Na rodzinne gotowanie wybraliśmy się z Andrzejem Polanem do Zakopanego. Tam, na Krupówkach dwie rodowite góralki pod okiem mistrza przyrządzały specjały tradycyjnej góralskiej kuchni.
Sałaciorka cudna zupa
Składniki: 1 sałata masłowa 1,2 l kefiru 400 g śmietany kwaśnej 400 g jogurtu naturalnego 2.5 kg ziemniaków 4 marchewki 150 g boczku wędzonego Przyprawa uniwersalna Kucharek
Przepis: Sałatę gotujemy w małej ilości wody i miksujemy na mus. Ziemniaki zagotowujemy w garnku wraz z marchewką i przyprawą uniwersalną Kucharek. Do ziemniaków i marchewki dodajemy zmiksowany mus z sałaty. Jogurt, kefir i śmietanę mieszamy, zagotowujemy, wszystko również miksujemy i dodajemy do zupy. Na koniec zupę polewamy skwarkami z wytopionego boczku.
Placki zwane moskolami
Składniki: 2 kg ziemniaków ok. 500g mąki ziemniaczanej 600 g podgrzybków mrożonych 500 g śmietany 30 % 2 cebule 100 g masła Przyprawa uniwersalna Kucharek
Przepis: Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę na puree. Mieszamy z mąką i formujemy nieduże placuszki. Smażymy na blasze lub suchej patelni. Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy grzyby. Doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek, czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Powstały sos chwilę gotujemy do lekkiego zredukowania.
Mięcho na rauszu
Składniki: 220 g/osoba polędwica wołowa 4 ząbki Czosnku 50 ml wódka jałowcówka Musztarda z ziarnami gorczycy 200 g bryndzy 200 ml śmietany kwaśny 2 jajka Przyprawa uniwersalna Kucharek Pieprz czarny Olej rzepakowy do marynaty Świeży rozmaryn
Przepis: Przygotowujemy marynatę z oleju, musztardy, czosnku, rozmarynu, pieprzu i jałowcówki. Przed smażeniem mięso posypujemy przyprawą uniwersalną Kucharek i smażymy wg. uznania. śmietanę zagotowujemy, dodajemy kawałki bryndzy i doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Doprawiamy pieprzem czarnym i odrobiną czosnku. Na koniec dodajemy jajka i odstawiamy. Sosem powstałym polewamy steki i życzymy SMACZNEGO!!!