Oponki serowe cytrynowe i klasyczne - pyszne przepisy na tłusty czwartek i nie tylko

Cytrynowe oponki serowe - przepis
Oponki serowe to propozycja na pyszny, domowy deser, świetnie wpisujący się w karnawałowe menu. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Piotra Kucharskiego, który podzielił się swoim przepisem na ich cytrynową wersję. Sprawdź, jak je zrobić również w wersji klasycznej.

Oponki serowe - przepis klasyczny

Składniki:

  • 0,5 kg sera półtłustego na wagę
    • 0,5 kg mąki pszennej
      • 3 jajka
        • 3/4 szklanki cukru
          • łyżka sody oczyszczonej
            • olej do smażenia

              Jak zrobić oponki serowe?

              1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce – nie zagniatać.
                1. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować.
                  1. Szklanką wycinać kółka, a w nich mniejsze kółeczka kieliszkiem, tak by powstała oponka.
                    1. Olej podgrzać w głębokiej patelni lub w woku i smażyć oponki na złoty kolor. Najlepiej odwrócić je wykałaczką, tak by z dwóch stron były równo usmażone.

                      Cytrynowe oponki serowe - przepis

                      Składniki:

                      • 500 g twarogu
                        • 500 g mąki pszennej
                          • 120 g cukru
                            • 2 jajka
                              • 2 łyżki śmietany
                                • 1 łyżeczka sody spożywczej
                                  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                    • 1 łyżka spirytusu
                                      • sok z jednej cytryny
                                        • skórka otarta z jednej cytryny
                                          • dodatkowo: 1 kg smalcu lub olej do smażenia, 200 g cukru, skórka otarta z 2 cytryn

                                            Jak zrobić cytrynowe oponki serowe?

                                            1. Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem pozycji dodatkowych i wymieszać.
                                              1. Następnie lekko wyrobić, ciasto będzie się kleić do rąk, należy je lekko posypywać mąką podczas wyrabiania.
                                                1. Ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm. Szklanką wycinać krążki, następnie szklanką o mniejszej średnicy wycinać mniejsze okręgi w środku.
                                                  1. Otrzymane oponki usmażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach.
                                                    1. Resztę ciasta zagnieść, rozwałkować i powtórzyć czynność.
                                                      1. Cukier utrzeć w moździerzu ze skórą cytrynową. Każdą oponkę obsypać cytrynowym cukrem.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Diana Ryściuk

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Lauri Patterson/Getty Images

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości