Materiał promocyjny

Truskawki na czasie

Mistrz Polan zaprasza na truskawkowe szaleństwo...

Placki z truskawkami i bazylią

Składniki:

250 g mąki

3 żółtka

20 g drożdży

300 ml mleka

50 g masła

szczypta soli

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy do mąki. Jeszcze żółtka, rozpuszczone masło i wszystko razem wyrabiamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy na patelni na złoty kolor.

500 ml śmietany

50 g cukru

bazylia świeża

500 g truskawek

Przygotowanie:

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pokrojoną bazylię i cukier. Truskawki kroimy na plastry. Na upieczone placki wykładamy dużą ilość truskawek i łyżkę kremu śmietanowo - bazyliowego.

Naleśniki z truskawkami zapiekane z pianą

Składniki:

2 jaja

około 1 szklanka wody

1 szklanka mleka

200 g mąki

500 g

1 opakowanie cukru waniliowego

100 g cukier kryształ

20 g masła

50 g płatków

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, ale z dodatkiem samych żółtek. Smażymy cienkie naleśniki. Truskawki przygotowujemy, jak w poprzednim przepisie. Nakładamy konfiturę na naleśniki, boki podwijamy, a następnie zwijamy ruloniki. Prawie jak krokiety. Blaszkę do zapiekania smarujemy masłem. Układamy naleśniki z truskawkami. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Pianą przykrywamy naleśniki i wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy w piecu w temp. 160 stopni. Dla dodania atrakcyjności naszym naleśnikom do ciasto możemy dodać łyżkę kakao.

Sezamowa tarta z truskawkami

Składniki:

200 g mąki

4 żółtka

4 paczki sezamków

100 g masła

1 biała czekolada

1 biszkopt (krążek)

50 ml alkoholu

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Sezamki rozdrabniamy najlepiej w malakserze. Z mąki, sezamków rozdrobnionych, masła oraz żółtek wyrabiamy szybko ciasto. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy na blaszce do tart. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Upieczone ciasto smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Ten zabieg nie dopuści do nawilgocenia kruchego ciasta. Na posmarowany czekoladą placek wykładamy biszkopt i mocno nasączamy alkoholem z dodatkiem kawy.

1 kg truskawek

1 opakowanie cukru żelującego

100 g cukru brązowego

Przygotowanie:

Truskawki kroimy w kostkę (kilka sztuk pozostawiamy w całości do dekoracji) i zasypujemy cukrem żelującym. Dokładnie mieszamy, a następnie zagotowujemy z dodatkiem 100 ml wody. Dodajemy cukier brązowy i jeszcze 2-3 minuty utrzymujemy na ogniu. Studzimy i wykładamy na nasączony biszkopt.

Przepis opracował Andrzej Polan.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości