Jak zrobić tort w kształcie piłki? Tort piłka i ozdoby piłkarskie na tort

Tort w kształcie piłki nożnej
clubfoto / Getty Images
Źródło: iStockphoto
Na całym świecie znaleźć można pasjonatów futbolu, którzy podporządkowują swoje życie piłce. Nic dziwnego, że tort piłka to jeden z pomysłów, który idealnie sprawdzi się w roli prezentu dla fana futbolu.

Tort w kształcie piłki to zadanie dla cukiernika z wyobraźnią. Jak zrobić taki tort i czym go udekorować?

Tort piłka – wyzwanie dla wprawionych cukierników

Tort w kształcie piłki to idealnie rozwiązanie dla młodych miłośników futbolu. Jednak czy każdy poradzi sobie z przygotowaniem takiego ciasta? Nie będzie miał z tym problemu, gdyż przepis na ciasto jest bardzo prosty. Warto jednak pamiętać, że bez żadnego doświadczenia w pieczeniu przygotowanie tak trudnego deseru może być czasochłonne.

Tort w kształcie piłki – jakich składników będziemy potrzebować?

Przepisów na ciasto tego rodzaju jest bardzo dużo. Większość z nich oparta jest na podobnych składnikach. Pomysłowością możemy się wykazać, dekorując taki przysmak. Finałowy efekt ograniczyć może wyłącznie nasza wyobraźnia, a wszelkie eksperymenty w kuchni są jak najbardziej zalecane.

Do sporządzenia tortu na tortownicy o średnicy 25 centymetrów potrzebujemy następujących składników:

Składniki na biszkopt:

· 3 jajka,

· 3 łyżki mąki,

· 3 łyżki cukru,

· 1 łyżka oleju,

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem do przełożenia biszkoptów:

· 1 litr mleka,

· 3 łyżki cukru,

· 1 cukier wanilinowy,

· 2 budynie waniliowe,

· 2 łyżki mąki pszennej,

· 4 żółtka,

· 2 kostki masła.

Składniki na masę na wierzch:

· ½ l śmietany 30%,

· 3 łyżeczki żelatyny,

· ½ kg sera twarogowego,

· 4 łyżki cukru pudru,

· 3 galaretki owocowe o różnych smakach.

Dodatki:

· barwniki spożywcze (czarny i zielony),

· serek mascarpone.

Tort w kształcie piłki – jak zrobić?

Biszkopt X 2

1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz.

2. Kiedy ciasto ma gładką konsystencję, wylewamy je na tortownicę o średnicy 25 cm i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa do przełożenia

1. Przygotowujemy galaretki, które po zastygnięciu kroimy w kostkę.

2. Ubijamy śmietankę i dodajemy do niej ser z cukrem.

3. Rozpuszczoną żelatynę w ½ l wody wlewamy do mieszaniny (śmietanki).

4. Następnie dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy.

5. Tak przygotowaną masą przekładamy biszkopty.

Masa na wierzch

1. ½ litra mleka gotujemy z cukrem, a z reszty robimy budyń, do którego dodajemy mąkę, cukier i żółtka.

2. Do utartego masła dodajemy budyń.

3. Z masy tworzymy na biszkopcie zarys piłki (łatki).

4. Wykorzystując barwniki tworzymy murawę i barwimy łatki na czarno.

5. Do sera dodajemy cukier i mleko, które miksujemy.

6. Z mieszanki przygotowujemy białe łatki piłki.

Ozdoby piłkarskie na tort – skąd wziąć, jak zrobić?

Ozdoby to bardzo ważny element okazjonalnego ciasta, dlatego warto zadbać o odpowiednie barwniki, które pozwolą nam stworzyć oryginalną dekorację. W przypadku tortu dla sportowca można skupić się przede wszystkim na uzyskaniu odpowiednich kolorów piłki futbolowej oraz murawy. Barwniki można kupić w sklepie cukierniczym, choć dostępne są także w wielu sklepach spożywczych.

Na jakie okazje sprawdzi się tort w kształcie piłki?

Trudno jest nie zgodzić się z faktem, że miłośnicy piłki nożnej to mężczyźni w różnym wieku. Pasjonatów tego sportu spotkać można w przedszkolu, szkole średniej i na emeryturze. Nie ma reguły, co do tej kwestii. Tort piłka idealnie sprawdzi się na urodzinach piłkarzy grających zawodowo, jak i amatorów.

Jeśli przygotowanie tortu sprawia trudności ze względu na sam kształt, warto zastosować kilka praktycznych porad:

1. Korzystajmy ze zdjęcia prawdziwej futbolówki, aby wygląd ciasta jak najbardziej przypominał oryginał.

2. Zrezygnujmy z przygotowania idealnie okrągłego ciasta, gdyż może okazać się to bardzo trudne.

3. Warto przyjąć kształt bliski piramidzie o zaokrąglonych krawędziach/bokach, wtedy łatwiej jest umieszczać poszczególne warstwy kremu i biszkoptów, a zarazem wszystko lepiej się trzyma.

4. Krojenie takiego tortu może okazać się bardzo trudne, dlatego warto go schłodzić przed podaniem.

5. Jeśli nie mamy wprawy w pieczeniu, warto kupić gotowe biszkopty, które są trwałe i idealnie nadają się do przygotowywania trudnych projektów cukierniczych.

Zobacz film: Przepis na dobry krem do tortu.

Zobacz film: Przepis na dobry krem do tortu. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości