Przepis na tortillę z mąki kukurydzianej

Trtilla z mąki kukurydzianej
Fot. Heather Winters / Getty Images
Meksykańska tortilla to smaczne ciasto stanowiące bazę innych południowoamerykańskich potraw. Zobacz, jak smakuje tortilla z mąki kukurydzianej – wypróbuj przepis na domowe ciasto.

Skąd pochodzi przepis na ciasto na tortillę z mąki kukurydzianej ? Tortilla wywodzi się z Meksyku – ten płaski placek jest używany jako pieczywo lub składnik różnych potraw, na przykład quesadilla czy enchiladas. Tortilla jest też składnikiem nachos. Dziś najpopularniejszą wersją są tortille pszenne, jednak to tortille kukurydziane są bardziej charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej. Tortille pszenne pojawiły się w Ameryce Południowej po tym, jak Hiszpanie sprowadzili tam pszenicę. Tradycyjne kukurydziane tortille powstają z połączenia kukurydzianej mąki i wody. Jak zrobić tortillę kukurydzianą? Poznaj przepis na placki z tortilli z mąki kukurydzianej.

Tortilla z mąki kukurydzianej – przepis

Przepis na tortillę z mąki kukurydzianej jest prosty i szybki do wykonania. Formowanie idealnie okrągłych placków wymaga nieco wprawy, ale po kilku próbach z pewnością sobie z tym poradzimy. Również proporcje mogą się nieznacznie zmieniać – po kilkukrotnym zrobieniu placków z mąki kukurydzianej będziemy w stanie dopasować odpowiednie dla nas proporcje.

Tortilla, ciasto z mąki kukurydzianej – składniki:

· 1½ szklanki mąki kukurydzianej,

· 1/4 szklanki mąki pszennej,

· ½ szklanki wrzątku,

· łyżeczka soli,

· ½ łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:

1. Mąkę kukurydzianą i pszenną przesiewamy.

2. Dwa rodzaje mąki mieszamy w misce, dodajemy sól i pieprz.

3. Następnie powoli i stopniowo dodajemy do miski wrzątek, cały czas mieszając widelcem.

4. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut.

5. Następnie zawijamy ciasto w folię i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

6. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki.

7. Z każdego kawałka formujemy kulę, którą następnie spłaszczamy.

8. Każdy kawałek rozwałkowujemy wałkiem do ciasta do czasu, aż będą one bardzo cienkie.

9. Placki wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i podgrzewamy przez 2-3 minuty.

Z powyższego przepisu powinno wyjść około 6-8 placków. Mąkę pszenną dostaniemy w każdym sklepie spożywczym. Mąkę kukurydzianą do tortilli znajdziemy w większych sklepach spożywczych lub w sklepach oferujących żywność z całego świata.

Zobacz film: Kuchnia kukurydziana. Źródło Dzień Dobry TVN

Tortilla kukurydziana bezglutenowa

Tortilla z mąki kukurydzianej bez glutenu może być przygotowana z mąki owsianej lub ryżowej. Poniżej przedstawiamy przepis na tortillę kukurydzianą bezglutenową z wykorzystaniem mąki ryżowej na około 8 placków.

Składniki:

· 1½ szklanki mąki ryżowej,

· 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej,

· łyżeczka soli,

· ¾ szklanki wrzątku.

Przygotowanie:

1. Mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i sól mieszamy w misce.

2. Do miski powoli i stopniowo wlewamy gorącą wodę, cały czas mieszając masę, żeby uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji.

3. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut.

4. Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki wielkości mandarynki.

5. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulę, a następnie ją spłaszczamy.

6. Za pomocą wałka do ciasta z każdej kuli formujemy płaskie placki. Jeśli ciasto będzie się przyklejać do wałka lub do blatu, możemy posypać je mąką ryżową.

7. Tortille smażymy na suchej patelni przez 2-3 minuty.

Tortilla kukurydziana – z czym podać?

Tortillę możemy podać z burrito , czyli tradycyjnym meksykańskim farszem z czerwonej fasoli i mielonego mięsa. Farsz możemy również zrobić w wegetariańskiej wersji – wtedy będziemy potrzebować ulubionych warzyw. W najszybszej wersji wystarczy pokroić je w kostkę, ułożyć na placku kukurydzianym, a następnie zawinąć jego boki. Warzywa możemy też podsmażyć do miękkości i zblendować razem z ulubionymi przyprawami na gładką masę. Bardziej oryginalny farsz możemy zrobić z awokado. Tortillę możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tortilla kukurydziana – kalorie

100 gram placków z mąki kukurydzianej tortilla to około 220 kalorii. Kaloryczność dania, którego składnikiem są placki kukurydziane tortilla , zależy w głównej mierze od farszu. Jeśli serwujemy tortillę z mąki kukurydzianej z farszem z mięsa, tłustymi sosami i żółtym serem, danie będzie dosyć tuczące, nie powinniśmy więc jeść go zbyt często. Jeśli jednak do zrobienia farszu wykorzystamy głównie warzywa, nie musimy zbytnio martwić się o to, że przytyjemy.

Przepis na tortillę kukurydzianą nie jest skomplikowany, ale przygotowanie placków pszennych wymaga nieco wprawy. Przede wszystkim musimy uważać podczas dodawania do mąki gorącej wody. Należy zadbać o to, by była ona dodawana powoli i stopniowo. Jednocześnie powinniśmy bez przerwy mieszać widelcem mąkę łączoną z wodą – dzięki temu unikniemy powstawania grudek.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości