Tradycyjny makowiec na święta. Ania Starmach zdradziła swój przepis. Pyszny i zjawiskowy!

Ania Starmach, przepis na makowiec, Boże Narodzenie, Instagram
Instagram/Dzień Dobry TVN
Boże Narodzenie bez makowca? Mało kto wyobraża sobie święta bez tego wypieku. A jak przygotować go w domowym zaciszu? Poznaj przepis Ani Starmach na idealny makowiec!

Makowiec - idealny przepis na Boże Narodzenie

- Makowiec! Bez niego nie wyobrażam sobie świąt – napisała na swoim profilu na Instagramie Ania Starmach. Choć ciasto jest pracochłonne, to Polacy pokochali ten wypiek. W końcu makowiec jest najpopularniejszym ciastem na bożonarodzeniowym stole.

To ostatni dzwonek, by upiec idealny makowiec. Wiele osób zapewne wpisze więc do wyszukiwarki: "jak zrobić makowiec?". Dlatego radzimy wam skorzystać z przepisu Ani Starmach, która jest mistrzynią wypieków.

Istnieją różne rodzaje makowców, ale najpopularniejszym jest ten przygotowywany z ciasta drożdżowego. I właśnie jurorka programu "MasterChef" upiekła klasyczny makowiec. Na jego widok ślinka cieknie!

Przepis na makowiec Ani Starmach

Składniki na makowiec Ani Starmach:

Zaczyn

  • łyżka mąki
    • łyżka cukru
      • 2 łyżki ciepłego mleka
        • 50 g świeżych drożdży

          Ciasto

          • 500 g przesianej mąki
            • 50 g cukru
              • 50 g roztopionego masła
                • 150 ml mleka
                  • 1 żółtko
                    • 1 jajko
                      • 1 łyżka oliwy z oliwek
                        • Masa makowa
                          • 500 ml mleka
                            • 250 g maku
                              • 40 g cukru
                                • 2 łyżki róży ucieranej
                                  • 2 łyżki miodu
                                    • łyżka masła
                                      • 1 białko
                                        • garść rodzynek
                                          • garść orzechów włoskich
                                            • garść skórki pomarańczowej
                                              • migdały

                                                Przygotowanie makowca Ani Starmach:

                                                Przygotowanie zaczynu

                                                Wymieszaj drożdże z cukrem, mąką i mlekiem, odstaw na 15 minut. Po tym czasie zaczyn podwoi swoją objętość.

                                                Przygotowanie ciasta

                                                W tym czasie podgrzej mleko razem z masłem i przesiej mąkę. W dużej misce umieść zaczyn i dodawaj do niego naprzemiennie trochę mąki, trochę mleka z masłem, trochę jajek, oliwy i cukru. Cały czas wyrabiaj ciasto (lub ułatw sobie pracę, używając robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta drożdżowego).

                                                Ciasto nie powinno być "za twarde", więc uważaj, dodając mąkę – może się okazać, że nie zużyjesz całych 500 g. Gdy ciasto będzie już wyrobione i będzie odklejać się od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

                                                Powinno podwoić swoją objętość, potrwa to 30-40 minut.

                                                Stolnicę i wałek polej odrobiną oliwy z oliwek (dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać), rozwałkuj ciasto, posmaruj masą makową i zawiń, przełóż do foremki (keksówka) i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.

                                                Po tym czasie posmaruj wierzch rozbełtanym jajem, posyp migdałami i wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 35-40 minut. Jeśli ciasto za bardzo się zarumieni, przykryj je folią aluminiową.

                                                Masa makowa

                                                Mak gotuj w mleku około 30 minut. Po tym czasie odcedź go i 2 lub 3 razy zmiel w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach.

                                                Na patelni rozpuść masło, dodaj mak, a po chwili miód, różę, posiekane orzechy, rodzynki, cukier drobny trzcinowy i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i podgrzewaj. Jeśli masa będzie za mało słodka, dodaj więcej miodu.

                                                Mak ostudź, tuż przed wyłożeniem na ciasto połącz z ubitym białkiem.

                                                Smacznego!

                                                Zobacz też:

                                                Tych potraw nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj tradycyjne przepisy na 12 świątecznych dań

                                                Pomysły na domowe, świąteczne wędliny. Proste przepisy szefa kuchni

                                                Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Sprawdzone przepisy

                                                Zobacz wideo: Andrzej Polan i przepis na idealny makowiec w Dzień Dobry TVN

                                                Autor: Dominika Czerniszewska

                                                Źródło: Anna Starmach

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości