Tort na roczek to najważniejszy element urodzin. Z łatwością możesz wykonać go samodzielnie, wykorzystując proste i sprawdzone przepisy. Najpopularniejsze torty urodzinowe na urodziny dzieci to te z dużą ilości owoców oraz czekoladowe. Aby podkreślić, czyje to są urodziny, spersonalizuj stół, na którym ustawisz tort.

Tort na roczek to najważniejszy element przyjęcia urodzinowego , dlatego poświęć mu więcej uwagi. Co prawda możesz zamówić tort gotowy i zrobiony na zamówienie z cukierni, jednak wykonanie dobrego i zdrowego tortu nie musi być trudne. Ważny jest jego kolor – zwykle różowy dla dziewczynki i niebieski dla chłopca. Kolor możemy nadać w postaci kremu, kolorowych groszków lub figurek z masy cukrowej. Coraz częściej młodzi rodzice odchodzą od standardowych kolorów, wprowadzając nowe. I tak popularne są szarości, zielenie, granaty, biel, a nawet elementy czerni.

Jeśli chcesz, by tort wyglądał klasycznie, był ozdobiony jednolitym kremem bądź owocami, dla urozmaicenia wprowadź elementy personalizacji na stole. Na urodzinach dziewczynki na stole, obok wazonów z bukietami kwiatów, niech zasiądą jasne misie i szmaciane kolorowe lalki. U chłopca dobrym pomysłem będzie rozstawienie małych samochodzików lub rozrzucenie drewnianych kolorowych klocków.

Tort na roczek – przepis

Prezentowane przepisy wykorzystują proste i łatwo dostępne produkty. Dzięki temu każdy jest w stanie przygotować pyszny tort. Podział na torty dla dziewczynek i chłopców jest umowny, dlatego przy wyborze przepisu kieruj się preferencjami smakowymi. Modne torty to te z dużą ilością świeżych owoców, czekoladowe lub biszkoptowe z bitą śmietaną, całe obsypane kolorowymi wiórkami spożywczymi. Tęczowe barwy tortu rozświetlą niejedne urodziny i będą prawdziwym hitem przyjęcia. Do dekoracji możesz również używać kolorowych draży, cukierków lub lizaków.

Tort na roczek dla dziewczynki i tort na roczek dla chłopca

Poniżej prezentujemy propozycje tortów – pysznych, aromatycznych i o zróżnicowanym smaku. Przypadną do gustu zarówno dorosłym gościom, jak i dzieciom.

Tort Raffaello

Składniki:

· biszkopt o średnicy około 26 cm, podzielony na 3 części (nasączony ponczem),

· 500 ml mleka kokosowego,

· 100 g wiórków kokosowych,

· 500 g serka mascarpone,

· ½ szklanki cukru pudru,

· 250 g białej czekolady,

· 50 ml mleka,

· łyżka likieru amaretto,

· szklanka malin,

· 200 g konfitury malinowej.

Przygotowanie:

Mleko kokosowe zagotuj z wiórkami, do uzyskania gęstej konsystencji, Wiórki powinny wchłonąć całe mleko. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem, dodaj likier amaretto i mieszaj do uzyskania kremowej masy. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem na gładki krem. Pod koniec, miksując na małych obrotach, dodawaj masę kokosową.

Przełóż masą biszkopty, układając na nich maliny i pokrywając konfiturę. Złożony tort również pokryj masą.

Tort leśny migdałowy

Składniki:

· biszkopt o średnicy około 26 cm, podzielony na 3 części (nasączony ponczem),

· 350 g serka mascarpone,

· 200 ml śmietany 36%,

· ½ szklanki cukru pudru,

· łyżeczka aromatu waniliowego,

· 200 g konfitury malinowej,

· 50 g truskawek,

· 50 g borówek,

· 50 g malin,

· 50 g jeżyn,

· 2 łyżki liści świeżej mięty,

· 1 szklanka płatków migdałów.

Przygotowanie:

Ubij śmietanę z cukrem na sztywny krem, a następnie wstaw do lodówki na 20 min. Wyjmij ubitą śmietanę i, miksując na najmniejszych obrotach, dodawaj do niej po trochu serek mascarpone i aromat. Połącz wszystko na gładki krem. Placki biszkoptowe smaruj kolejno konfiturą malinową, kremem i przekładaj owocami. Na wierzch połóż kolejny placek i powtórz warstwy. Złożony tort pokryj kremem z wierzchu i po bokach i obsyp płatkami migdałów do całkowitego pokrycia.

Tort czekoladowo–kokosowy

Składniki:

· biszkopt o średnicy około 26 cm, podzielony na 3 części (nasączony ponczem),

· 500 g malin świeżych lub mrożonych,

· 250 ml mleka kokosowego,

· 2 białka ,

· 60 g cukru pudru,

· kilka kropel aromatu rumowego,

· tabliczka gorzkiej czekolady,

· 50 ml mleka,

· szklanka wiórek kokosowych.

Przygotowanie:

Zagotuj mleko kokosowe z cukrem. Po ostygnięciu połącz je z ubitymi białkami i aromatem rumowym. Odstaw na chwilę, aż masa stężeje. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, a następnie połącz ją z mlekiem do uzyskania jednolitego kremu. Biszkopt posmaruj masą kokosową, a na nią wyłóż maliny, przykryj kolejnym plackiem biszkoptu i powtórz czynność. Złożony tort polej kremem czekoladowym i na jeszcze ciepły wsyp wiórki kokosowe.

Zobacz film: Jak zrobić tort?


Zobacz film: Jak zrobić tort. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
67
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0