Zawijane tortille z łososiem to świetny pomysł na przekąskę przeznaczoną na różnego rodzaju imprezy. Gościom z pewnością zasmakuje niebanalna wersja tortilli. Jak zrobić roladki z tortilli z łososiem? Pomysły i przepisy.

Tortilla świetnie komponuje się nie tylko ze składnikami charakterystycznymi dla kuchni meksykańskiej. Przekąski z tortilli z łososiem to oryginalne danie, które sprawdzi się na mniej i bardziej oficjalnych imprezach. Pszenna tortilla świetnie współgra ze smakiem łososia. Tortillę zawijaną z łososiem możemy przygotować na wiele sposobów. Przepis na tortillę z łososiem pomysły na niebanalne przystawki.

Tortilla ze szpinakiem i łososiem

Tortilla z łososiem i szpinakiem na zimno to idealna przekąska, która zachwyci każdego oryginalnym smakiem. Żeby przygotować przepyszne roladki z tortilli ze szpinakiem i łososiem dla 2 osób, będziemy potrzebować:

· 4 pszennych tortilli,

· 40 dag łososia wędzonego,

· 2-3 garści świeżego szpinaku,

· 10 dag serka śmietankowego.

Sposób przygotowania:

1. Tortille podgrzewamy na suchej, gorącej patelni przez 2-3 minuty.

2. Łososia kroimy na drobne kawałki.

3. Szpinak dokładnie myjemy i siekamy.

4. Na każdym placku tortilli rozsmarowujemy trochę serka śmietankowego, dodajemy szpinak i kawałki łososia.

5. Każdą tortillę dokładnie zawijamy w rulon, przygniatamy i kroimy na kawałki o grubości około 3 centymetrów.

Roladki z tortilli z łososiem i szpinakiem z dodatkiem serka śmietankowego charakteryzują się delikatnym smakiem. Tortilla z łososiem i szpinakiem to przekąska, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jest więc idealnym pomysłem na szybką, smaczną przystawkę.

Tortilla z łososiem i serkiem chrzanowym

Zawijana tortilla z łososiem i serkiem chrzanowym to przekąska, którą przygotujemy w mgnieniu oka. Serek o smaku chrzanu nada przystawce oryginalny ostry smak. Żeby przygotować placki tortilli z łososiem i serkiem chrzanowym dla 2-3 osób, będziemy potrzebować:

· 4 pszennych tortilli,

· 40 dag łososia wędzonego,

· 20 dag serka chrzanowego.

Sposób przygotowania:

1. Tortille podgrzewamy na suchej, gorącej patelni przez około 2-3 minuty.

2. Łososia kroimy na drobne kawałki.

3. Na każdym placku rozsmarowujemy serek chrzanowy i dodajemy kawałki łososia.

4. Tortille zawijamy w rulon, przygniatamy i kroimy na ukośne kawałki o grubości około 3 cm.

Roladki z łososia w tortilli z dodatkiem serka chrzanowego możemy podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tortilla z łososiem i suszonymi pomidorami

Tortilla na zimno z łososiem z dodatkiem suszonych pomidorów to kolejna z propozycji podania tej smacznej przystawki. Do przygotowania minitortilli z łososiem i suszonymi pomidorami dla 2-3 osób będziemy potrzebować:

· 4 pszennych tortilli,

· 40 dag łososia wędzonego,

· 30 dag suszonych pomidorów.

Sposób przygotowania:

1. Tortille podgrzewamy na suchej, gorącej patelni przez około 2-3 minuty.

2. Łososia i suszone pomidory kroimy na drobne kawałki.

3. Na każdym placku układamy kawałki pomidorów i łososia.

4. Tortille zawijamy w rulon, przygniatamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Tortilla z łososiem wędzonym i suszonymi pomidorami to świetny pomysł zarówno na lekki obiad czy kolację, jak i przystawkę.

Tortilla z łososiem i serkiem mascarpone

Tortilla z łososiem i serkiem z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią delikatne w smaku potrawy. Roladki z tortilli z łososiem i serkiem mascarpone charakteryzują się subtelnym, łagodnym smakiem. Do przygotowania łososia zawijanego w tortilli z dodatkiem pysznego serka mascarpone dla 2-3 osób będziemy potrzebować:

· 4 pszennych tortilli,

· 40 dag łososia wędzonego,

· 30 dag serka mascarpone.

Sposób przygotowania:

1. Tortille podgrzewamy na suchej, gorącej patelni przez 2-3 minuty.

2. Łososia kroimy na drobne kawałki.

3. Na każdym placku rozsmarowujemy serek mascarpone i dodajemy kawałki łososia.

4. Placek zawijamy w rulon i kroimy ukośnie na małe kawałki.

Roladki z tortilli i łososia z dodatkiem delikatnego serka mascarpone to szybka w przygotowaniu, smaczna przekąska.

Tortilla z łososiem i awokado

Kolejną z propozycji podania tortilli z wędzonym łososiem jest wersja z awokado. Łosoś w tortilli podany razem z awokado, owocem słynącym ze swoich właściwości odżywczych, to świetny pomysł na pyszną i zdrową przekąskę. Składniki potrzebne do przygotowania (dla 2-3 osób):

· 4 pszenne tortille,

· 40 dag łososia,

· dojrzałe awokado.

Sposób przygotowania:

1. Tortille podgrzewamy na suchej, rozgrzanej patelni.

2. Łososia i awokado kroimy na drobne kawałki.

3. Na każdym placku układamy kawałki awokado i łososia.

4. Tortille zawijamy w rulon, przygniatamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Zarówno tortilla z łososiem na zimno , jak i tortilla z łososiem na ciepło smakują wybornie. Minitortilla z łososiem i dodatkami podana na zimno sprawdzi się świetnie jako oryginalna przekąska na domowych imprezach. Rollsy z tortilli z łososiem na pewno zachwycą swoim smakiem wszystkich gości. Jeśli zaś chcemy przygotować ciepły, lekki obiad, możemy podgrzać tortille z łososiem i od razu je zaserwować.

Zobacz film: Łosoś pieczony pod czosnkowo-ziołową skorupką. Źródło Dzień Dobry TVN



Co sądzisz o tym artykule?
76
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0