Styl Życia

Ten kultowy produkt gościł kiedyś na każdym stole. Dziś doczekał się pomnika 

Styl Życia

Ten kultowy produkt gościł kiedyś na każdym stole. Dziś doczekał się pomnika 

Paprykarz szczeciński był kultowym produktem lat 70. i 80. Od 2010 roku przysmak ten znalazł się na liście regionalnej, tradycyjnej żywności. Na jego cześć w szczecinie postawiono nawet pomnik. Jak wyglądała jego produkcja? O tym nasza reporterka rozmawiała z Teresą Szczęsną oraz Heleną Kamińską.

Kultowy paprykarz szczeciński

Paprykarz szczeciński to kultowy produkt, który jeszcze kilkanaście lat temu gościł na stole w każdym domu. Pamiętają go także studenci, którzy niejeden raz podgrzewali mieszankę i spożywali ją na gorąco. Jak przyznały panie pracujące przy produkcji, w ich domach również przez lata pojawiał się znany produkt i mimo tego, że miały z nim styczność praktycznie codziennie, to jeszcze nie zdążył im się znudzić.

W tym roku znany z PRL-u paprykarz szczeciński doczekał się pomnika. Instalacja, która jest wiernym odwzorowaniem słynnej puszki stanęła przy Placu Gryfitów na szczecińskiej Łasztowni.

Byłam bardzo wzruszona i kręciły mi się łezki na odsłonięciu pomnika 

– powiedziała pani Helena.

Paprykarz szczeciński - praca przy produkcji

Pani Helena, która dawniej pracowała przy produkcji paprykarzy, przyznała, że lubiła swoją pracę. Kobieta do dziś wspomina wspaniały zapach przypraw, który unosił się w całym budynku. 

Nasza reporterka nie omieszkała zapytać również o sam proces produkcji. Jak krok po kroku powstawał kultowy produkt?

Paprykarz szczeciński powstawał z ryby, z filetów z miruny, mintaja, dorsza. Ryba była przepuszczana przez parownik, później wysypywana była na stoły, a pracownicy wybierali z niej ości

– powiedziała pani Teresa Szczęsna.

Kolejnymi etapami było zmielenie ryby i dodanie jej do mieszadła, czyli mieszkanki ryżu, blanszowanej na oleju cebuli i pulpy pomidorowej. Co więcej, do polskiej potrawy dodawane były wyjątkowe przyprawy - pieprz pochodzący z Nigerii i pulpa pomidorowa sprowadzana z Bułgarii i Holandii.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz także:

Jak zastąpić słodycze zdrowszymi produktami, jak z nich zrezygnować?

Olejek CBD - substancja na miarę XXI w. Wystarczą dwie jego kropelki, by móc się odstresować

Jak przetrwać ciążę w dobie pandemii? Psycholog: "Trzeba otaczać się osobami, które mądrze wspierają"

Co sądzisz o tym artykule?
80
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0