Materiał promocyjny

Topa w kuchni

Bartłomiej ukończył Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi, zagrał w kilkudziesięciu filmach, a dzisiaj gotuje w naszej kuchni.

Kurczak po chińsku

Składniki dla 4 osób:

200 g piersi z kurczaka

Marynata:

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

4 plastry cytryny

Szczypta imbiru

3 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat

2 łyżki oliwy

2 łyżki oleju sezamowego

2 pokrojone w wiórki szlotki

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku

1 duża, pokrojona w cienkie paseczki (julienne) marchewka

1 posiekana papryczka chili

2 kapusty pak choi

1 mała czerwona cebula

1 oczyszczona czerwona papryka

100 g kiełków soi i słonecznika

2 łyżki prażonych ziaren sezamu

Sól, chili pieprz Cayenne Prymat i imbir do smaku

1 pęczek kolendry

2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych

1 pokrojona w ćwiartki limonka

50 ml słodkiego sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Umytą, oczyszczoną i osuszoną pierś z kurczaka pokroić w plastry, zamarynować we wszystkich połączonych składnikach marynaty i odstawić na 4-6 godzin. W woku na oliwie i oleju sezamowym podsmażyć kurczaka i przełożyć do miseczki. W tym samym woku podsmażyć szalotkę, czerwoną cebulę, czosnek, czuszkę, marchewkę, kapustę pak choi i wyfiletowaną czerwoną paprykę, całość smażyć przez ok. 10 minut. Następnie dodać orzeszki ziemne, kurczaka i świeże kiełki. Całość doprawić do smaku, przełożyć do miseczek, skropić sosem sojowym, udekorować posiekaną kolendrą, ziarnami sezamu i cząstkami limonki. Tak przygotowane danie jeść pałeczkami.

Pikantna pierś z kurczaka

Składniki dla 4 osób:

8 x 80 g piersi z kurczaka

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 op. pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła

2 pokrojone w wiórki szalotki

1 pokrojona w plastry żółta cukinia

1 pokrojona w plastry zielona cukinia

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku

100 ml białego wina

200 ml śmietany kremówki

Sok z 1 cytryny

Sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, ostra papryka Prymat do smaku

1 pęczka świeżej bazylii

4 suszone pomidory

4 kapary

4 łyżeczki sera gorgonzola

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 4-6 godzin. Na oliwie z oliwek i maśle podsmażyć cebulę, pora, czosnek, zieloną i żółtą cukinię, dodać wino i śmietanę i zagotować. Następnie sos doprawić do smaku. Marynowaną pierś z kurczaka oprószyć mąką, podsmażyć na oliwie, a następnie piec 5 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowaną pikantną pierś z kurczaka podawać na aromatycznym sosie z cząstkami suszonych pomidorów, serem gorgonzola, kaparami i listkami świeżej bazylii.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości