Materiał promocyjny

Truskawki, truskaweczki...

Mus z białej czekolady z truskawkami, muffinki z truskawkami i kokosem, ciasto francuskie... Na co macie ochotę? Mistrz Andrzej Polan jak zwykle kusi nasze podniebienia.

Mus z białej czekolady z truskawkami

Składniki:

Śmietana 36% - 300 ml

Żółtka - 5

Cukier - 50 g

Żelatyna - 20 g

Czekolada biała - 300 ml

Truskawki

Przygotowanie:

Śmietanę zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Ubite żółtka zalewamy gorącą śmietaną. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i dodajemy do śmietany z jajkami. Na koniec do masy dodajemy żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietana 36% - 500 ml

Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z przestudzoną masą. W tortownicy dno wykładamy biszkoptami perfumowanymi alkoholem, truskawki układami na sztorc i wszystko zalewamy musem z białej czekolady. Wstawiamy do lodówki.

Muffinki z truskawkami i kokosem

Składniki:

Mąka - 400 g

Cukier - 100 g

Cukier waniliowy - 1

Jaja - 2

Mleko - 250 ml

Olej - 120 ml

Proszek do pieczenia - 1 łyżka

Masło - 100 g

Kokos - 100 g

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia łączymy razem. Jajka, mleko oraz olej podobnie. Do suchych składników wlewamy masę i mieszamy. Mogą pojawić się grudki, ale to nie problem, a wręcz zaleta. Powstałą masę wylewamy do papilotek i wkładamy do każdej po 1 lub 2 truskawkach. Z kokosu oraz masła przygotowujemy kruszonkę i posypujemy wierzch każdej babeczki. Pieczemy w temp. 180 stopni około 25 minut.

Ciasto francuskie, parzone i truskawki...

Składniki:

Ciasto francuskie - 1 opakowanie

Mąka - 1 szklanka

Woda - 1 szklanka

Masło - 100 g

Jaja - 5 sztuk

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z masłem i odrobiną soli. Do wrzątku wrzucamy mąkę i zaparzamy ją do momentu aż na dnie garnka pojawi się biały osad. Do masy dodajemy następnie po jednym jajku dokładnie wcierając je za pomocą miksera. Ciasto francuskie układamy na blaszce. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy ozdobny rant z ciasta parzonego na cieście francuskim. Wszystko razem pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

Truskawki - 500 g

Śmietana - 500 ml

Cukier waniliowy - 1

Cukier - 100 g

Cukier żelujący - 1 sztuka

Przygotowanie:

Truskawki kroimy w kostkę (kilka sztuk pozostawiamy w całości do dekoracji) i zasypujemy cukrem żelującym. Dokładnie mieszamy, a następnie zagotowujemy z dodatkiem 100 ml wody. Dodajemy cukier kryształ i jeszcze 2-3 minuty utrzymujemy na ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Na upieczonego francuza wykładamy warstwę naszych truskawek. Na wierzch kładziemy ubitą śmietanę. Dekorujemy stokrotkami dla bajeru. Smacznego.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości