Tortilla wegetariańska - pomysły na nadzienie. Jak zrobić smaczną tortillę w wersji wege?

Tortilla wegetariańska
Fot. Hybrid Images / Getty Images
Tradycyjna tortilla ma nadzienie z mięsem, jednak można przygotować smaczną wegetariańską wersję tego dania. Wypróbuj przepisy na tortillę z farszem wegetariańskim.

Wegetariańska tortilla to świetny pomysł na lekki, sycący obiad albo kolację. Tortillę w wersji wege możemy przygotować na wiele sposobów. Nadzienie tortilli wegetariańskiej możemy przygotować z ulubionych warzyw i innych dodatków. Jak przygotować smaczną tortillę bez mięsa? Poznaj przepis na tortillę wegetariańską.

Tortilla wegetariańska – przepis

Tortilla wegetariańska z fasolą czerwoną kidney i kukurydzą będzie przypominać meksykańskie burrito. Wersja wege jest równie smaczna, jak potrawa z mięsem. Przygotowanie tortilli wegetariańskiej nie zajmuje dużo czasu – danie jest więc idealnym pomysłem, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, a chcemy zjeść coś pożywnego i smacznego. Przygotowując tortillę wegetariańską, farsz możemy doprawić według własnych upodobań – jeśli lubimy bardziej ostrą wersję, powinniśmy użyć więcej papryki i pieprzu.

Składniki na 2 porcje:

10 dag żółtego sera,

1 cebula,

1 czerwona papryka,

1 pomidor,

1 puszka kukurydzy,

1 puszka fasoli kidney,

3 ząbki czosnku,

1 łyżeczka słodkiej papryki,

1 łyżeczka ostrej papryki,

2-3 liście sałaty,

szczypta soli,

szczypta pieprzu,

3 łyżki koncentratu pomidorowego,

2 placki pszennej lub pełnoziarnistej tortilli,

olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

1. Cebulę, pomidora, paprykę i czosnek myjemy i kroimy na małe kawałki.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją do czasu, aż się zeszkli.

3. Następnie dodajemy czosnek, paprykę i pomidora. Smażymy na wolnym ogniu przez około 10 minut do czasu, aż warzywa zmiękną.

4. Na patelnię wrzucamy fasolę i kukurydzę z puszki , dodajemy sól i pieprz.

5. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy.

6. Przekładamy usmażone warzywa do miski i lekko miksujemy za pomocą blendera.

7. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni przez 1-2 minuty.

8. Ser żółty ścieramy na tarce.

9. Na plackach układamy liście sałaty, starty ser żółty i porcje farszu.

10. Placki tortilli zawijamy po bokach i zawijamy dolną część.

Tortilla na zimno wegetariańska wymaga jedynie podsmażenia placka na suchej patelni, by zrobił się on miękki. Tortille wegetariańskie na ciepło możemy też przygotować, umieszczając tortillę razem z farszem w nagrzanym piekarniku. Po kilku minutach tortilla razem z farszem będzie ciepła, a placek złocisty i chrupiący. Do podgrzania tortilli możemy też użyć mikrofalówki.

Zobacz film: Pasty i dipy na spotkania z przyjaciółmi. Źródło Dzień Dobry TVN

Roladki z tortilli wegetariańskie

W przypadku wegetariańskiej tortilli możemy po przygotowaniu pokroić ją na kilka mniejszych części. Wege roladki z tortilli sprawdzą się świetnie jako przegryzki na domowych imprezach. Ważne jest, by w odpowiedni sposób zawinąć tortillę i lekko ją przycisnąć. Dzięki temu farsz nie będzie wypadać ze środka.

Wegańska tortilla – przepis

Tortilla wegańska to wersja tortilli bez użycia produktów odzwierzęcych. Do przygotowania wege tortilli możemy wykorzystać na przykład awokado. Jego smak świetnie komponuje się z delikatnym smakiem placków.

Składniki na 2 porcje:

· 1 cebula,

· 1 awokado,

· 1 puszka kukurydzy,

· 1-2 pomidory,

· 1/3 szklanki soku z cytryny,

· 2 ząbki czosnku,

· 1 łyżka słodkiej papryki,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu,

· 3-4 liście sałaty,

· 2 placki tortilli.

Przygotowanie:

1. Awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki i kroimy. W misce mieszamy awokado, sok z cytryny, sól, pieprz i słodką paprykę i całość blendujemy na gładką masę.

2. Pomidory i cebulę kroimy na drobne kawałki, odcedzamy kukurydzę.

3. Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni przez 2-3 minuty do czasu, aż zrobią się miękkie i lekko się zarumienią.

4. Placki smarujemy pastą z awokado, następnie kładziemy liście sałaty, pomidory, cebulę i kukurydzę.

5. Zawijamy boki tortilli i dolny brzeg, przygniatamy.

Tortilla wegetariańska – kalorie

Kaloryczność tortilli w wersji wegetariańskiej zależy głównie od składników, których użyjemy. W 100 gramach placka na tortillę jest około 320 kalorii. Jeden placek pszennej tortilli to około 200 kalorii. Ser żółty również jest dosyć kaloryczny. Z kolei warzywa mają mało kalorii, więc nie powinniśmy się obawiać o to, że przytyjemy. Jeśli chcemy ograniczyć liczbę kalorii, powinniśmy zrezygnować z sera żółtego i gotowych sosów.

Wegetariańskie nadzienie do tortilli przygotujemy w łatwy i szybki sposób. Jeśli chcemy zrobić wegetariańską wersję burrito, najważniejszymi składnikami, które powinniśmy wykorzystać, to kukurydza i czerwona fasola. Przygotowując wege tortillę, nadzienie wegetariańskie możemy też skomponować z ulubionych warzyw, na przykład cukinii czy pomidorów.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości