37 dni przed Euro 2012 Franciszek Smuda podał nazwiska 33 kadrowiczów. Do 28 maja, zgodnie z przepisami UEFA, selekcjoner musi zawęzić skład do 23 zawodników, którzy będą reprezentować Polskę na mistrzostwach. O dobre samopoczucie wyselekcjonowanej kadry, a przede wszystkim ich żołądki zadba wyjątkowy człowiek, prawdziwy artysta wśród kucharzy, Tomasz Leśniak. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał przedsmak tego, co zaserwuje naszym piłkarzom.Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Energetyczne muesli z owocami, orzechami i olejem z pestek dyni
Receptura na 4 porcje
100 g płatków owsianych
100 g płatków Granola
200 g jogurtu naturalnego
100 ml mleka 2%
Miód do smaku
Sok z 1/2 cytryny
Sok z 1/2 pomarańczy
1szt jabłka zielonego
30 g orzechów włoskich
30 g orzechów nerkowca
30 g suszonych moreli
20 g rodzynek
10 g ziaren słonecznika
250 g świeżych truskawek
0,5 szt świeżego ananasa
50 ml oleju z pestek dyni
Płatki owsiane namoczyć w mleku do miękkości. Jogurt przełożyć do miski i dokładnie połączyć z rodzynkami, miodem, sokiem z cytryny i pomarańczy, orzechami, ziarnami słonecznika i drobno pokrojonymi suszonymi morelami. Jabłko obrać, zetrzeć na tarle do wcześniej przygotowanego jogurtu. Namoczone płatki połączyć z jogurtem. Płatki Granola, truskawki i ananasa dodać pod sam koniec. Podawać według własnego uznania polane olejem z pestek dyni.
Makaron z szynką Parmeńską, awokado i pomidorami
Receptura na 4 porcje
400 g makaronu le casarecce
Oliwa z oliwek
Sól morska, pieprz czarny do smaku
4 plasterki szynki Parmeńskiej
8 szt pomidorków koktajlowych
4 szt świeżych, obranych pomidorów
5 ząbków czosnku
6 szt małych szalotek
1szt awokado
Sok z 1/2 cytryny
6 szt suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
1 wiązka natki zielonej pietruszki
Bazylia świeża
Ser Parmezan w całości, do posypania makaronu
Przygotowanie
Makaron ugotować na półtwardo (Al. Dente) w osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy.
Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Szynkę Parmeńską i suszone pomidory pokroić w paski.
Szalotke obrać i pokroić. Pomidory zetrzeć na tarle.
Awokado obrać i pokroić w kostkę, a następnie zamoczyć w misce z zimną wodą i sokiem z cytryny
Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, a bazylię i natkę pietruszki drobno posiekać.
Na rozgrzaną oliwę dać czosnek, szynkę parmeńską, szalotke i całość delikatnie podsmażyć.
Dodać wszystkie pomidory, makaron , posiekane zioła i awokado a następnie doprawić do smaku i ponownie podsmażyć.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Gotową potrawę podawać ze świeżo tartym Parmezanem.
Filet z labraksa podawany z warzywami, polentą i sosem z liści limonki i mleka kokosowego
Receptura na 4 porcje
500 g filetu z dzikiego labraksa / Sea bass (2 duże filety)
Sól, pieprz pomarańczowy do smaku
Oliwa z oliwek
Estragon suszony
12 szt zielonych szparagów
Wiosenne młode warzywa
Oliwa truflowa
Sól, pieprz do smaku
Polenta
100 g polenty
20 g startego parmezanu
200 ml mleka
100 ml wody
30 g masła
10 g czosnku
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz do smaku
Sos z liści limonki i mleka kokosowego
100 ml mleka kokosowego
100 ml śmietany kokosowej
2 szt limonki
Liście limonki
Miód do smaku
Bazylia świeża
Sól do smaku
50 g masła
Polenta
Wodę, mleko, czosnek pokrojony w kosteczkę i masło zagotować.
Następnie dodać polentę (cały czas mieszając) oraz parmezan i doprawić do smaku.
Całość wyłożyć na wyścieloną folią formę i odstawić do wystygnięcia.
Po zastygnięciu uformować i usmażyć na oliwie.
Sos z liści limonki i mleka kokosowego
Do nagrzanego garnka dać odrobinę masła, miód i deliktanie skarmelizować, a następnie dodać sok
z wyciśnietych limonek i zredukować. Do całości dodać śmietanę, mleko kokosowe, liście limonki i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną drobno bazylię.
Filety z labraksa wyczyścić, skropić oliwą z oliwek, dodać odrobinę estragonu i doprawić do smaku solą i pieprzem pomarańczowym. Tak przygotowaną rybę odstawić na 10 minut do chłodnego miejsca, a następnie usmażyć na mocno rozgrzanej patelni teflonowej. Szparagi obrać i zblanszować w osolonej wodzie. Warzywa sezonowe pokroić i zblanszować w osolonej wodzie. Wszystkie warzywa delikatnie podsmażyć na oliwie truflowej, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"