To historia, kultura i tradycja, to smak i aromat Azji, który zadomowił się w najróżniejszych zakątkach globu. W samej Japonii jest ponad 38 tysięcy warsztatów, w których wyrabia się tofu.Zimowa sałatka z tofu i z boku
Składniki:
kilka plasterków bio boczku
kostka tofu – miękkiego
pieczona główka czosnku
1 -2 ząbki świeżego czosnku
pół pęczka natki pietruszki
garść kiełków słonecznika
sok z cytryny
oliwa
łyżka musztardy francuskiej
pieprz, sól
bagietka
olej do głębokiego smażenia
jarmuż, suszone pomidory, pieczarki szpinak i boczniaki
Przygotowanie:
Często stosuje mięso jedynie jako dodatek, który uzupełnia danie i nadaje mu wyjątkowego smaku. Z umiarem – to moja taktyka. To danie jest aliansem dwóch pozornie nie pasujących do siebie składników. Tofu i mięso? A jednak. Intensywne w smaku mocne połączenie smażonego tofu i aromatycznego boczku. Do tego chrupiące kiełki kwaskowate pomidory i pachnące grzyby, natka i szpinak odświeżają i dodają powabu. Spróbujcie! Tofu kroimy w kostkę i smażymy by stało się chrupkie (moi wietnamscy znajomi pewnie usmażyliby je na głębokim tłuszczu – wybór należy do Was). Boczek drobno siekamy i smażymy na suchej patelni Ew. z odrobiną oliwy. Kiedy "kubańczyk" będzie już chrupiący, łączymy go z usmażonym i osuszonym na ręczniku tofu. Część tłuszczu możemy odlać by odchudzić danie.
Czas na dodatki – do miski dorzucamy kiełki słonecznika, mogą być też pestki, obrany pieczony czosnek, natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę, łyżkę musztardy francuskiej, czasem grillowane grzyby i sparzony młody jarmuż lub szpinak. Rzecz jasna, także oliwę lub dobry olej lniany, pieprz i sól – i gotowe – moje ulubione smaki 5 w jednym!
Niech to tofu gęś kopnie! Mięso z gęsią i tofu
Składniki:
4-5 łyżek miso lub bardzo dobrego sosu sojowego
1 kostki tofu
1l wody lub lekkiego nie solonego wywaru warzywnego
1 gęsia pierś najlepiej
4 cm białej części pora
4 cm marchewki
dymka
prażony sezam
ewentualnie mała miseczka glonów Wakame
Przygotowanie:
Tłuszcz na piersi nacinamy poprzecznie, solimy, pieprzymy i smażymy na patelni kilka minut tłuszczem do spodu do lekkiego zrumienienia. Teraz druga strona – jeszcze moment. I do pieca na max 15 minut (możemy ją jeszcze lekko natrzeć mieszanką oleju miodu i czosnku). Kiedy nasz ptaszek jest w piecu. Namaczamy Wakame, marchew i pora kroimy w zapałkę, wodę gotujemy dodajemy warzywa, tofu i miso rozprowadzone w niewielkiej ilości płynu. Kiedy pierś jest upieczona wyciągamy ją z pieca i pozawalamy odpocząć parę minut. Zupę ściągamy z ognia by jej nie gotować. Serwujemy zupkę w miseczkach z tofu krojonym w kostkę, kaczką w drobne płatki, siekanym szczypiorkiem i prażonym sezamem. Pyszności.
Pijane tofu
Składniki:
200 g twardego tofu
3 łyżki sosu sojowego najlepiej ciemny
2 łyżki wytrawnego sherry ale może być polskie cherry też smaczne
2 łyżeczki brązowego cukru
1 starty ząbek czosnku
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczki przyprawy pięciu smaków (do kurczaka)
Pieprz świeżo mielony
6 grzybów shiitake suszonych lub świeżych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duży szczypior a najlepiej dymka
2 łyżki oleju
listki kolendry do przybrania
makaron jajeczny najlepiej taki jak do zupek
Przygotowanie:
Tofu osączyć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę o boku 2,5 cm i rozłożyć w płaskim naczyniu. W miseczce wymieszać sos sojowy z sherry, cukrem, czosnkiem, imbirem, przyprawą pięć smaków, pieprzem. Dodać tofu, dokładnie wymieszać i marynować około 30 minut. Tofu osączyć z marynaty, marynatę zachować. W tym czasie, jeśli grzyby są suszone, zalać ciepłą wodą i moczyć 20-30 minut. Następnie grzyby osączyć, a kapelusze pokroić na paski. Do miseczki wlać kilka łyżek wody, w której były moczone grzyby. Dodać marynatę oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Dymkę pokroić na piórka, szczypior na kawałki długości 2,5 cm i oddzielnie odłożyć. W woku rozgrzać olej. Włożyć tofu i ciągle mieszając, smażyć 2-3 minuty, aż się zarumieni. Wyjąć z woka i odłożyć. Do woka włożyć grzyby razem z dymką i ciągle mieszając, smażyć 2 minuty. Podlać marynatą z mąką ziemniaczaną, gotować około 1 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać tofu i posypać szczypiorem. Podgrzewać na wolnym ogniu 1-2 minuty. Potrawę przybrać listkami bazylii i zaraz podawać z makaronem wymieszanym z tofu na patelni.
Ciasteczka z tofu i kanadyjskim listkiem
Składniki:
200 g tofu
2 jaja
Około 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
szczypta proszku do pieczenia
200 g mleczka kokosowego
1 limonka
cukier wanilinowy
odrobina cynamonu
100 ml syropu klonowego
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Z jaj, mąki, proszku do pieczenia, cukru i cynamonu zrobić ciasto, jak na racuchy, a następnie dodać tofu i ponownie ale delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut i w tym czasie rozgrzać tłuszcz do temperatury około 120 stopni. Dwiema łyżkami formować kulki i wrzucać na olej. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i podawać obficie polane syropem klonowym.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"