Przepisy kulinarne

Trójkolorowa kuchnia warzywna

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogera kulinarnego i dietetyka Eryka Wałkowicza. Przygotował dla nas dania z warzyw czerwonych, żółtych i zielonych oraz omówił ich wartości odżywcze.

 

 

 


Bananchia

Składniki:
1/2 szkl. purée z banana (1 zmiksowany banan)
1/3 szkl. mleka sojowego lub migdałowego
3 łyżki nasion chia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
szczypta soli
ulubione dodatki (smażone banany, maliny, granat, mięta)
Przygotowanie:
Do purée z banana dodaj mleko roślinne. Porządnie wymieszaj razem z nasionami chia, syropem klonowym, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Masę przełóż do słoika i odstaw do lodówki na kilka godzin, a potem zajadaj z ulubionymi dodatkami.

Farinata

Składniki:
1,5 szkl. mąki z ciecierzycy
1,5–2 szkl. ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
2 pomidory
1/2 cebuli
dodatki: czosnek, oliwki, bazylia

Przygotowanie:
Mąkę z ciecierzycy przesiej do miski i zalej ciepłą wodą. Odstaw na kilka godzin,
a najlepiej na całą noc. Następnego dnia dodaj do masy oliwę z oliwek, sól i pieprz. Przelej do formy nasmarowanej olejem roślinnym i połóż na wierzchu swoje ulubione dodatki: plastry pomidorów, piórka cebuli i czosnek z oliwkami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 25 min., aż placek zacznie się rumienić z wierzchu i po bokach. Farinata gotowa, podawaj ją z dobrej jakości oliwą  z oliwek i dużą szczyptą oregano.

Frytki z cukinii

Składnik:
1 średnia cukinia
Ciasto:
3/4 szkl. mąki z ciecierzycy lub pszennej
1/2–3/4 szkl. wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka wędzonej lub ostrej papryki
sól
pieprz
Panierka:
1 szkl. płatków owsianych, zmielonych
ulubione przyprawy

Przygotowanie:
Cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż miąższ, przekrój na pół, a połówki cukinii pokrój na podłużne paski, a potem poprzecinaj je na kształt frytek. Mąkę z ciecierzycy (lub pszenną) i przyprawy wymieszaj w głębokim talerzu z wodą, sosem sojowym oraz olejem, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Dopraw je solą oraz pieprzem i odstaw, aby odrobinę zgęstniało. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Małe kawałki cukinii najpierw zanurzaj w cieście, a następnie obtaczaj w panierce i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 min., aż frytki zaczną się rumienić i jedz od razu ze swoim ulubionym sosem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
54
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0