Przepisy na dania z tortillą

Tortilla - jak ją zrobić krok po kroku?
Tortilla
Źródło: 4kodiak/Getty Images
Tortilla ma formę okrągłego placka, a więc wystarczy uzupełnić jej nadzienie, by stworzyć pyszne danie. Jeśli lubisz dania, w których główną rolę odgrywa tortilla, przepis jest tak łatwy, że placki można wykonać samodzielnie z domu. Nie zajmuje to wiele czasu, a jest zdrowszą alternatywą dla tortilli ze sklepu.

Tortilla z kurczakiem to uniwersalna potrawa – sprawdzi się jako pomysł na obiad, kolację, a nawet przekąskę dla gości. Popularne jest też burrito tortilla, które wypełnione mięsem mielonym, warzywami i sosami jest pożywnym daniem dla smakoszy kuchni meksykańskiej.

Tortilla – co to jest?

Tortilla wyglądem przypomina klasycznego naleśnika, choć ma inną, bardziej „odchudzoną” strukturę. Ten charakterystyczny, niezwykle prosty w wykonaniu placek jest typowy dla kuchni meksykańskiej. Tortilla ma bardzo uniwersalne zastosowanie – można ją jeść jak pieczywo czy przekąskę, smarować różnymi kremami lub wypełniać farszem, tworząc dania obiadowe. Jest świetną bazą do dań zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Ciasto z tortilli idealnie współgra z wieloma sosami – pomidorowym, czosnkowym, bolognese czy jogurtowym. Placek najlepiej smakuje na ciepło, staje się wtedy elastyczny i miękki. Można też zapiekać tortillę, dzięki czemu uzyskamy delikatne i chrupkie ciasto.

Tortilla wypełniona farszem, chrupiące taco z placka czy rolsy, czyli tortilla zawinięta w rulon i pokrojona w szerokie paski, to świetna propozycja na każdą imprezę. Taką przekąskę robi się szybko, a jednocześnie jest ona poczęstunkiem dla wielu gości. Tortilla pokrojona na trójkątne kawałki, a następnie upieczona w piekarniku z dodatkiem oliwy i suszonej papryki to przepis na szybkie nachos – alternatywę dla chipsów ze sklepu.

Zobacz film: Tortilla prosto z Kolumbii. Źródło Dzień Dobry TVN

Przepis na tortillę

Jeśli chcemy przygotować pyszną przekąskę, jaką jest tortilla, przepis powinien obejmować cztery podstawowe składniki: mąkę, wodę, sól i odrobinę oleju. Prostota receptury na ten placek powoduje, że przygotowanie go samodzielnie w domu nie sprawia żadnego problemu nawet osobom niedoświadczonym w kuchni. Tortille warto wykonać samodzielnie, ponieważ mamy pewność, co do składu produktu, w przeciwieństwie do gotowych wersji ze sklepu, które nierzadko mają w sobie wiele niepotrzebnych składników.

Prosty przepis na tortille :

Składniki (na około 10 placków):

· 500 g mąki pszennej,

· 200 ml gorącej wody,

· szczypta soli,

· 3 łyżki oleju lub masła.

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól i dodajemy tłuszcz. Całość lekko mieszamy i stopniowo wlewamy gorącą wodę. Gdy ciasto nabierze bardziej zwartej konsystencji, można zagniatać je rękami przez kilka minut. Jeśli struktura jest za bardzo klejąca, dodajemy mąki. Ciasto po wyrobieniu zostawiamy pod ściereczką na pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie kroimy je na 10 równych części – wyrabiamy w rękach kulkę i ją w miarę równo i bardzo cienko rozwałkowujemy. Do smażenia potrzebna jest patelnia z powłoką nieprzywierającą, na której można smażyć bez tłuszczu. Kładziemy na niej kolejno rozwałkowane placki i smażymy na średnim ogniu każdą ze stron mniej więcej przez 1 minutę, aż ciasto się lekko zarumieni. Nie trzymamy tortilli zbyt długo na patelni, ponieważ może zrobić się zbyt twarda.

Tortilla z kurczakiem - przepis

Idealnym połączeniem jest tortilla z kurczakiem . Lekkie ciasto i popularne mięso tworzą pyszny duet, który warto zaserwować na obiad, kolację lub przekąskę podczas imprezy. Przepis na tortillę z kurczakiem jest bardzo prosty. Wykonujemy placki z przepisu podanego wyżej, przygotowujemy też podwójny filet z kurczaka, puszkę kukurydzy, dwa pomidory, główkę kapusty lodowej i sos czosnkowy (jogurt naturalny połączony z 3 ząbkami czosnku, szczyptą ziół prowansalskich i łyżką majonezu). Mięso kroimy w kostkę, smażymy na oleju, doprawiamy szczyptą przypraw: solą, papryką słodką i ostrą, kolendrą, kurkumą, imbirem, cynamonem i gałką muszkatołową. Na placki nakładamy niewielką ilość sosu czosnkowego i go rozsmarowujemy, następnie kładziemy kilka pokrojonych i umytych liści sałaty, dokładamy dużą łyżkę kukurydzy z puszki, garść pokrojonych pomidorów i dwie łyżki mięsa. Na koniec całość polewamy odrobiną sosu i zawijamy.

Przepis na danie burrito tortilla

Popularnym daniem jest też burrito tortilla . Farsz do tego dania wykonuje się na bazie mięsa mielonego (np. wołowego). W oryginalnej wersji łączy się go także z ryżem. Wystarczy pół kilograma mięsa podsmażyć na patelni wraz z jedną pokrojoną cebulą. Dodajemy puszkę pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy oraz doprawiamy łyżeczką soli, pieprzu, słodkiej papryki i kolendry. Farsz wykładamy na tortillę, zapiekamy chwilę w opiekaczu lub posypujemy żółtym serem i pieczemy kilka minut w piekarniku.

Taco tortilla - przepis

Taco tortilla to pyszne, niewielkie krążki z ciasta zapiekane w piekarniku, dzięki czemu zyskują niezwykłą chrupkość. Aby wykonać takie charakterystyczne łódeczki, wystarczy z dużego placka tortilli wykroić małe krążki, następnie zrobić foremkę z folii (aby ciasto było delikatnie zgięte w połowie) lub położyć je na odwróconej blaszce do babeczek, między wystającymi foremkami. Spryskujemy ich powierzchnie oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 3 minuty. Po wyjęciu łódeczki są niezwykle kruche, nakładamy do ich środka farsz warzywny lub mięsny i serwujemy jako drobną przekąskę dla gości.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: 4kodiak/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości