie pączki w sosie jogurtowym z truskawkami

Składniki:

250 g mąki pszennej

100 g cukru trzcinowego zmielonego w młynku do kawy

10 g drożdży

około180 ml letniego mleka

olej ryżowy do smażenia

600 ml jogurtu typu greckiego (nie zawiera mleka w proszku)

250 g truskawek

cukier trzcinowy do smaku

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i dodajemy mleko. Rozczyn łączymy z mąką i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę czasu do wyrośnięcia i mieszamy jeszcze raz. Ciasto powinno być dosyć gęste tak, aby można było nabrać je łyżką i włożyć do rozgrzanego tłuszczu. Olej do smażenia powinien być średnio rozgrzany tak, aby pączki nie leżały na dnie podczas smażenia i też tak, by nie wypływały natychmiast na powierzchnię, bo spalą się z wierzchu zanim upieką się w środku. Umyte i obrane truskawki dzielimy na dwie części. Jedną z nich ugniatamy, a drugą łączymy z cukrem. Ugniecione truskawki mieszamy z jogurtem. Malpuri smażymy nakładając na gorący tłuszcz ciasto łyżką. Pomagamy sobie palcem lub drugą łyżką w zsunięciu porcji ciasta do tłuszczu. Smażymy na złocistobrązowy kolor. Pączki podajemy z truskawkowym jogurtem i truskawkami z cukrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości