Przepisy kulinarne

Trufle - smakołyk kuchni bezglutenowej

W kuchni Dzień Dobry TVN Patrycja Wnorowska w asyście syna Jeremiego przygotowała przepyszne desery bezglutenowe: trufle amarantusowo-chałwowe, sezamki słonecznikowe, pieczone owoce pod pianką i budyń jaglany z sosem z suszonych owoców.

Trufle amarantusowo-chałwowe

Składniki:
4 łyżki tahini
3 łyżki syropu z agawy
ok. 8 łyżek ekspandowanego amarantusa

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, uformować kuleczki, ewentualnie obtoczyć je w sezamie i odłożyć, by wystygły.

Sezamki słonecznikowe

Składniki:
200 g ziaren słonecznika (łuskanych)
4 łyżki syropu z agawy lub cukru pudru
2-3 łyżki bezmlecznej margaryny
3 łyżki mleka roślinnego

Przygotowanie:
Margarynę roztopić z mlekiem i cukrem, mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać ziarna, wymieszać. Małą formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Piec ok. 20 min. w 175 st. C. Pokroić na batoniki.

Pieczone owoce pod pianką

Składniki:
paczka białych pianek marshmallow
1 banan
maliny (mogą być mrożone)
jagody (mogą być mrożone)
1 brzoskwinia

Przygotowanie:
Owoce pokroić w kawałki i włożyć do żaroodpornych, niedużych naczyń. Na wierzch położyć kilka pianek, całość wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 2-3 minuty.

Budyń jaglany z sosem z suszonych owoców

Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
szklanka mleka roślinnego (najlepiej ryżowego)
syrop z agawy
szklanka mieszanych owoców suszonych (niesiarkowanych!): fig, moreli, rodzynków, daktyli, żurawiny
filiżanka masła klarowanego
filiżanka wody
4 łyżki syropu z agawy lub daktyli
duża szczypta cynamonu
miąższ z 1/4 laski wanilii

Przygotowanie:
Owoce pokroić w kawałki, zalać wodą i odstawić na pół godziny. Kaszę ugotować i zmiksować z mlekiem (masa musi nabrać budyniowej konsystencji). Dosłodzić budyń do smaku. Sos: masło rozpuścić, dodać syrop i przyprawy, a następnie osączone owoce. Gotować na małym ogniu 3-5 min. Budyń podawać udekorowany sosem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
64
7