Tortilla hiszpańska, tak jak i inne potrawy pochodzące z Hiszpanii, jest daniem prostym, a zarazem bardzo smacznym. Hiszpańska tortilla to lekko zmodyfikowana wersja tradycyjnego omletu, w którym oprócz jajek ważną rolę odgrywają odpowiednio przyrządzone ziemniaki.

Przygotowując danie na obiad czy przystawkę, takie jak tortilla hiszpańska, potrzebujemy jedynie kilku składników. Hiszpańska tortilla nie jest więc trudna i czasochłonna – wystarczy pół godziny, by usmażyć pyszne danie dla każdego. Jeśli nie masz pomysłu, co zaserwować swoim gościom, hiszpańska tortilla ziemniaczana będzie idealną propozycją.

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska może się kojarzyć z tradycyjnym omletem. Podobieństwo tych dwóch dań jest bardzo duże. Można śmiało stwierdzić, że hiszpańska tortilla jest bardziej urozmaiconą wersją zwykłego omletu, wzbogaconego o ziemniaki i smażoną cebulę. Dzięki wykorzystaniu w przepisie ziemniaków, hiszpańska tortilla ma bardziej zwartą i puszystą konsystencję. Danie po usmażeniu przypomina wysoki placek. Hiszpańska tortilla ziemniaczana może być serwowana nie tylko na śniadanie, ale też jako obiad czy kolacja. Placek sprawdzi się także jako zimna przekąska dla rodziny lub gości.

Tortilla hiszpańska – przepis

Przepis na tortillę hiszpańską jest prosty i składa się tylko z kilku składników, jednak musi być właściwie wykonany. Ziemniaki, czyli podstawa dania, powinny zostać pokrojone w średniej grubości plastry. Jeśli będą one zbyt cienkie, uzyskamy zbyt chrupką strukturę, która nie będzie przypominała tortilli hiszpańskiej. Z drugiej strony, jeśli pokrojone plastry będą zbyt grube, ich wstępna obróbka w oleju oraz późniejsze smażenie z jajkami może nie wystarczyć – ziemniaki pozostaną w środku surowe.

Oryginalna receptura może być urozmaicona dodatkowymi składnikami, które lubimy na co dzień – mięsem, serem czy warzywami. Hiszpańska tortilla z ziemniakami – oto podstawowy przepis:

Składniki (porcja na 2 osoby):

· 4 ziemniaki,

· 4 jajka,

· 1 cebula,

· szczypta soli,

· olej do smażenia.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę albo w średniej grubości talarki. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju i smażymy w nim ziemniaki do zarumienienia. Cebulę drobno kroimy i wrzucamy do ziemniaków. Po przesmażeniu składników, przesypujemy całość do miski. Do drugiego naczynia wbijamy całe jajka, roztrzepujemy je, dodajemy szczyptę soli, a następnie wlewamy do miski z ziemniakami i cebulą. Całość dokładnie i wolno mieszamy drewnianą łyżką, aby konsystencja była jednolita. Na czystej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wylewamy masę jajeczno-ziemniaczaną. Ważne jest, aby lekko potrząsać patelnią, by ciasto się nie przykleiło i nie przypaliło. Po ok. 2 minutach przykrywamy patelnię przykrywką (lub dużym talerzem) i odwracamy ją tak, aby tortilla na niej pozostała, następnie zsuwamy ją z powrotem, aby usmażyć omlet z drugiej strony (czynność wymaga użycia siły). Tortilla powinna być lekko zarumieniona, dlatego jeśli po przewróceniu wydaje się blada i surowa, trzeba ją przekręcić jeszcze raz. Można też lekko wzruszyć środek, aby sprawdzić, czy jajka się odpowiednio ścięły.

Hiszpańska tortilla – inne możliwe wersje

Hiszpańska tortilla ma wiele odmian. Popularna jest np. tortilla hiszpańska z piekarnika – zamiast smażyć wszystko na patelni, masę jajeczno-ziemniaczaną wlewa się do formy i zapieka w temperaturze 180˚C przez około 30 minut (wersja bardziej dietetyczna).

Klasyczną recepturę z jajkami i ziemniakami warto urozmaicić dodatkowymi składnikami podnoszącymi walory smakowe potrawy. Warta polecenia jest hiszpańska tortilla z chorizo . Danie jest wtedy sycące i ma ostrzejszy, wyrazisty smak. Potrawę możemy uzupełnić innymi, ulubionymi warzywami. Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu jest tortilla hiszpańska z ziemniakami i papryką . Pokrojona na kawałki i podsmażona razem z cebulą sprawi, że danie będzie bardziej chrupkie. Z kolei tortilla hiszpańska ze szpinakiem i fetą będzie mieć lekko kwaskowaty i słony posmak, nawiązujący nieco do kuchni greckiej. Danie doskonale uzupełnia też składnik mięsny. Tortilla hiszpańska z kurczakiem albo tortilla w wersji z mięsem mielonym będzie stanowiła pożywny i szybki w przygotowaniu obiad. Tak naprawdę przepis na tortillę hiszpańską można modyfikować na wiele sposobów, dodając do masy z jajek i ziemniaków wszystko to, co lubimy jeść na co dzień – szynkę, ser, szparagi, cukinię, brokuły czy boczek (warzywa oczywiście po wcześniejszym przesmażeniu lub ugotowaniu). Każdy z tych składników nada potrawie odmiennego smaku i charakteru.

Zobacz film: Tortilla prosto z Kolumbii. Źródło Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
90
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0