W kuchni Dzień Dobry TVN, w cyklu „Rodzinne gotowanie”, swoje ulubione potrawy zaprezentowała Mirosława Klepacka z synem Michałem. Zapraszamy na tortillę z łososiem i duszoną wieprzowinę z brokułami.
Przygotowanie: Łososia doprawiamy białym pieprzem, Przyprawą Uniwersalną Kucharek i sokiem z cytryny. Pomidory, paprykę, czerwoną cebulkę i avocado kroimy w drobną kostkę, zalewamy oliwą z oliwek, octem winnym a następnie dodajemy kolendrę. Doprawiamy szczyptą soli i cukru. Cukinię kroimy w batoniki i chwilę grillujemy. Doprawionego łososia smażymy na patelni grillowej. Tortillę wstawiamy na chwilę na suchą patelnię. Podgrzewamy. Ser mieszamy z chrzanem, smarujemy delikatnie podgrzane tortille, wykładamy łososia wędzonego i kawałki łososia smażonego. Następnie dodajemy pokrojonego w zapałki selera naciowego, cukinię. Wszystko polewamy salsą i zawijamy. Potem tylko chwilę podpiekamy na patelni.
Tarta z cukinią i pomidorami
Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g serka kremowego 4 cukinie 100 g boczniaków 4 pomidory 2 cebule 2 jajka 2 żółtka 50 g sera parmezan 50 g masła Oliwa czosnkowa Bazylia Przyprawa Uniwersalna Kucharek Pieprz czarny
Przygotowanie: Cukinię obieramy i kroimy w grubsze kawałki. Przesmażamy na maśle z cebulką, doprawiamy Przyprawą Uniwersalną Kucharek i czarnym pieprzem. Boczniaki skropione oliwą czosnkową pieczemy w piecu. Pomidory obieramy ze skórki, filetujemy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, układamy na blaszce do tarty i wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 200 stopni. Podpiekamy na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód z ciasta francuskiego wykładamy wymieszane serki z jajkami i żółtkami, podsmażoną cukinią i świeżą bazylią. Wierzch posypujemy pomidorkami i parmezanem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy około 30 minut.
Przygotowanie: Mięso dokładnie nacieramy Przyprawą Uniwersalną Kucharek oraz pozostałymi przyprawami. Na oliwie szklimy czosnek, cebulę i dodajemy mięso. Dokładnie obsmażamy i zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyznę i wszystko dusimy do momentu aż mięso będzie się prawie rozpadać. Brokuły dzielimy na różyczki z długimi ogonkami i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Bardzo miękkie mięso wyjmujemy z sosu i rozdrabniamy na małe kawałki, dodajemy troszkę sosu dla nadania soczystości. Nastepnie razem wszystko podsmażamy na patelni. Lekko posmarowane oliwą kromki ciabatty grillujemy na patelni. Na kromki wykładamy kawałki mięsa i podajemy z brokułami gotowanymi, plastrami pomidorów i sosem jogurtowym.