Truskawki na wytrawnie. Nietypowe pomysły Jaśka Kuronia

Truskawki tylko na słodko? Jasiek Kuroń obala mity i przygotowuje je na wytrawnie, a pasują nawet do ryby. Zobacz, jak przygotować z truskawkami: halibuta, polędwiczki wieprzowe, roladki z piersi kurczaka oraz zieloną sałatkę z wędzonym pstrągiem.

Halibut zapiekany z cytryną, pietruszką i chili podany z truskawkowym winegretem

Składniki:

  • 4 filety z halibuta (ok. 600 g)
    • 2 cytryny
      • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
        • 1 posiekana papryczka pepperoni
          • 20 g masła
            • sól
              • 50 g masła klarowanego

                Przygotowanie:

                Piekarnik rozgrzej do 160 C. Halibuta natrzyj posiekanym chili wraz z natką pietruszki i sokiem oraz skórką z dwóch cytryn. Włóż rybę do pieca i na każdym kawałku ułóż po kawałku masła. Piecz przez 12 minut.

                Truskawkowy winegret

                Składniki:

                • szklanka obranych truskawek
                  • 8 łyżek oliwy z oliwek
                    • 2 małe ząbki czosnku
                      • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
                        • odrobina cukru lub miodu
                          • sól, pieprz

                            Przygotowanie:

                            Składniki połącz i zmiksuj.

                            Polędwiczki wieprzowe faszerowane serem blue podane z chutneyem truskawkowym i szpinakiem

                            Składniki:

                            • 4 polędwiczki wieprzowe (ok. 300 g każda)
                              • 200 g sera typu blue – lazur, rokpol i wiele innych
                                • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
                                  • pół pęczka natki pietruszki drobno posiekanego
                                    • łyżeczka pieprzu ziołowego
                                      • sól, pieprz
                                        • olej do smażenia

                                          Przygotowanie:

                                          Piekarnik rozgrzej do 180 C. Polędwiczki oczyść z błon. Odetnij tzw. głowy, czyli zgrubienia na szerszym końcu. Natrzyj je z zewnątrz solą, pieprzem ziołowym, posiekanym czosnkiem i pieprzem ziołowym. Za pomocą palca zrób dziurę wzdłuż polędwiczek, uważając, aby nie przedziurawić mięsa. Ser pleśniowy w miarę możliwości pokrój w grubsze słupki. Wymieszaj je z natką pietruszki i wciskaj w powstałą kieszeń. Następnie za pomocą sznurka gastronomicznego zawiąż mięso centymetr za miejscem w którym wbiłeś/aś palec w mięso.

                                          Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż polędwiczki na złoty kolor i włóż je do pieca na 15 minut.

                                          Chutney truskawkowy

                                          Składniki:

                                          • 500 g truskawek
                                            • 1 cebula
                                              • 1 pomarańcza
                                                • kawałek świeżego imbiru
                                                  • 1 ząbek czosnku
                                                    • 250 ml białego octu winnego
                                                      • 200 g cukru
                                                        • sól

                                                          Przygotowanie:

                                                          Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i truskawki podlewamy małą ilością wody i razem dusimy pod przykryciem. Gdy truskawki i cebula zmiękną dodajemy drobno posiekany imbir, pół szklanki octu i dusimy jeszcze przez 20 minut. Wtedy dodajemy resztę octu oraz cukier, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, często mieszając jeszcze przez co najmniej pół godziny.

                                                          Jasiek Kuroń

                                                          Roladki z piersi kurczaka z kozim serem, orzechami włoskimi i truskawkami

                                                          Składniki:

                                                          • 4 piersi z kurczaka po około 120 gramów
                                                            • 200 twardego sera koziego
                                                              • garść orzechów włoskich
                                                                • 15 truskawek
                                                                  • szklanka mąki
                                                                    • szklanka bułki tartej
                                                                      • 2-3 jajka
                                                                        • łyżka suszonego tymianku
                                                                          • sól, pieprz

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Piekarnik rozgrzej do 160 C. Orzechy włoskie delikatnie posiekaj i upraż na suchej patelni, po czym odstaw do ostygnięcia. Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty, uważaj jednak aby ich nie przedziurawić. Dopraw je solą, pieprzem i tymiankiem. Na środku ułóż kawałek sera koziego, pokrojone w ćwiartki truskawki i orzechy. Roladki zwiń jak najściślej. Aby upewnić się, że roladki się nie rozpadną możesz je owinąć sznurkiem gastronomicznym lub spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane roladki klasycznie panieruj. Najpierw w mące, następnie w rozbełtanych jajkach (możesz je doprawić solą, pieprzem, a nawet tymiankiem) na koniec w bułce tartej.

                                                                            Na rozgrzanym oleju smaż na złoty kolor z każdej strony, następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 160 C i piecz przez 10 minut.

                                                                            Jasiek Kuroń

                                                                            Zielona sałatka z wędzonym pstrągiem, truskawkami, bryndzą i awokado

                                                                            Składniki:

                                                                            • 2/3 rodzaje sałat
                                                                              • 200 g wędzonego pstrąga lub łososia
                                                                                • 2 dojrzałe awokado
                                                                                  • 100 g orzechów piniowych lub pestek słonecznika
                                                                                    • 1 zielony ogórek
                                                                                      • 12 truskawek truskawek
                                                                                        • 150 g bryndzy
                                                                                          • 200 g jogurtu
                                                                                            • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                              • kilka gałązek świeżego tymianku
                                                                                                • ½ pęczka natki pietruszki
                                                                                                  • sól, pieprz
                                                                                                    • sok z ½ cytryny
                                                                                                      • łyżeczka cukru
                                                                                                        • ząbek czosnku

                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                          Awokado obierz ze skóry, przetnij na pół, usuń pestkę i pokrój w paski. Następnie skrop je sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Ogórek umyj, obierz i pokrój w pół plastry o grubości 1 cm. Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój w ćwiartki. Na półmisku ułóż sałatę, dodaj do niej pozostałe przygotowane składniki oraz uprażone orzechy. Na wierzch porwij pstrąga oraz pokrusz ser. Całość polej zmiksowanym sosem z jogurtu, oliwy, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu, całość delikatnie wymieszaj.

                                                                                                          Jasiek Kuroń

                                                                                                          Multiwitaminowa pizza owocowa

                                                                                                          Nadal nie wiesz co ugotować? Zobacz, jak przygotować multiwitaminową pizzę, którą zachwyci się każdy niejadek. Przepis znajdziesz w materiale wideo:

                                                                                                          ''Multiwitaminowa pizza owocowa'', reporter: Małgorzata Fall 

                                                                                                          Zobacz też:

                                                                                                          Lekkie i smaczne zupy wiosenne według Piotra Kucharskiego. Palce lizać

                                                                                                          Szczaw na obiad i na deser. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

                                                                                                          Co na obiad? Andrzej Polan proponuje szybkie i pyszne dania

                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                                          Autor: Jola Marat

                                                                                                          Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości