Tort piętrowy ‒ idealna propozycja na ślub i na 18-kę. Jak zrobić tort piętrowy?

Tort piętrowy
Fot: RuthBlack / gettyimages.com
Tort to nieodłączny element każdego uroczystego spotkania. Sposobów przygotowania tortów jest wiele, możemy pośród nich znaleźć między innymi propozycję kilkupoziomową. Jak zrobić tort piętrowy?

Czy wykorzystać stelaż? Jak zapakować tort piętrowy? Czy warto wykorzystać masę cukrową? Przeczytaj, a znajdziesz odpowiedzi na te i inne pytania

Nie od dziś wiadomo, że huczne uroczystości nie mogą obejść się bez wykwintnych potraw oraz smakołyków. Jednym z podstawowych elementów menu urodzinowego, weselnego czy sylwestrowego jest właśnie tort. Propozycji tej przepysznej “bomby kalorycznej” jest ogrom ‒ możemy znaleźć je w Internecie, książkach kucharskich i telewizji.

Część z nas miała do czynienia z przygotowaniem tortu, jednak czy poradzilibyśmy sobie z tortem piętrowym ? Warto wiedzieć, jak zrobić tort piętrowy , gdyż niektóre propozycje są nie tylko niezwykle efektowne, ale stanowią prawdziwy raj dla podniebienia.

Niezbędnik cukiernika ‒ co przyda się do przygotowania tortu?

Do przygotowania tortu piętrowego będziemy potrzebować składników, które wykorzystamy do pieczenia biszkoptów oraz przygotowania kremu do przekładania i masy cukrowej do ozdobienia ciasta.

Kiedy tworzymy podstawową wersję tortu piętrowego (biszkopt ułożony na biszkopcie), nie musimy używać żadnych specjalnych sprzętów. Chcąc jednak stworzyć bardzo wysoki tort, konieczne będzie zaopatrzenie się w narzędzia, które pozwolą stworzyć coś na kształt budowli. Przydatne będą na przykład:

· stelaż lub stojak na tort piętrowy,

· patera na tort piętrowy,

· opakowanie na tort piętrowy (jeśli będziemy go transportować),

· podkładki pod poszczególne biszkopty.

Na jakie okazje warto przygotować tort?

Przygotowanie tak atrakcyjnego ciasta nie jest łatwe. Dlatego tort piętrowy pojawia się podczas szczególnie uroczystych okazji, takich jak wesela czy urodziny.

Tort piętrowy na wesele ‒ powinien być duży i niezbyt namoczony aromatami. Lekko aromatyzowany biszkopt nie przesłodzi gości.

Tort piętrowy na 18. urodziny ‒ bardzo interesujący pomysł na uatrakcyjnienie tej ważnej okazji, zwłaszcza jeśli uroczystość jest bardziej oficjalna lub przychodzi na nią duża liczba gości.

Zobacz film: Tort ślubny. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Jak zrobić tort piętrowy krok po kroku?

Przepisów na torty piętrowe jest tyle, ile osób podejmujących się stworzenia tego deseru. Różnice w przygotowaniu biszkoptu, masy do ciasta czy samej polewy sprawiają, że trudno mówić o uniwersalnym przepisie na taki tort.

Dla początkujących polecamy następującą propozycję:

Składniki na tort trzypiętrowy

Biszkopt

· 8 jaj,

· 150 g mąki tortowej,

· 150 g cukru,

· 1 opakowanie cukru waniliowego,

· 1 budyń śmietankowy,

· 1/2 opakowania proszku do pieczenia,

· szczypta soli.

W zależności od wielkości biszkoptu należy dopasować ilość składników (w tym wypadku należy zmniejszać gramaturę z każdym kolejnym, mniejszym biszkoptem o ⅓ gramatury wyjściowej).

Masa

· 1 litr mleka,

· 170 g cukru,

· cukier waniliowy,

· budyń waniliowy lub śmietankowy,

· 30 g mąki pszennej,

· 30 g mąki ziemniaczanej,

· kostka masła dobrej jakości,

· kostka margaryny.

Masa cukrowa (własnego wyrobu lub kupiona gotowa) do dekoracji

Sposób wykonania

Biszkopt

1. Ubić białka jaj na sztywną pianę wraz z solą i cukrem.

2. Dodawać żółtka pojedynczo i miksować do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i budyń, delikatnie wymieszać.

4. Wyłożyć masę do tortownicy o dużej średnicy (powyżej 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

5. Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

W przypadku pieczenia biszkoptów o mniejszych średnicach należy skrócić czas pieczenia (np. biszkopt o średnicy poniżej 25 cm piecze się ok. 30 minut) - piecze się do tzw. Suchego patyczka.

Masa

1. Zagotować ok. pół litra mleka z cukrem.

2. W osobnym naczyniu wymieszać kolejne pół litra mleka z budyniem i mąką.

3. Wlać mleko z budyniem do wcześniej zagotowanego mleka i utrzeć mikserem.

4. Pozostawić mieszankę do wystygnięcia.

5. Utrzeć masło z margaryną, a następnie zmiksować z zimnym budyniem do uzyskania gładkiej masy.

Wykonanie tortu

1. Każdy biszkopt przekroić na dwa blaty.

2. Przełożyć blaty ciasta masą budyniową i dodać owoce, czekoladę bądź inne dodatki.

3. Nałożyć kolejne warstwy biszkoptów (o coraz mniejszej średnicy) i masy.

4. Wierzch ciasta posmarować masą budyniową.

5. Tort pozostawić w lodówce na co najmniej 30 minut.

6. Nałożyć na tort masę cukrową.

7. Udekorować według uznania.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości