Tortilla z tuńczykiem – przepisy na pyszne nadzienie

Tortilla z tuńczykiem
Fot. Seagull_l / Getty Images
Tortilla, placek rodem z Meksyku, smakuje świetnie z różnymi składnikami, na przykład z tuńczykiem. Jak zrobić smaczne placki pszenne z tuńczykiem? Przepis na tortillę z tuńczykiem

Roladki z tortilli z tuńczykiem robi się łatwo i szybko, a smakują wybornie. Dodatkowo składniki potrzebne do przygotowania tego smacznego dania są niedrogie. Najwięcej trudności możemy mieć ze znalezieniem tortilli pszennej – małe, osiedlowe sklepiki mogą nie posiadać w swoim asortymencie tych pszennych placków. Jednak w większych sklepach i supermarketach znajdziemy tortillę, zarówno pszenną, jak i kukurydzianą, bez problemu.

Tortilla z tuńczykiem i jajkiem

Tortilla z jajkiem i tuńczykiem będzie idealną przekąską podczas imprez takich jak urodziny, ale też sprawdzi się jako smaczna, oryginalna przystawka podczas świąt. Składniki potrzebne do przygotowania tortilli dla dwóch osób to:

· 2 tortille pszenne lub kukurydziane,

· 2 jaja ugotowane na twardo,

· 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,

· 2 ogórki konserwowe,

· 1 mała czerwona papryka,

· 2 łyżki majonezu,

· kilka kawałków sałaty,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

1. Tortille podsmażamy na rozgrzanej, suchej patelni do czasu, aż zrobią się miękkie.

2. Jajka, ogórki i paprykę kroimy na małe kawałki.

3. Na każdej tortilli kładziemy kawałki sałaty, tuńczyka, papryki i jajka. Posypujemy je solą i pieprzem. Dodajemy majonez.

4. Zawijamy brzegi tortilli i formujemy ją w ciasny rulon. Tortillę kroimy na mniejsze kawałki.

Tortilla na zimno z tuńczykiem i jajkiem to smaczna przystawka, którą przygotujemy w kilka minut. Wystarczy jedynie ugotować jajka na twardo, pokroić warzywa, ułożyć je na placku i zawinąć jak naleśnika. Tortilla z tuńczykiem i ogórkiem oraz jajkiem natomiast sprawdzi się jako oryginalna przystawka podczas świąt wielkanocnych.

Tortilla z tuńczykiem i kukurydzą

Tortilla z tuńczykiem na zimno z dodatkiem kukurydzy konserwowej to pomysł na szybką, smaczną i sycącą przekąskę. Koszt przygotowania tej potrawy jest niewielki, a czas to dosłownie kilka minut. Składniki dla dwóch osób to:

· 2 tortille pszenne lub kukurydziane,

· 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,

· 1 puszka kukurydzy konserwowej,

· kilka liści sałaty,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

1. Każdą tortillę podsmażamy na rozgrzanej, suchej patelni przez 3 minuty.

2. Kukurydzę konserwową odsączamy.

3. Na każdej tortilli kładziemy listki sałaty, kawałki tuńczyka, odsączoną kukurydzę, posypujemy całość solą i pieprzem.

4. Zawijamy brzegi tortilli i formujemy ją w ciasny rulon. Tortillę kroimy na mniejsze kawałki.

Tortilla z tuńczykiem i szpinakiem

Tortilla ze szpinakiem i tuńczykiem to kolejna z propozycji podania. Ta wersja tortilli z tuńczykiem przypadnie do gustu miłośnikom świeżego szpinaku. Jest ona też niskokaloryczna – tortilla z tuńczykiem fit ze szpinakiem to zatem propozycja dla tych, którzy dbają o linię. Składniki dla dwóch osób to:

· 2 tortille pszenne lub kukurydziane,

· 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,

· 3 garście świeżego szpinaku,

· 2 łyżki serka mascarpone,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

1. Każdą tortillę podsmażamy na rozgrzanej, suchej patelni przez 3 minuty.

2. Szpinak myjemy i kroimy na drobne kawałki.

3. Każdą z tortilli smarujemy serkiem mascarpone, kładziemy kawałki tuńczyka, liście szpinaku i doprawiamy całość solą i pieprzem.

4. Zwijamy tortille w ciasny rulon. Następnie kroimy je ukośnie na mniejsze kawałki o grubości około 3 centymetrów.

Tortilla z tuńczykiem i serkiem

Tortilla z tuńczykiem i serem mascarpone to prosta, ale pyszna przystawka. Składniki na 2 porcje:

· 2 tortille pszenne lub kukurydziane,

· 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,

· 2 duże łyżki sera mascarpone.

Przygotowanie:

1. Każdą tortillę podgrzewamy na suchej patelni przez 3 minuty.

2. Placki smarujemy serkiem mascarpone i kładziemy na nich kawałki tuńczyka.

3. Zawijamy brzegi tortilli i formujemy ją w ciasny rulon. Tortille kroimy na mniejsze kawałki.

Tortillę z tuńczykiem na ciepło możemy przygotować, podgrzewając zawinięte placki w piekarniku. Wystarczy rozgrzać piekarnik do 180 stopni i włożyć do niego tortille na kilka minut. Placki z piekarnika będą charakteryzować się chrupiącą, złocistą skórką. Przekąski z tortilli z tuńczykiem przygotujemy w kilka minut. Jeśli mamy więc niezapowiedzianych gości i chcemy zrobić dla nich smaczne przystawki, możemy wypróbować jeden z przepisów na tortillę z tuńczykiem na zimno. Z pewnością przypadną one do gustu gościom. Mini tortille z tuńczykiem lub wykwintne koreczki z tortilli z tuńczykiem sprawdzą się również świetnie jako przekąski na różnego rodzaju imprezach.

Zobacz film: Naleśnikowe roladki. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości