Co takiego je Robert Lewandowski, że jest w tak świetnej formie? Postanowiliśmy to sprawdzić zapraszając do kuchni Dzień Dobry TVN Tomasza Leśniaka, Szefa Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej, ktory już od 9 lat karmi "nasze orły". Czy to on decyduje o tym, co pilkarze mogą jeść? Czy dla każdego przygotowuje indywidualne menu? Jakie są ulubione potrawy piłkarzy? Tomasz Leśniak w naszej kuchni przygotował m.in.: „Ryżankę” na mleku kokosowym z siemieniem lnianym, halibuta w pistacjach z dzikim ryżem i salsą z buraków oraz cielęcinę marynowaną w syropie klonowym. Skorzystajcie z jego przepisów! „Ryżanka” na mleku kokosowym z siemieniem lnianym, orzeszkami pinii i owocami
Składniki na 4 porcje:
200 g płatków ryżowych błyskawicznych
200 ml mleka kokosowego
200 ml wody
miód do smaku
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka prażonych orzeszków pinii
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka sezamu
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka ziaren słonecznika
świeże borówki, maliny i truskawki
Przygotowanie:
W małym garnku zagotować wodę, a następnie dodać płatki i gotować do miękkości. Do rozmiękczonych już płatków dołączyć wszystkie suche składniki oraz mleko kokosowe i ponownie gotować przez parę minut. Całość doprawić do smaku miodem. Tak przygotowaną ryżankę podawać ze świeżymi borówkami, malinami i truskawkami.
Halibut w pistacjach z dzikim ryżem i salsą z buraków, warzywami i oliwą cytrynową
Składniki na 4 porcje:
400 g fileta z halibuta
sól morska, pieprz do smaku
oliwa cytrynowa
estragon suszony
zielone pistacje
100 g dzikiego ryżu
3 pomidory
1 pieczony burak
świeża bazylia
miód do smaku
sok z cytryny do smaku
oliwa z oliwek
świeże sezonowe warzywa
Przygotowanie
Ryż dziki opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Przecedzić i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Halibuta pokroić na małe kawałki, skropić oliwą cytrynową, dodać soli morskiej i estragonu. Tak przygotowane kawałki ryby obtoczyć w rozdrobnionych zielonych pistacjach i usmażyć na suchej patelni. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę, a następnie dodać do nich oliwy, soli i pieprzu. Buraka obrać, pokroić w kosteczkę, podgrzać na patelni z oliwą i doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem, sokiem z cytryny i posiekaną świeżą bazylią. Warzywa zblanszować, skropić oliwą i doprawić solą. Tak przygotowane danie serwować na talerzu wedle własnej kompozycji.
Cielęcina marynowana w syropie klonowym i figach z komosą ryżową, chutney z dyni i warzywami
Składniki na 4 porcje:
400 g oczyszczonej górki z mlecznej cielęciny
sól morska, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
syrop klonowy
2 świeże figi
sok z cytryny
100 g komosy ryżowej (Quinoa)
świeże sezonowe warzywa
Chutney z dyni
Składniki:
300 g świeżej dyni
Oliwa z oliwek
Świeży imbir
Curry, kolendra, cynamon, anyż do smaku
Sól, miód, sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
Dynię pokroić w kosteczkę. Mały kawałek imbiru obrać i drobno posiekać. Na rozgrzaną oliwę dać imbir, miód, dynię i delikatnie podsmażyć, a następnie dodać curry, kolendre, anyż. Całość zalać wodą, tak by przykryła dynię i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Dodać soku z cytryny, soli i miodu do smaku. Komosę ryżową ugotować na wolnym ogniu w osolonej wodzie.
Cielęcinę pokroić na małe kawałki i zamarynować w oliwie, syropie klonowym, miąższu z fig, soli, pieprzu i soku z cytryny. Tak przygotowane mięso usmażyć na suchej patelni. Warzywa zblanszować, skropić oliwą i doprawić solą. Tak przygotowane danie serwować na talerzu wedle własnej kompozycji.
Deser Chia na mleku ryżowym z syropem z agawy i musem mango
Składniki na 4 porcje:
200 ml mleka ryżowego
2 łyżki nasion Chia
3 łyżki syropu z agawy
1 szt. świeżej trawy cytrynowej
1 dojrzałe mango
świeży imbir do smaku
świeże owoce (maliny, truskawki, borówki lub jeżyny)
Przygotowanie
Mleko ryżowe zagotować z rozgniecioną trawą cytrynową. Do mleka dodać syrop z agawy oraz nasiona chia. Całość zagotować, zamieszać rózgą i odstawić do wystygnięcia. Z gotowego deseru wyciągnąć trawę cytrynową, zamieszać i przełożyć do miseczek. Dojrzałe mango obrać, pokroić i przełożyć do blendera. Dodać niewielką ilość tartego imbiru, a następnie zmiksować całość w mus o jednolitej konsystencji. Tak przygotowany deser podawać na zimno z sosem mango i świeżymi owocami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"