Na rodzinne gotowanie wybraliśmy się z Andrzejem Polanem do Zakopanego. Tam, na Krupówkach dwie rodowite góralki pod okiem mistrza przyrządzały specjały tradycyjnej góralskiej kuchni.

Sałaciorka cudna zupa

Składniki:
1 sałata masłowa
1,2 l kefiru
400 g śmietany kwaśnej
400 g jogurtu naturalnego
2.5 kg ziemniaków
4 marchewki
150 g boczku wędzonego
Przyprawa uniwersalna Kucharek

Przepis:
Sałatę gotujemy w małej ilości wody i miksujemy na mus. Ziemniaki zagotowujemy w garnku wraz z marchewką i przyprawą uniwersalną Kucharek. Do ziemniaków i marchewki dodajemy zmiksowany mus z sałaty. Jogurt, kefir i śmietanę mieszamy, zagotowujemy, wszystko również miksujemy i dodajemy do zupy. Na koniec zupę polewamy skwarkami z wytopionego boczku.

Placki zwane moskolami

Składniki:
2 kg ziemniaków
ok. 500g mąki ziemniaczanej
600 g podgrzybków mrożonych
500 g śmietany 30 %
2 cebule
100 g masła
Przyprawa uniwersalna Kucharek

Przepis:
Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę na puree. Mieszamy z mąką i formujemy nieduże placuszki. Smażymy na blasze lub suchej patelni. Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy grzyby. Doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek, czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Powstały sos chwilę gotujemy do lekkiego zredukowania.

Mięcho na rauszu

Składniki:
220 g/osoba polędwica wołowa
4 ząbki Czosnku
50 ml wódka jałowcówka
Musztarda z ziarnami gorczycy
200 g bryndzy
200 ml śmietany kwaśny
2 jajka
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Pieprz czarny
Olej rzepakowy do marynaty
Świeży rozmaryn

Przepis:
Przygotowujemy marynatę z oleju, musztardy, czosnku, rozmarynu, pieprzu i jałowcówki. Przed smażeniem mięso posypujemy przyprawą uniwersalną Kucharek i smażymy wg. uznania. śmietanę zagotowujemy, dodajemy kawałki bryndzy i doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Doprawiamy pieprzem czarnym i odrobiną czosnku. Na koniec dodajemy jajka i odstawiamy. Sosem powstałym polewamy steki i życzymy SMACZNEGO!!!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
77
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0