Tortillę można przygotować na tysiące sposobów. Pszenny placek świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Przepis na tortille z warzywami.
Tortilla pochodzi z Meksyku – w tym kraju jest bazą do innych dań lub podaje się ją z pikantnym farszem. Jednak sposobów na przygotowanie tortilli jest o wiele więcej – pszenny placek świetnie smakuje zarówno z warzywami, jak i z mięsem. Tortilla z warzywami – przepisy.
Tortilla z kurczakiem i warzywami - przepis
Jak zrobić tortillę z kurczakiem i warzywami? Nic trudnego! Przepis na tortillę z kurczakiem i warzywami jest bardzo prosty – z przygotowaniem tej potrawy poradzi sobie każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Tortillę z warzywami i kurczakiem możemy przygotować w stylu meksykańskim. Składniki na porcję obiadową dla dwóch osób to:
2. W miseczce mieszamy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy: ostrą paprykę, sól, pieprz i mieszamy z dwoma łyżkami oleju.
3. Kurczaka obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
4. Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka przez kilka minut do czasu, aż się zarumieni.
5. Pomidora i paprykę kroimy na mniejsze kawałki, czerwoną fasolę i kukurydzę odsączamy.
6. Tortille smażymy na gorącej, suchej patelni przez 2-3 minuty.
7. Na rozłożone placki kładziemy sałatę, warzywa i kurczaka.
8. Tortille zawijamy w rulon i przygniatamy. Smacznego!
Tortilla z piersią z kurczaka i warzywami w stylu meksykańskim z pewnością posmakuje miłośnikom kuchni z Meksyku. Taka dietetyczna tortilla z kurczakiem i warzywami może być częścią jadłospisu osób dbających o linię – kurczak to jedno z najmniej kalorycznych mięs, a warzywa można jeść właściwie bez ograniczeń. Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami sprawdzi się świetnie jako danie na obiad albo kolację. Jeśli pokroimy tortillę z kurczakiem na mniejsze kawałki, możemy ją również zaserwować jako smaczną przystawkę dla gości podczas różnych uroczystości.
Tortilla warzywna to dobry pomysł na bezmięsny obiad albo kolację. Jakiewarzywa do tortilli wybrać? Możemy wykorzystać nasze ulubione warzywa – świeże lub mrożone. Tortillę z warzywami na patelnię z mrożonki możemy przygotowywać w zimie. Z warzywną tortillą świetnie będzie smakować zarówno żółty ser, jak i ser feta. Tortilla z warzywami i fetą będzie mieć bardziej słony smak. Tortilla warzywna –przepis dla dwóch osób:
Składniki:
· 2 pszenne tortille,
· 20 dag sera żółtego lub fety,
· 2 pomidory,
· 1 mała cukinia,
· 1 cebula,
· 1 czerwona papryka,
· 20 dag pieczarek,
· kilka kawałków sałaty,
· 2 łyżki oleju do smażenia.
Przygotowanie:
1. Cebulę, cukinię, paprykę i pieczarki kroimy na małe kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy warzywa do czasu, aż będą miękkie.
3. Na drugiej, suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy tortille przez 2-3 minuty.
4. Na plackach kładziemy sałatę, starty ser i warzywa.
5. Placki dokładnie zawijamy w rulon. Podajemy od razu.
Tortilla z warzywami na ciepło to sycący, lekkostrawny obiad. Możemy też wcześniej przygotować warzywa na grillu i następnie zawinąć je w pszenny placek. Tortilla z grillowanymi warzywami podana od razu na ciepło to doskonała przekąska podczas imprez na świeżym powietrzu. Warzywna tortilla jest niskokaloryczna – jeśli dbamy o linię, możemy zrezygnować z sera.
Tortillę możemy podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Tortillę na ciepło z warzywami przygotujemy, podgrzewając przez kilka minut placek z warzywnym farszem w rozgrzanym piekarniku. Ciepła tortilla z piekarnika będzie chrupiąca i nabierze złocistego koloru. Z kolei tortilla z warzywami na zimno może być przechowywana w lodówce do następnego dnia.