Materiał promocyjny

Truskawki w towarzystwie śmietany i jogurtu. Pomysły Piotra Kucharskiego

Truskawki ze śmietaną? Pycha! A co powiesz na sałatkę z tymi pysznymi owocami? Wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego na maślane tosty z kwaśną śmietaną oraz kurczaka z sosem jogurtowym w towarzystwie sałatki truskawkowej. A jeśli masz ochotę na coś słodkiego, to przygotuj sernik na zimno z truskawkami.

Maślane tosty z kwaśną śmietaną i sałatką truskawkową

Składniki:

  • 6 kromek chlebka maślanego, brioszki lub chałki
    • 1 kwaśna śmietana Zott Primo
      • płatki migdałowe
        • 400 g truskawek
          • świeży rozmaryn
            • 1 łyżka cukru trzcinowego
              • sok z cytryny

                Przygotowanie:

                Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Kromki pieczywa posmarować śmietaną, na wierchu każdej kromki ułożyć kilka plasterków truskawek i posypać odrobiną płatków migdałowych. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.

                W tym czasie pokroić resztę truskawek i wymieszać z posiekanymi igiełkami rozmarynu i łyżką soku z cytryny i odstawić.

                Zapieczone tosty podawać z orzeźwiającą sałatką z truskawek.

                Piotr Kucharski

                Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem jogurtowym

                Składniki:

                • 1 filet z piersi kurczaka
                  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
                    • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
                      • 0,5 łyżeczki kurkumy
                        • sól i pieprz
                          • oliwa z oliwek
                            • duża garść mieszanki sałat
                              • 1 młoda marchewka
                                • 3 białe szparagi
                                  • 200 g truskawek
                                    • 5 łyżek jogurtu naturalnego Zott Primo
                                      • 1 łyżeczka przyprawy sumak

                                        Przygotowanie:

                                        Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski. Przyprawy wymieszać z łyżką oliwy i łyżką jogurtu, wymieszać. Zamarynować w tym paseczki mięsa. Najlepiej odstawić na noc do zamarynowania.

                                        Sałatę umyć i osuszyć, ułożyć na 2-4 talerzach. Przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć w paski marchewkę i szparagi i ułożyć na sałacie. Truskawki pokroić na połówki i ułożyć na sałacie.

                                        Paski z kurczaka podsmażyć na patelni na wolnym ogniu, aby mięso ścięło. Kawałki mięsa, ułożyć na sałacie.

                                        Jogurt wymieszać z sumakiem i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dresing podawać do sałatki.

                                        Sernik na zimno z truskawkami

                                        Składniki:

                                        • 4 łyżki żelatyny
                                          • 1 kg truskawek
                                            • 400 g jogurtu naturalnego Zott Primo
                                              • 200 ml kwaśnej śmietany Zott Primo
                                                • 200 g cukru

                                                  Przygotowanie:

                                                  Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach zimnej wody i odstawić do nasiąknięcia na 10 minut. Następnie dodać 100 ml gorącej wody i rozpuścić, odstawić.

                                                  Jogurt połączyć ze śmietaną, 150 g cukru i dokładnie wymieszać z 2/3 żelatyny. Ważne, żeby żelatyna była ciągle płynna. Najlepiej zrobić to miksując wszystko blenderem na wysokich obrotach.

                                                  Spód tortownicy o średnicy około 20 cm wyłożyć obranymi truskawkami, zalać masą jogurtowo-śmietanową. Odstawić do lodówki, żeby stężała.

                                                  Trzysta gramów truskawek zagotować z dodatkiem 50 g cukru, następnie zmiksować i połączyć z jedną trzecią wcześniej rozpuszczonej żelatyny, odstawić.

                                                  Stężałą masę jogurtowo-śmietanową, wyjąć z lodówki, wylać na nią schłodzoną galaretkę i ułożyć na niej truskawki.

                                                  Odstawić całość do stężenia w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

                                                  Piotr Kucharski

                                                  Zobacz też:

                                                  Rabarbar na obiad, przekąskę i deser. Poznaj przepisy Jakuba Kasprzaka

                                                  Andrzej przypomina - pyszna jest botwina! Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

                                                  Wiosenne sałatki, po których nie zaburczy ci w brzuchu. Przepisy Sebastiana Olmy

                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                  Autor: Jola Marat

                                                  Materiał promocyjny
                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości