Tłusty poniedziałek Ani Starmach. Wypróbuj nieoczywiste przepisy na hiszpańskie pączki, churrosy i profiteroles

Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN
Ania Starmach w ciąży ma ogromny wstręt do zapachu smażonego smalcu, a bez niego trudno o dobre pączki. Dlatego zamiast Tłustego Czwartku na koniec karnawału proponuje widzom tłusty poniedziałek. Zobacz, jak w naszej kuchni smaży churrosy, profiteroles i hiszpańskie pączki.

Churros

Składniki na churros (dla 4 osób):

  • 200 g mąki pszennej
    • 100 masła
      • 200 ml wody
        • 4 jajka
          • 50 g drobnego cukru
            • 1 łyżeczka cukru waniliowego
              • duża szczypta cynamonu
                • olej do smażenia

                  Sos czekoladowy

                  • 200 ml śmietanki kremówki
                    • 100 g gorzkiej czekolady
                      • 100 g mlecznej czekolady

                        Jak przygotować churros:

                        W garnku zagotuj wodę z masłem i cukrem. Poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wtedy dosyp mąkę, cynamon, cukier waniliowy i wszystko dokładnie wymieszaj.

                        Gdy ciasto nieco przestygnie, wbijaj do niego pojedynczo jajka, całość wymieszaj na gładką masę. Przełóż ją do rękawa cukierniczego z końcówką „gwiazdka”.

                        W garnku rozgrzej olej, ze szprycy wyciskaj „paski” ciasta (mogą też być okręgi). Smaż na złoty kolor ok. 3–4 minut. Odsącz nadmiar tłuszczu, kładąc churros na papierowym ręczniku.

                        Śmietankę zagotuj, dodaj do niej drobno posiekane kawałki czekolady, poczekaj, aż składniki się połączą. Churros podawaj posypane cukrem pudrem, z mocno czekoladowym sosem.

                        Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                        Hiszpańskie pączki

                        Przygotuj ciasto jak na chuuros. Papier do pieczenia posmaruj olejem, wytnij kwadraty, na każdym kwadracie umieść okręg z ciasta (wyciśnięty ze szprycy).

                        W rondlu rozgrzej olej, wkładaj do niego pączki , papierem do góry, po chwili go ściągnij. Smaż około 4 minut.

                        Profiteroles

                        Składniki na profiteroles:

                        Ciasto ptysiowe

                        • 250 ml wody
                          • 150 g mąki
                            • 100 g masła
                              • 4 jajka
                                • 1 łyżka cukru

                                  Dodatkowo:

                                  • 500 g lodów waniliowych lub ubitej śmietany
                                    • 200 ml śmietanki kremówki
                                      • 200 g gorzkiej czekolady

                                        Jak przygotować profiteroles:

                                        Zagotuj wodę z masłem. Dodaj mąkę, odrobinę soli łyżkę cukru. Cały czas mieszaj, podgrzewając na małym ogniu. Ściągnij garnek z ognia, gdy ciasto trochę wyschnie (czyli nie będzie przyklejało się do łyżki). Przełóż je do miski, pojedynczo dodawaj jajka mieszaj mocno, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

                                        Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Formuj na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) małe ptysie. Piecz około 30 minut (od czasu do czasu uchylaj drzwiczki piekarnika, by pozbyć się wilgoci – dzięki temu ptysie będą bardziej chrupiące). Upieczone ptysie przekrój na połówki.

                                        Śmietankę podgrzej, wrzuć do niej połamaną na małe kawałki czekoladę, wymieszaj. Za pomocą gałkownicy formuj kulki lodów i umieszczaj je między połówkami ptysiów. Tuż przed podaniem polej deser gorącą czekoladą.

                                        Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                        Zobacz też:

                                        Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!

                                        Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki

                                        Bliny z kawiorem – przepis

                                        Autor: Luiza Bebłot

                                        Źródło: Ania Starmach

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości