Pomysły i przepisy na tortillę z warzywami

Tortilla z warzywami
Fot. Enrique Díaz / 7cero / Getty Images
Tortillę można przygotować na tysiące sposobów. Pszenny placek świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Przepis na tortille z warzywami.

Tortilla pochodzi z Meksyku – w tym kraju jest bazą do innych dań lub podaje się ją z pikantnym farszem. Jednak sposobów na przygotowanie tortilli jest o wiele więcej – pszenny placek świetnie smakuje zarówno z warzywami, jak i z mięsem. Tortilla z warzywami – przepisy.

Tortilla z kurczakiem i warzywami - przepis

Jak zrobić tortillę z kurczakiem i warzywami? Nic trudnego! Przepis na tortillę z kurczakiem i warzywami jest bardzo prosty – z przygotowaniem tej potrawy poradzi sobie każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Tortillę z warzywami i kurczakiem możemy przygotować w stylu meksykańskim. Składniki na porcję obiadową dla dwóch osób to:

· 4 tortille kukurydziane lub pszenne,

· 2 piersi z kurczaka,

· 1 puszka kukurydzy konserwowej,

· 1 puszka fasoli kidney,

· 1 czerwona papryka,

· 1 pomidor,

· 3-4 kawałki sałaty,

· 2 ząbki czosnku,

· 1 łyżeczka ostrej papryki,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu,

· 4 łyżki oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki.

2. W miseczce mieszamy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy: ostrą paprykę, sól, pieprz i mieszamy z dwoma łyżkami oleju.

3. Kurczaka obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

4. Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka przez kilka minut do czasu, aż się zarumieni.

5. Pomidora i paprykę kroimy na mniejsze kawałki, czerwoną fasolę i kukurydzę odsączamy.

6. Tortille smażymy na gorącej, suchej patelni przez 2-3 minuty.

7. Na rozłożone placki kładziemy sałatę, warzywa i kurczaka.

8. Tortille zawijamy w rulon i przygniatamy. Smacznego!

Tortilla z piersią z kurczaka i warzywami w stylu meksykańskim z pewnością posmakuje miłośnikom kuchni z Meksyku. Taka dietetyczna tortilla z kurczakiem i warzywami może być częścią jadłospisu osób dbających o linię – kurczak to jedno z najmniej kalorycznych mięs, a warzywa można jeść właściwie bez ograniczeń. Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami sprawdzi się świetnie jako danie na obiad albo kolację. Jeśli pokroimy tortillę z kurczakiem na mniejsze kawałki, możemy ją również zaserwować jako smaczną przystawkę dla gości podczas różnych uroczystości.

Przepis na tortillę z warzywami i serem

Tortilla warzywna to dobry pomysł na bezmięsny obiad albo kolację. Jakie warzywa do tortilli wybrać? Możemy wykorzystać nasze ulubione warzywa – świeże lub mrożone. Tortillę z warzywami na patelnię z mrożonki możemy przygotowywać w zimie. Z warzywną tortillą świetnie będzie smakować zarówno żółty ser, jak i ser feta. Tortilla z warzywami i fetą będzie mieć bardziej słony smak. Tortilla warzywna – przepis dla dwóch osób:

Składniki:

· 2 pszenne tortille,

· 20 dag sera żółtego lub fety,

· 2 pomidory,

· 1 mała cukinia,

· 1 cebula,

· 1 czerwona papryka,

· 20 dag pieczarek,

· kilka kawałków sałaty,

· 2 łyżki oleju do smażenia.

Przygotowanie:

1. Cebulę, cukinię, paprykę i pieczarki kroimy na małe kawałki.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy warzywa do czasu, aż będą miękkie.

3. Na drugiej, suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy tortille przez 2-3 minuty.

4. Na plackach kładziemy sałatę, starty ser i warzywa.

5. Placki dokładnie zawijamy w rulon. Podajemy od razu.

Tortilla z warzywami na ciepło to sycący, lekkostrawny obiad. Możemy też wcześniej przygotować warzywa na grillu i następnie zawinąć je w pszenny placek. Tortilla z grillowanymi warzywami podana od razu na ciepło to doskonała przekąska podczas imprez na świeżym powietrzu. Warzywna tortilla jest niskokaloryczna – jeśli dbamy o linię, możemy zrezygnować z sera.

Tortillę możemy podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Tortillę na ciepło z warzywami przygotujemy, podgrzewając przez kilka minut placek z warzywnym farszem w rozgrzanym piekarniku. Ciepła tortilla z piekarnika będzie chrupiąca i nabierze złocistego koloru. Z kolei tortilla z warzywami na zimno może być przechowywana w lodówce do następnego dnia.

Zobacz film: Naleśnikowe roladki. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości