Tiramisu mascarpone – jak przyrządzić idealny, włoski deser?

Tiramisu mascarpone to deser pochodzący z Włoch. Jego nazwa po włosku oznacza “przebudzić się” lub pisane oddzielnie – “tirami su” oznacza “popraw mi humor”. Deser ten rzeczywiście poprawia humor poprzez słodki krem, czekoladę i biszkopty. Przebudza, dzięki zawartej w nim kawie, którą moczone są biszkopty. Jeśli chcemy zrobić wrażenie na gościach, nie ma nic lepszego niż przygotowanie tiramisu.

Istnieje wiele różnych przepisów na ten deser. Konkretna receptura jest zależna od regionu Włoch. Deser t iramisu mascarpone wymyślono w latach 60. XX wieku, prawdopodobnie w Wenecji, która jest jednocześnie miejscem wynalezienia serka mascarpone. W swojej tradycyjnej, włoskiej formie deser ten jest okrągły, ale przyrządzić go można dowolnie – nada się blacha, tortownica, a nawet szklane, podłużne naczynie (może być żaroodporne, używane normalnie do pieczenia zapiekanek i ciast). Przy podaniu, tiramisu mascarpone wyglądem przypomina polskie ciasto o nazwie “cappuccino” . Niektórym kojarzy się również z naszą tradycyjną wuzetką. Istotnym jest także alkohol używany do wyrobu tiramisu. W Polsce stosuje się najczęściej likier amaretto (tak się po prostu przyjęło). Oryginalne, włoskie przepisy zawierają zazwyczaj wino marsala. Chcąc zrobić tiramisu możemy zrezygnować z alkoholu. Wystarczy zastąpić go odpowiednim aromatem.

Włoskie tiramisu mascarpone

Tiramisu nie wzięło się z próżni. Deser ten dla Włochów ma funkcję chłodząco-rozbudzającą. Podawany jest w południe, bardzo mocno schłodzony, w towarzystwie kawy espresso. Wielu mieszkańców Włoch traktuje kawę i porcję tiramisu jako codzienny rytuał – przerwę w pracy lub drugie śniadanie. Jak zrobić tiramisu mascarpone ?

Tiramisu mascarpone – przepis

Składniki na ciasto tiramisu :

· dwa opakowania serka mascarpone,

· 4 duże jajka – oddzielamy żółtka i białko,

· 2 paczki biszkoptów ( tzw. “kocich języczków” lub “lady fingers”) – uwaga, są bardzo kruche,

· 3 łyżki cukru,

· szklanka mocnego espresso lub po prostu przestudzonej kawy rozpuszczalnej,

· odrobina kakao do oprószenia,

· pół tabliczki czekolady gorzkiej, startej na wiórki,

· 50 ml amaretto lub kilka kropel aromatu o tym zapachu.

Przygotowanie klasycznego tiramisu:

1. Na samym początku parzymy kawę – może być to espresso lub po prostu zaparzona kawa rozpuszczalna. Robimy to kilka godzin wcześniej – tak, aby kawa zdążyła ostygnąć.

2. Białko z jajek ucieramy na sztywną pianę. Cały proces odbywa się szybciej, kiedy do białek wsypujemy szczyptę soli.

3. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jednolitą masę. Następnie, ciągle miksując, dodajemy serek mascarpone. Ma on dość twardą konsystencję, dlatego należy unikać dodawania go całego na raz – słabszy mikser nie da rady. Dodawanie serka najlepiej podzielić na 3-4 tury. Kiedy dodamy jedną porcję, miksujemy ją porządnie z jajkiem, aż stanie się miękka, dopiero wtedy można dodawać kolejne tury serka. Na koniec wlewamy do masy kieliszek amaretto lub kilka kropel aromatu.

4. Pianę z białek i słodką masę serową delikatnie ze sobą łączymy i mieszamy. W ten sposób uzyskujemy gotową masę do tiramisu mascarpone.

5. Biszkopty układamy na blasze, tortownicy lub innym naczyniu. Zanim jednak przystąpimy do układania, należy je namoczyć w kawie. Nie wolno robić tego długo bo się rozpadną – wystarczy zanurzyć biszkopt i od razu wyjąć, następnie ułożyć w formie. Kiedy całe dno zostanie pokryte biszkoptami, oprószamy je startą na wiórki czekoladą. Masę serową dzielimy na 3 części i pierwszą z nich wykładamy na biszkopty – rozsmarowujemy, aby je równomiernie pokrywała. Na masie ponownie układamy biszkopty maczane w kawie i znowu posypujemy je czekoladą. Na to znowu wykładamy drugą porcję masy. Przykrywamy ją ostatnią warstwą biszkoptów namoczonych w kawie i posypanych czekoladą. Na górę rozkładamy ostatnią już warstwę masy serowej, rozsmarowujemy ją na gładko. Tak przygotowany deser tiramisu mascarpone wkładamy na noc do lodówki . Tiramisu potrzebuje dużo czasu, aby się schłodzić i dobrze stężeć. Najlepiej przygotowywać je dzień przed podaniem.

6. Przy podawaniu posypujemy wierzch kakao, następnie kroimy deser w kwadraty. Podajemy do kawy, herbaty lub jako deser po obiedzie .

Tiramisu mascarpone warto przygotować na święta , jako miłą odmianę od tradycyjnych ciast. Świetnie sprawdzi się jako deser do eleganckiego obiadu lub kolacji. Ze względu na obecność w nim alkoholu i kawy nie jest wskazany dla dzieci. Jeśli mamy ochotę zjeść ten deser, ale nie chce się go robić, można dostać go w każdej włoskiej restauracji .

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości