Przepisy kulinarne

Truskawki. Orzeźwiajacy chłodnik i słodki mille-feuille

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Charlie Daigneault. Kucharz przygotował dla nas potrawy bazując na sezonowych truskawkach. Było więc bardzo pysznie! Co powiecie na chłodnik truskawkowo-pomidorowy, a na deser truskawki z mascarpone i mille-feuille?

Truskawki w szklance z mascarpone

Składniki:
1/2 op. truskawek
1 łyżka cukru
250 ml sera mascarpone
1/2 laski wanilii
2 łyżki cukru pudru
Kilka liści mięty

Przygotowanie:
Truskawki umyć i pokroić w małe kostki, włożyć do miski i posypać cukrem. Wtedy truskawki puszczają sok. Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i wanilią. Dobrze mieszać trzepaczką. Do szklanki dodać trochę pokrojonych truskawek razem z sokiem i na to delikatnie dodać ser mascarpone i udekorować miętą.

Chodnik truskawkowo- pomidorowy

Składniki:
1/2 op. truskawek
2 duże pomidory
Kilka liści bazylii
Sól i pieprz
Kostki lodu

Przygotowanie:
Umyte truskawki, pomidory i bazylię włożyć do blendera i miksować. Doprawić solą i pieprzem. Serwować w szklance z liśćmi bazylii i kostkami lodu.

Mille-feuille truskawkowe

Składniki:
1 op. Truskawek
1 op. ciasta francuskiego
250 ml śmietany 30 proc.
6 łyżek cukru
Mała garść mięty

Przygotowanie:
Ciasto francuskie posmarować jajkiem i posypać cukrem ( można dodać cynamon). Potem ciasto pokroić na prostokąty 5x10 cm i piec 20 min w temperaturze 200 st. Śmietanę podgrzać delikatnie z 2 łyżkami cukru i trochę mięty, ok. 12 min. Potem włożyć do lodówki. Schodzoną śmietanę ubić trzepaczką.

Mille-feuille: posmarować 1 prostokąt upieczonego ciasta francuskiego śmietaną, dodać pokrojone truskawki i położyć kolejny prostokąt ciasta. I jeszcze raz posmarować śmietaną i dodać truskawki. Wysokość mille-feuille zależy od Was.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
53
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0