Tort makowy to bohater świątecznego stołu, ale z przyjemnością sięgamy po niego również bez okazji. Bardzo aromatyczny i kremowy w smaku. Idealnie komponuje się z kremem kawowym, orzechowym, z bakaliami i pomarańczą. Poznaj najpopularniejsze przepisy i propozycje podania tradycyjnego tortu makowego.

Tort makowy jest w Polsce symbolem świąt Bożego Narodzenia. Jednak gości na naszych stołach coraz częściej, np. z okazji urodzin czy spotkań ze znajomymi. Z dodatkiem rumu, bakalii, kawy czy pomarańczy to bardzo aromatyczny i wręcz królewski deser. Znany i uwielbiany od lat. Tort makowy z gotowej masy w niczym nie ustępuje temu z własnoręcznie przygotowanej masy makowej, chociaż tej nie zastąpi nic.

Tort makowy – przepis

Tort makowy prezentowany jest w różnych odsłonach. Każda z nich to propozycja wyjątkowego smaku i aromatu. Z makiem najlepiej komponują się pomarańcza i bakalie. Miłośnicy smaków wyrazistych i głębokich docenią tort makowy z kawą.

Tort makowy z mascarpone

Ciasto:

· 400 g masy makowej,

· 10 łyżek kaszy manny,

· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

· ¾ szklanki cukru pudru,

· 8 jajek.

Krem:

· 250 g serka mascarpone,

· 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%,

· pół szklanki cukru pudru,

· 1 łyżeczka aromatu rumowego,

· 100 g powideł śliwkowych,

· 40 g kakao,

· 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych śliwek.

Masę makową połącz z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce utrzyj żółtka z cukrem na gładki krem. Dodaj go do masy makowej i wszystko dobrze wymieszaj.

Ubij białka na sztywno, a następnie delikatnie wmieszaj do masy drewnianą łyżką. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Piecz godzinę. Po ostudzeniu podziel biszkopt na 3 cienkie placki.

Przygotuj krem: ubij śmietanę z cukrem na sztywny krem i wstaw do lodówki na 20 minut. Do schłodzonego kremu dodawaj powoli mascarpone i aromat, miksując na najniższych obrotach. W osobnej miseczce wymieszaj powidła ze śliwkami i kakao.

Posmaruj biszkopty kremem mascarpone i powidłami, przekładając je kolejno. Gotowy tort posmaruj kremem po bokach, tworząc prześwity – efekt naked cake. Przed podaniem wstaw do lodówki na 30 minut.

Przepis możesz zmodyfikować, żeby w szybki sposób otrzymać tort makowy z białą czekoladą . Potrzebujesz do tego tabliczki białej czekolady, którą należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubijając krem z serkiem mascarpone, pod koniec wlej rozpuszczoną czekoladę. Tort zyska nowy, ciekawy smak.

Tort makowy z kremem kawowym

Ciasto:

· 500 g masy makowej,

· 3 łyżki kaszy manny,

· pół łyżeczki proszku do pieczenia,

· pół szklanki cukru pudru,

· 4 jajka,

Krem:

· 250 ml śmietany 36%,

· 25 ml zaparzonej mocnej kawy (naturalnej z fusów, nie rozpuszczalnej),

· pół szklanki cukru pudru,

· 300 g sera mascarpone.

Dodatkowo:

· pół szklanki zaparzonej mocnej kawy (naturalnej z fusów, nie rozpuszczalnej),

· 10 ml likieru lub nalewki wiśniowej.

Masę makową połącz z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem na gładko, a następnie dodaj do masy makowej. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją do masy drewnianą łyżką. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Piecz przez godzinę. Po ostudzeniu podziel ciasto na 3 lub 4 cienkie placki.

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i wstaw do lodówki na 20 minut. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone, miksując na najniższych obrotach. Pod koniec dodaj kawę i wymieszaj wszystko na jednolity krem.

Kawę połącz z likierem lub nalewką i nasącz nimi ostudzone placki ciasta makowego. Kiedy płyn się wchłonie, przełóż placki kremem. Tort makowy z masą kawową idealnie komponuje się z półsłodkim czerwonym winem.

Tort makowy z pomarańczą

Ciasto:

· 500 g masy makowej,

· 5 łyżek kaszy manny,

· 3 łyżki cukru pudru,

· 5 jajek,

· pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem:

· 4 obrane i pozbawione błonek pomarańcze (powinien zostać oczyszczony miąższ),

· 1 galaretka pomarańczowa,

· 2 łyżki startej skórki z pomarańczy,

· 1 opakowanie cukru waniliowego,

· ⅓ szklanki cukru pudru,

· dodatkowo kakao do oprószenia tortu.

Masę makową połącz z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem na gładki krem, a następnie dokładnie wymieszaj z masą. Białka ubij na sztywno i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wmieszaj do masy. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Piecz godzinę. Po ostudzeniu podziel biszkopt na 3 placki.

Przygotuj galaretkę według wskazówek na opakowaniu, dorzuć cząstki świeżej pomarańczy i odstaw całość do ostudzenia. Ubij śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodaj skórkę pomarańczy, delikatnie rozprowadzając ją łyżką. Przełóż biszkopty kremem śmietanowym i tężejącą galaretką. Nie wykorzystuj całego kremu i galaretki. Resztę nałóż na wierzch tortu i rozprowadź też cienką warstwą po bokach. Na koniec oprósz tort kakao.

Zobacz film: Jak zrobić tort?


Zobacz film: Jak zrobić tort? Źródło: Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
54
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0