Tortilla z kurczakiem po meksykańsku – jak ją zrobić? Przepis na smaczną tortillę z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem po meksykańsku
Fot. Oleg Golovnev / EyeEm / Getty Images
Tortilla po meksykańsku z kurczakiem z pewnością zasmakuje miłośnikom kuchni rodem z Meksyku. Przepis na tortillę nie jest skomplikowany, więc ze zrobieniem tego smacznego dania poradzi sobie każdy.

Tortilla po meksykańsku to propozycja dla osób, które lubią dobrze doprawione, pikantne potrawy. Jak większość dań z Meksyku, również tortilla z kurczakiem charakteryzuje się ostrym i wyraźnym smakiem. Miłośnicy kuchni meksykańskiej na pewno polubią tę potrawę. Meksykańska tortilla z kurczakiem – jak ją zrobić?

Tortilla meksykańska z kurczakiem – przepis

Przygotowując tortillę meksykańską, będziemy musieli zaopatrzyć się w składniki charakterystyczne dla wielu dań pochodzących z Meksyku: czerwoną fasolę, kukurydzę, słodką paprykę. Dobrze doprawiony kurczak świetnie komponuje się z tymi składnikami, a wszystkie produkty zawinięte w pszenną tortillę tworzą pyszną potrawę, która sprawdzi się świetnie jako syty obiad lub kolacja. Składniki potrzebne do przygotowania tortilli w stylu meksykańskim z kurczakiem na dwie porcje obiadowe to:

· 4 pszenne tortille,

· 2 piersi z kurczaka,

· opakowanie kukurydzy konserwowej,

· opakowanie czerwonej fasoli kidney,

· czerwona papryka,

· 2 pomidory,

· cebula czerwona,

· łyżeczka ostrej papryki,

· łyżeczka słodkiej papryki,

· 2 ząbki czosnku,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu,

· kilka kawałków sałaty,

· 4 łyżki oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki.

2. Czosnek przeciśnięty przez praskę, ostrą i słodką paprykę, sól, pieprz i olej mieszamy z dwoma łyżkami oleju na marynatę.

3. Kawałki kurczaka smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

4. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i smażymy kawałki kurczaka do czasu, aż się lekko zarumieni.

5. Pomidory, paprykę i cebulę kroimy na małe kawałki, czerwoną fasolę i kukurydzę odsączamy i wszystko mieszamy w misce.

6. Tortille kładziemy na gorącej, suchej patelni na 2-3 minuty, do czasu, aż zrobią się miękkie.

7. Na tortille kładziemy kolejno kawałki sałaty, warzywa i kawałki kurczaka.

8. Tortille dokładnie zawijamy i przygniatamy. Smacznego!

Tortille w stylu meksykańskim z kawałkami kurczaka możemy podać z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym. Żeby przygotować smaczny sos czosnkowy, wystarczy wymieszać 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Jak zrobić tortillę z kurczakiem i sosem meksykańskim?

Tortillę możemy również przygotować z pysznym pikantnym sosem meksykańskim. Żeby urozmaicić danie, możemy zapiec tortille w piekarniku. Dzięki temu uzyskamy chrupiące placki pszenne z pysznym farszem, polane smacznym, dobrze doprawionym sosem pomidorowym i posypane serem. Składniki potrzebne do przygotowania tortilli z sosem meksykańskim i kurczakiem na dwie porcje obiadowe to:

· 4 pszenne tortille,

· 0,5 kg piersi z kurczaka,

· opakowanie kukurydzy konserwowej,

· opakowanie czerwonej fasoli kidney,

· 4 duże pomidory,

· cebula,

· 20 dag sera żółtego lub mozzarella,

· 2 ząbki czosnku,

· łyżeczka słodkiej papryki,

· ½ łyżeczki płatków chilli,

· łyżeczka oregano,

· łyżka liści świeżej bazylii,

· szczypta pieprzu cayenne,

· 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia.

Sposób przygotowania:

1. Pomidory parzymy wrzątkiem, następnie usuwamy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Pokrojone pomidory miksujemy blenderem na jednolitą masę i zagotowujemy w małym garnku.

3. Do sosu pomidorowego dodajemy przyprawy: pieprz cayenne, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane liście bazylii, oregano, słodką paprykę i płatki chilli.

4. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na drobne kawałki.

5. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka, smażymy na wolnym ogniu do czasu, aż się lekko zarumieni.

6. Do podsmażonego mięsa dodajemy połowę pomidorowego sosu.

7. Na patelnię wrzucamy kukurydzę i czerwoną fasolę, pozostawiamy na ogniu przez 2-3 minuty.

8. Tortille podgrzewamy na suchej, gorącej patelni przez 2-3 minuty, do czasu, aż staną się miękkie.

9. Ser żółty lub mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach.

10. Na każdą z tortilli nakładamy kawałki kurczaka z kukurydzą i fasolą czerwoną w sosie. Dodajemy nieco startego sera i dokładnie zawijamy boki tortilli.

11. Naczynie żaroodporne wykładamy folią do pieczenia, po czym układamy tortille obok siebie.

12. Na wierzch wlewamy resztę pomidorowego sosu i posypujemy go serem.

13. Tortille zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Smacznego!

Tortilla z kurczakiem po meksykańsku będzie z pewnością smakować miłośnikom kuchni meksykańskiej. Tortillę można podać na obiad lub kolację – chrupiące placki pszenne z farszem z kurczakiem o wyrazistym pikantnym smaku to sycące, smaczne danie. Tortillę można również pokroić na mniejsze kawałki i zaserwować jako przekąski na imprezie.

Zobacz film: Pasty i dipy na spotkania z przyjaciółmi. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości