Materiał promocyjny

Tradycyjne polskie zupy z oryginalnymi dodatkami

Pomidorowa z ryżem, kapuśniak z ziemniakami, grzybowa z makaronem, barszcz z uszkami, krupnik z kaszą. A może tak na odwyrtkę? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaproponował niecodzienne dodatki do codziennych polskich zup.

Haggis z ziemniakami do kapuśniaku

1 puszka białej fasoli

40 g masła

2 łyżki ketchupu

50 g suszonych pieczarek

2 cebule

1 szklanka kaszy jęczmiennej

50 g szpinaku

400 g ziemniaków gotowanych

3 żółtka

majeranek, gałka muszkatołowa

sól, pieprz czarny

olej do smażenia

bulion

Przygotowanie:

Cebulę szklimy na patelni, dodajemy pieczarki suszone, kaszę jęczmienną przesmażamy chwilę razem i zalewamy powoli bulionem. Małe porcje bulionu co chwile dodajemy aż kasza ładnie wchłonie płyn i będzie miękka. Na koniec do kaszy dodajemy fasolę, majeranek, ketchup i liście szpinaku. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, łączymy z serem, żółtkami, sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki wyciskamy na papier pergaminowy w kształcie wianuszków, do środka każdego umieszczamy porcję kaszy i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia. Taki dodatek świetnie pasuje do kapuśniaka.

Zrazy z ryby do pomidorowej

500 g filetów z ryby b/s

200 g fasoli szparagowej

1 papryka czerwona

papryka konserwowa czerwona

1 cebula

bułka tarta do panierowania

4 jajka

mąka do panierowania

sól, pieprz, koperek

Przygotowanie:

Filety ryby skrawamy wzdłuż na cienkie płaty, rozkładamy na folii, solimy, pieprzymy, na to kładziemy fasolkę szparagową, paprykę pokrojoną w paski, paprykę konserwową, koperek. Zwijamy roladki, dla pewności, że nam się nie rozwiną w trakcie smażenia proponuje spiąć każdą wykałaczką. Takie roladki panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor. Podajemy w talerzu

Krokiety z ziemniaków i kapusty do barszczu czerwonego

300 g kiszonej kapusty

400 g ziemniaków gotowanych

1 cebula

3 żółtka

olej do smażenia

liść laurowy, ziele angielskie, kminek mielony,

pieprz czarny, sól,

Kapustę drobno siekamy, cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy kiszoną kapustę, przyprawy i zalewamy wodą tylko tak żeby zakryła kapustę. Gotujemy do momentu aż kapusta będzie miękka, a woda prawie odparuje. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy ugotowaną odciśniętą kapustę, dodajemy żółtka, pieprz, sól, łyżkę masła i formujemy kotlety. Panierujemy w białku, bułce tartej i smażymy na patelni. .

Placki z makaronu do grzybowej

1 op. makaronu nitki

200 g sera żółtego

2 jajka

1 łyżka mąki pszennej

natka pietruszki, koperek,

sól, pieprz czarny,

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Ser ścieramy na tarce, mieszamy z makaronem, roztrzepanymi jajkami z mąką i przyprawami. Masę wykładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy do zupy grzybowej.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości