Przepisy kulinarne

Tortilla. Idealna na majowy piknik

Paprykarze drożdżowe z rozmarynem, batony rabarbarowe oraz tortilla ze szparagami, młodym ziemniakiem i pomidorami - te przysmaki idealnie pasują do spontanicznego piknika majowego. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali je: Maja Hyży i Andrzej Polan.

 

 

Paprykarze drożdżowe z rozmarynem

Składniki:
1 kg mąki          
200 ml Oliwy          
150 ml mleka      
300 ml wody      
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
100 g drożdży

Przygotowanie:  
Z ww. składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.

Farsz:
4 papryki czerwone      
2 cebule  czerwone      
rozmaryn świeży lub suszony
100 g orzechów laskowych          
pieprz
sól
1 jajko

Przygotowanie:              
Na oleju przesmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy pokrojoną paprykę. Jeszcze rozmaryn, orzechy laskowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na drożdżowe placki i pieczemy w piekarniku w 200 st. C przez ok. 15 min.

Batony rabarbarowe

Składniki:
2 op. ciasta francuskiego      
4 laski rabarbaru  
2 op. cukru wanilinowego  
4 jajka

Przygotowanie:
ciasto francuskie rozwałkowujemy, kroimy na paski, każdym paskiem owijamy rabarbar, kroimy na krótsze kawałki, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem wanilinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C, pieczemy ok. 15 min.

Tortilla ze szparagami, młodym ziemniakiem i pomidorami

Składniki:
1 pęczek szparagów zielonych      
4 ziemniaki gotowane młode  
50 masła              
1 pęczek cebuli dymki      
1 pęczek koperku          
3 plastry szynki dojrzewającej      
10 jajek          
2 łyżki jogurtu greckiego      
1 op. pomidorów cherry      
50 g sera dojrzewającego typu bursztyn

Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy cebulę dymkę, pokrojoną drobno szynkę dojrzewającą. Dodajemy pokrojone łodyżki szparagów, łebki odstawiamy. Następnie dodajemy pokrojone na plastry gotowane ziemniaki, a na sam już koniec pomidorki. Chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia. Jajka mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem. Do masy jajecznej dodajemy przesmażone warzywa, posiekany drobno koperek, mieszamy i przekładamy na patelnię. Łyżką odsuwamy od brzegów omleta, tak aby masa ze środka spływała na brzegi, w ten sposób omlet będzie się dosmażał idealnie. Kiedy tylko omlet będzie prawie gotowy, wierzch posypujemy tartym serem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
81
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0