Bánh mì – wietnamski tost, hot dog i kanapka w jednym

Banh mi, bagietka z warzywami i mięsem, w tle czerwony i pomarańczowy sok
Kanawa_Studio/Getty Images
Źródło: E+
Wietnamskie bary i restauracje obecne są w każdym większym mieście w Polsce. Powód jest nie byle jaki: wschodnia kuchnia bardzo smakuje. Warto zatem poznać wietnamski przepis na kanapkę bánh mì, by później wykonać ją samodzielnie w domu.

Wcale nie musimy znać przepisów na skomplikowane potrawy wietnamskiej kuchni, jeśli chcemy przyrządzić pyszny posiłek. Jednym z najprostszych do przyrządzenia dań jest smaczna i pożywna kanapka bánh mì. W jaki sposób ją przygotować?

Bánh mì viet – co to jest?

Tost, hot dog, zapiekanka – możemy wyliczyć jeszcze kilka pomysłów na smaczny fast food – łatwy do przygotowania, bogaty w składniki i pożywny. Na pewno powinniśmy dopisać do tej listy wietnamską kanapkę bánh mì, złożoną z pieczywa, warzyw i mięsa. To zestaw, którego smakiem będziemy rozkoszować się jeszcze długo po zjedzeniu.

Dlaczego właśnie bánh mì? Bo to jeden z niezwykle popularnych, a przy okazji nieskomplikowanych do przyrządzenia dań cenionej przez wielu Polaków wietnamskiej kuchni. Jak najprościej wytłumaczyć, czym jest bánh mì? To po prostu bagietka z mięsem – bułka z mąki pszennej nadziewana mięsnymi smakołykami. Potrawę tę można urozmaicać na różne sposoby. Zamiast grillowanego mięsa możemy serwować bánh mì z mięsnymi klopsikami lub jajecznicą czy jajkiem sadzonym (podobnie jak bajgle).

Prosty przepis na bánh mì

Wietnamska bułka bánh mì to danie sprzedawane na ulicznych marketach, w food truckach i tym podobnych miejscach. Spożywa się ją, trzymając w rękach. Jest lekkostrawna, więc nadaje się do jedzenia w zasadzie o każdej porze dnia – czy to na śniadanie, czy kolację (jedzoną o niezbyt później porze).

Podstawowy składnik bánh mì to przekrojona bułka, którą kucharz wypieka z mieszanki mąki ryżowej i pszennej (bułka ewentualnie może być w kształcie chleba tostowego). Wewnątrz zawsze powinien znaleźć się ten sam zestaw warzyw i dodatków: marchewka, rzodkiew japońska, chili i ogórek. Oryginalna bánh mì składa się jeszcze z tofu, majonezu, kolendry i cynamonowego pasztetu.

Wyróżniamy następujące odmiany bánh mì (w zależności od nadzienia):

  • bánh mì xíu mại – bułka z pokrojonymi mięsnymi klopsikami
    • bánh mì bì – bułka z plasterkami wieprzowiny
      • bánh mì gà – bułka z kurczakiem
        • bánh mì trứng – bułka z jajecznicą
          • bánh mì thịt nướng – bułka z grillowaną wieprzowiną

            Jak przygotować bánh mì? Bułkę rozcinamy, wnętrze smarujemy pasztetem, ewentualnie wkładamy do środka kostkę pasztetu, a na niej układamy warzywa i dodatki. Od kucharza zależy w jaki sposób pokroi składniki – w plasterki, słupki czy rozdrobni na niewielkie kawałki. Możemy także przygotować bánh mì w wersji bezmięsnej. Wówczas, zamiast wieprzowiny czy drobiu, dodajemy tofu lub ser i więcej warzyw. Mamy wówczas świeże, pożywne danie.

            W jaki sposób przygotować wietnamskie kanapki bánh mì z wieprzowiną? Przepis

            Składniki (na 4 bułki):

            • 1 pęczek kolendry
              • olej do smażenia
                • 4 bagietki lub długie bułki (ewentualnie chleb tostowy)
                  • 1 szklanka wody
                    • 50 g cukru
                      • 4–5 sztuk marchewki
                        • 450 g białej rzodkiewki
                          • 1 łyżka soli
                            • 1 szklanka octu ryżowego

                              Dodatkowo, do przygotowania mięsa i sosu potrzebne będą:

                              • 500 g wieprzowiny (najlepiej już zmielonej)
                                • 1 łyżka sosu chili
                                  • 1 łyżka cukru
                                    • ½ łyżka soli
                                      • 1 łyżka sosu rybnego
                                        • 2–3 posiekane cebule dymki
                                          • 1 jajko
                                            • 200 g bułki tartej
                                              • 250 g majonezu
                                                • 3 łyżki oleju sezamowego

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Najpierw należy zagotować wodę z octem, przyprawione zarówno solą, jak i cukrem. Pokrojone wąsko warzywa marynujemy w tej zalewie przez całą dobę.
                                                    1. Mieszamy ze sobą wieprzowinę, posiekaną cebulę, sól, z których następnie przygotujemy klopsiki. Smażymy je delikatnie na pokrytej olejem patelni, a następnie umieszczamy w rozgrzanym do 200℃ piekarniku na około pół godziny.
                                                      1. Majonez mieszamy z olejem sezamowym i niewielką ilością sosu chili (dla wyostrzenia smaku). Bagietki kroimy wzdłuż. Wnętrze smarujemy sosem z majonezu i oleju sezamowego.
                                                        1. Wkładamy do środka kilka klopsików, które pokrywamy warzywami i doprawiamy kolendrą.

                                                          Jak przygotować wietnamskie kanapki bánh mì z kurczakiem? Przepis

                                                          Składniki (3 bagietki):

                                                          • 300 g piersi z kurczaka
                                                            • 3 bagietki
                                                              • 2 marchewki
                                                                • 1 cebula
                                                                  • 2 świeże ogórki
                                                                    • 2 świeże papryczki chili
                                                                      • 2 łyżeczki pieprzu czarnego
                                                                        • 2 łyżeczki soli
                                                                          • 4–5 sztuk liścia laurowego

                                                                            Dodatkowo, do marynaty potrzebujemy:

                                                                            • 1 łyżkę sosu rybnego
                                                                              • 2 łyżki sosu sojowego
                                                                                • 3 ząbki czosnku
                                                                                  • 2 łyżki papryki słodkiej
                                                                                    • 2 łyżki papryki ostrej

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      1. Obieramy i kroimy warzywa – marchewki, cebulę i ogórki. Umieszczamy w naczyniu, zalewamy octem, do tego dokładamy pieprz i liście laurowe. Wszystko zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 6–8 godzin.
                                                                                        1. W tym czasie doprawiamy mięso przyprawami, według uznania. Następnie lekko je podsmażamy i grillujemy. Przekrojone wzdłuż bagietki pieczemy w piekarniku.
                                                                                          1. Ciepłe jeszcze pieczywo smarujemy majonezem i układamy warstwami poszczególne warzywa, a na końcu dodajemy mięso. Wszystko polewamy słodkim sosem chili.

                                                                                            Zobacz też:

                                                                                            J edzenie wietnamskie, czyli jakie? Wietnamska kuchnia

                                                                                            Wietnamczycy, którzy swój dom odnaleźli w Warszawie

                                                                                            Wietnam Wiza - ile kosztuje wiza do Wietnamu i jak ją uzyskać?

                                                                                            Zobacz video: Podróżnik kulinarny i wietnamska zupa pho - 2

                                                                                            Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: E+

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości