Materiał promocyjny

Truskawka w roli głównej

Bogata w witaminę C, fosfor i żelazo. Z jej owoców wytwarza się dżemy, kompoty, a z liści herbatę. Co Tomasz Jakubiak przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN z truskawek?

Ciepłe truskawki z pieprzem i octem balsamicznym

Składniki:

20 dkg świeżych truskawek

2 – 3 łyżki brązowego cukru

Sok z jednej limonki

Kilka listków mięty

Łyżeczka octu balsamicznego

Świeżo mielony pieprz czarny

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy cukier, aż powstanie karmel i dolewamy sok z limonki. Po około minucie wrzucamy truskawki i jak najszybciej ocet i dużo pieprzu. Truskawki po chwili wyciągamy, a sos redukujemy, następnie polewamy truskawki.

Łosoś Teriyaki z truskawkowo–kolendrowym sorbetem

Składniki:

25 dkg surowego łososia

Sześć łyżek gotowego sosu teriyaki

Sorbet:

20 dkg truskawek

Sok z 1 limonki

Łyżka cukru brązowego

Łyżka posiekanej drobno kolendry

Odrobina startego korzenia imbiru

Przygotowanie:

Stek z łososia zalewamy trzema łyżkami sosu i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Truskawki miksujemy z sokiem z limonki, cukrem i imbirem. Po zmiksowaniu dodajemy kolendrę, przekładamy do płaskiego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki, mieszając co 40 minut. Łososia wkładamy do pieca, smarujemy z wierzchu lekko olejem i pieczemy około 13 minut w 180 stopniach dwukrotnie przekręcając. Pozostałe trzy łyżki sosu redukujemy na małym ogniu i trzymamy w cieple. Na talerz wykładamy łososia, a na niego sorbet i polewamy pozostałym sosem. Świetnie pasuje z sałatką z awokado lub fasolki.

Zielono czerwona sałatka

Składniki:

10 dkg truskawek

5 ugotowanych szparagów

pół awokado

kilka zielonych winogron

łyżka uprażonych migdałów

5 dkg sera lazur lub rokpol

kilka listków bazylii

Sos:

ćwiartka zielonego melona

2 łyżki miodu

sok z połowy limonki

łyżka posiekanej kolendry

kilka kostek lodu

Przygotowanie:

Truskawki i winogrona kroimy na pół, i łączymy z dowolnie pokrojonym awokado, szparagami serem i listkami bazylii. Składniki sosu miksujemy z lodem i polewamy nimi sałatkę, wszystko posypujemy migdałami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości