Topinambur, skorzonera, salsefia, miechunka

W kuchni Dzień Dobry TVN królowały zapomniane warzywa, czyli pieczony topinambur z wątróbką wołową, zapiekana skorzonera, salsefia z orzechami, gruszkami i serem, zupa z jarmużu oraz panna cotta z miechunką. Lubicie te warzywa?

Pieczony topinambur z wątróbką wołową

Składniki:

600 g topinambura (słonecznik bulwiasty)

4 łyżki oleju rzepakowego

500 g wątróbki wołowej

sok z połowy cytryny

1 łyżka octu winnego

2 gałązki tymianku

klarowane masło

1 czerwona cebula

1 łyżeczka miodu

1 liść laurowy

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Topinambur dokładnie wyszorować i pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości bulw (tak aby kawałki było około 1,5 cm grube). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać tymianek, liść laurowy, olej rzepakowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i wstawić do piekarnika na 45-50 minut. W tym czasie rozgrzać na patelni klarowane masło. Wątróbkę pokroić w 1,5 cm plastry. Osuszyć i usmażyć na maśle z obu stron po 1,5 minuty. Zdjąć z patelni i przyprawić sola i pieprzem. Na tym samym maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Gdy będzie miękka, dodać ocet i miód. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć aż powstanie konfitura. Topinambur rozłożyć na talerzach, na nim ułożyć wątróbkę a na wierzchu cebulkę.

Zapiekana skorzonera

Składniki:

1 kieliszek białego wytrawnego wina

75 g żółtego sera, najlepiej cheddara

1 litr bulionu warzywnego

1 łyżka mąki pszennej

8 korzeni skorzonery

sok z jednej cytryny

200 ml kremówki

50 g bułki tartej

3 łyżki masła

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sok z cytryny wymieszać z 0,5 litrem wody. Skorzonerę obrać, pokroić na 4 cm kawałki i zanurzyć w wodzie z cytryną, aby się nie odbarwiała. W tym czasie w garnku wymieszać bulion z winem. Dodać do niego skorzonerę. Zagotować a następnie gotować jeszcze około 5 minut. Odcedzić warzywa, zachowując bulion. Bulion przelać z powrotem do garnka i gotować aż zredukuje się o połowę. W tym czasie wymieszać ze sobą masło i mąkę. Gdy bulion zredukuje się o połowę, dodać do niego miksturę masła i mąki, cały czas mieszając. Mieszać aż sos zgęstnieje. Dodać śmietanę, wymieszać i zdjąć z kuchenki. Podgotowaną skorzonerę przełożyć do małego naczynia do zapiekania, zalać sosem a wierzch posypać serem wymieszanym z bułką tartą. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez około 15-20 minut.

Salsefia z orzechami, gruszkami i serem

Składniki:

1 łyżka rodzynek namoczonych w brandy lub whisky

natka pietruszki do posypania

50 g twardego sera koziego

2 łyżki klarowanego masła

sól i świeżo mielony pieprz

75 g orzechów włoskich

25 g mąki pszennej

0,5 łyżeczki cukru

sok z 2 cytryn

1 łyżeczka soli

500 g salsefii

1 łyżeczka octu

2 łyżki masła

1 gruszka

Sposób przygotowania:

Połowę soku z cytryny wymieszać z 1 litrem wody. Salsefię obrać, pokroić na 5 cm kawałki i szybko umieścić w wodzie z cytryną. W szklance wymieszać 4-5 łyżek wody z mąką. W garnku wymieszać 1,5 litra wody, resztę soku z cytryny, roztwór mąki i łyżeczkę soli, zagotować. Dodać do garnka odcedzoną salsefię. Zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować około 15 minut, aż salsefia będzie miękka.

Połowę masła klarowanego rozpuścić na patelni podsmażyć odcedzoną salsefię aż nabierze złotego koloru. Przyprawić sola i pieprzem. Na osobnej patelni rozpuścić resztę klarowanego masła i podsmażyć orzechy oraz gruszkę, obraną i pokrojoną na osiem części przez kilka minut. Dodać rodzynki, cukier i ocet. Zdjąć z ognia i dodać 2 łyżki masła, wymieszać. Otrzymanym sosem polać salsefię. Posypać połamanym serem i posiekaną natką pietruszki.

Zupa z jarmużu

Składniki:

1 1/2 litra bulionu warzywnego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

3 łyżki oliwy z oliwek

200 g kiełbasy kindziuk

4 ząbki czosnku

200 g jarmużu

2 łyżki masła

4 ziemniaki

sól i pieprz

2 cebule

Sposób przygotowania:

Rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Podsmażyć na tym posiekane cebule oraz czosnek. Dodać obie papryki oraz kindziuka w plasterkach. Podsmażyć całość przez kilka minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać bulionem i zagotować. Zmniejszyć temperaturę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodać porwany na kawałki jarmuż i gotować jeszcze około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem polać oliwą.

Panna cotta z miechunką

Składniki:

250 ml śmietany kremówki

około 20 owoców miechunki

3 łyżeczki żelatyny

250 ml mleka

2 łyżki cukru

1 laska wanilii

1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i odstawić. Śmietanę, mleko, cukier i wydrążoną laskę wanilii gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż wanilia odda smak do mleka. Następnie zagotować. Zdjąć z kuchenki i dodać żelatynę. Dokładnie ją rozpuścić i przelać do 4 np. filiżanek i odstawić do schłodzenia. Gdy jest już chłodna, przełożyć do lodówki. Przed podaniem pokroić na ćwiartki owoce miechunki (4 odłożyć do dekoracji). Przełożyć na patelnię z miodem i smażyć około 5-10 minut. Filiżanki z deserami zanurzyć na chwile w gorącej wodzie, aby łatwiej było wyjąć desery, obrócić na talerzyk i jeśli potrzeba, lekko podważyć. Wyjąć desery na talerzyki, na wierzchu ułożyć owoc miechunki, a obok nałożyć odrobinę dżemu z patelni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości