Truskawki marynowane - owocowa przyjemność

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował owocowo-kwiatowe smakowitości. W menu znalazły się: czekoladowa tarta truskawkowo-bazyliowa, syrop z kwiatów czarnego bzu i wanilii, truskawki marynowane oraz filety drobiowe z rzodkiewką i rabarbarem.

Czekoladowa tarta truskawkowo-bazyliowa

Składniki:

500 g truskawek

10-15 listków bazylii

Kruche ciasto:

200 g mąki pszennej

50 g kakao

100 g chłodnego masła

50 cukru pudru

2 żółtka

Krem:

4 żółtka

100 g cukru

25 g mąki kukurydzianej

350 ml mleka

3 posiekane łyżki bazylii

Przygotowanie:

Ciasto

Mąkę wymieszaną z kakao przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy palcami, dodając cukier, aż powstanie kruszonka. Żółtka mieszamy z 3 łyżkami wody i dodajemy do mąki z masłem. Zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche możemy dodać łyżkę wody. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 40 minut.

Na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na okrąg o średnicy 25 cm. Umieszczamy w natłuszczonej formie do tarty o średnicy 22 cm. Dociskamy, aby ciasto dokładnie przylegało do formy. Dno nakłuwamy widelcem. Wstawiamy ponownie do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st. C przez 6-10 minut. Następnie zdejmujemy papier i dopiekamy kolejne 5 minut (jeśli będziemy wypełniać tartę bardzo płynnym kremem, możemy przed dopiekaniem ciasto posmarować roztrzepanym białkiem).

Krem

Przy pomocy miksera ubijamy żółtka z kremem aż powstanie kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy.

W tym czasie gotujemy na wolnym ogniu mleko. Gdy się zagotuje, dolewamy powoli do żółtek cały czas mieszając. Dodajemy bazylię i mieszamy. Następnie całość przelewamy z powrotem do garnka i gotujemy prze chwilę, cały czas mieszać aż sos zgęstnieje. Przelewamy do miski i zostawiamy do schłodzenia.

Na podpieczony spód tarty wylewamy krem i równo go rozprowadzamy. Truskawki kroimy w plasterki i wbijamy jeden obok drugiego w krem aż zapełni się cała powierzchnia tarty. Następnie w niektóre miejsca pomiędzy truskawkami wkładamy listki bazylii.

Syrop z kwiatów czarnego bzu i wanilii

Składniki:

1 kg cukru

2 cytryny

1 łyżka kwasku cytrynowego

1 laska wanilii

Ok. 40 kwiatów czarnego bzu

Przygotowanie:

Cukier, przepołowione cytryny, kwasek cytrynowy zalewamy 2 l wody. Laskę wanilii przepoławiamy wzdłuż. Końcówką noża wyjmujemy nasiona, które odkładamy. Laskę dodajemy do garnka, całość gotujemy na wolnym ogniu aż zredukuje się o połowę. W tym czasie czyścimy kwiaty bzu. Potrząsamy nimi i zanurzamy w wodzie, aby mieć pewność, że nie ma w nich robaczków.

Gdy syrop zredukuje się o połowę, zdejmujemy z gazu i dodajemy przygotowane kwiaty bzu, i delikatnie mieszamy. Odstawiamy aż całość ostygnie. Przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Przelewamy do wyparzonej butelki, dodajemy laskę wanilii oraz odłożone nasionka. Aby przygotować orzeźwiający napój, musimy wymieszać z zimną wodą 1:5.

Truskawki marynowane

Składniki:

500 g truskawek

50 ml octu balsamicznego

2 łyżki posiekanej mięty

10 ziaren zielonego pieprzu

50 ml octu jabłkowego

1 papryczka chili

1 torebka nasienna kardamonu

Sos:

200 g białej czekolady

200 g śmietany kremówki 30%

250 g mascarpone

Posypka:

200 g ciasteczek oreo

Przygotowanie:

Truskawki kroimy na połówki. Jeśli są duże, to na ćwiartki. Przekładamy do dwóch misek. Do jednej wlewamy ocet balsamiczny, posiekaną miętę i rozgniecione ziarenka pieprzu. Do drugiej dodajemy ocet jabłkowy, drobno posiekaną papryczkę chili i lekko rozgniecione nasiona kardamonu. Mieszamy i odstawiamy na godzinę, aby się zamarynowały.

Sos

Czekoladę rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Dodajemy śmietanę i mieszamy, pod koniec dodajemy mascarpone i mieszamy na gładki krem.

Ciasteczka miksujemy w robocie kuchennym aż powstanie pył.

Do miseczek nakładamy krem, na górę truskawki i całość posypujemy zmiksowanymi ciasteczkami.

Filety drobiowe z rzodkiewką i rabarbarem

Składniki:

2 filety drobiowe (najlepiej ze skórą)

2-3 łyżki klarowanego masła

1 pęczek rzodkiewek

2 łodygi rabarbaru

2-3 łyżki masła

sok z cytryny

1 łyżka cukru

sól

pieprz

Przygotowania:

Jeśli mamy filety ze skórą, to nacinamy lekko od strony skóry i wkładamy na 30 minut do solanki zrobionej z 500 ml wody i łyżki soli.

Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy, zaczynając od strony skóry na zimnej patelni. Podkręcamy temperaturę pod patelnią i czekamy aż skóra będzie chrupiąca. Odwracamy mięso. Dodajemy klarowane masło i smażymy z drugiej strony. Masłem polewamy filety z góry. Mięso przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 110 st. C na 10 minut.

W tym czasie na tej samej patelni podsmażamy rzodkiewki i rabarbar pokrojony na kawałki podobnej wielkości co rzodkiewki. Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Warzywa wykładamy na talerz a na wierzchu układamy filet.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości