Truskawki. Orzeźwiajacy chłodnik i słodki mille-feuille

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Charlie Daigneault. Kucharz przygotował dla nas potrawy bazując na sezonowych truskawkach. Było więc bardzo pysznie! Co powiecie na chłodnik truskawkowo-pomidorowy, a na deser truskawki z mascarpone i mille-feuille?

Truskawki w szklance z mascarpone

Składniki:

1/2 op. truskawek

1 łyżka cukru

250 ml sera mascarpone

1/2 laski wanilii

2 łyżki cukru pudru

Kilka liści mięty

Przygotowanie:

Truskawki umyć i pokroić w małe kostki, włożyć do miski i posypać cukrem. Wtedy truskawki puszczają sok. Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i wanilią. Dobrze mieszać trzepaczką. Do szklanki dodać trochę pokrojonych truskawek razem z sokiem i na to delikatnie dodać ser mascarpone i udekorować miętą.

Chodnik truskawkowo- pomidorowy

Składniki:

1/2 op. truskawek

2 duże pomidory

Kilka liści bazylii

Sól i pieprz

Kostki lodu

Przygotowanie:

Umyte truskawki, pomidory i bazylię włożyć do blendera i miksować. Doprawić solą i pieprzem. Serwować w szklance z liśćmi bazylii i kostkami lodu.

Mille-feuille truskawkowe

Składniki:

1 op. Truskawek

1 op. ciasta francuskiego

250 ml śmietany 30 proc.

6 łyżek cukru

Mała garść mięty

Przygotowanie:

Ciasto francuskie posmarować jajkiem i posypać cukrem ( można dodać cynamon). Potem ciasto pokroić na prostokąty 5x10 cm i piec 20 min w temperaturze 200 st. Śmietanę podgrzać delikatnie z 2 łyżkami cukru i trochę mięty, ok. 12 min. Potem włożyć do lodówki. Schodzoną śmietanę ubić trzepaczką.

Mille-feuille: posmarować 1 prostokąt upieczonego ciasta francuskiego śmietaną, dodać pokrojone truskawki i położyć kolejny prostokąt ciasta. I jeszcze raz posmarować śmietaną i dodać truskawki. Wysokość mille-feuille zależy od Was.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości