Tęczowe pierogi Kasi Bosackiej

Na półkach księgarń właśnie pojawiła się pierwsza książka kucharska Kasi Bosackiej. Czy znawczyni zdrowej żywności wykorzysta swoje polonistyczne wykształcenie i zajmie się pisaniem na stałe? Być może, ale zanim to nastąpi odwiedziła kuchnię Dzień Dobry TVN i ulepiła bajecznie kolorowe pierogi.

Zielone pierogi ruskie

Składniki:

3 duże cebule

1 łyżka oleju rzepakowego

200 g półtłustego twarogu

2 średnie ugotowane i wystudzone ziemniaki

3 garści świeżego szpinaku

1/2 kg mąki pszennej

1/3 szkl. gorącej wody

4 łyżki oliwy z oliwek

1/2 szkl. jogurtu naturalnego typu greckiego

Szczypta cukru

Duży ząbek czosnku

Łyżka drobno posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na oleju aż będzie rumiana i wystudzić. Zemleć przez maszynkę razem z twarogiem i gotowanymi ziemniakami. Szpinak wypłukać, zalać wrzątkiem, odczekać 30 sekund i wyjąć. Wrzucić do blendera kielichowego, dodać pół szklanki wrzątku i zemleć na gładką masę. Jogurt wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, zbalansować kwaśny smak szczyptą cukru, dodać szczypiorek i dobrze wymieszać. Mąkę przesiać przez sito, zrobić w kopczyku dołek i wlać do niego wodę i masę szpinakową, wymieszać ją z mąką i powoli dolewać oliwę stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli jest zbyt zbite warto dolać jeszcze trochę wody. Rozwałkować i szklanką powykrawać kółka. Na każdym umieścić mniej więcej pół łyżki farszu w zależności od wielkości kółka i zakleić. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Podawać z sosem czosnkowym.

Pierogi żółte ze śliwką i grzybami

Składniki:

2 duże cebule

1 łyżka oleju rzepakowego

200 g serka naturalnego do smarowania pieczywa

Garść suszonych śliwek

Garść suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)

1/2 kg mąki pszennej

1/2 szkl. gorącej wody

4 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżki kurkumy suszonej lub 1 łyżka świeżej tartej

1/2 pęczka natki pietruszki

3 łyżki masła

Przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na oleju aż będzie rumiana i wystudzić. Grzyby zalać w garnuszku wrzątkiem i gotować aż zmiękną (ok. 25 min). Pod sam koniec gotowania dodać suszone śliwki. Odlać i wystudzić. Zemleć masę grzybowo-śliwkową przez maszynkę, dodać podsmażoną cebulę i serek naturalny. Natkę pietruszki posiekać drobniutko, wrzucić na rozgrzane masło, mocno podgrzać i lekko posolić. Mąkę przesiać przez sito, dodać świeżą kurkumę startą na tarce na najmniejszych oczkach lub sproszkowaną suszoną, zrobić w kopczyku dołek i wlać do niego bardzo gorącą wodę, wymieszać ją z mąką i powoli dolewać oliwę stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli jest zbyt zbite warto dolać jeszcze trochę wody. Jeśli jest bladożółte, dodać jeszcze trochę kurkumy, zagnieść i rozwałkować. Szklanką powykrawać kółka. Na każdym umieścić mniej więcej pół łyżki farszu w zależności od wielkości kółka i zakleić. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Podawać z masłem pietruszkowym.

Pierogi czerwone z kozim serem i rozmarynem

Składniki:

1 duża czerwona cebula

1 łyżka oleju rzepakowego

200 g białego serka koziego

Garść świeżego rozmarynu

1/2 kg mąki pszennej

1/2 szklanki gorącej wody

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki koncentratu soku z buraków o dobrym składzie (bez wzmacniaczy smaku)

3 łyżki masła

1 duży ząbek czosnku

Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić drobniutko, sparzyć wrzątkiem (przelać przez sitko). Serek kozi wymieszać z cebulą i pokrojonym rozmarynem, doprawić pieprzem. Mąkę przesiać przez sito, zrobić w kopczyku dołek i wlać do niego bardzo gorącą wodę oraz koncentrat buraczany, wymieszać z mąką i powoli dolewać oliwę stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli jest zbyt zbite warto dolać jeszcze trochę wody. Masło rozpuścić w rondelku, dodać posiekany drobno czosnek i podgrzać. Szybko zdjąć z patelni, by czosnek się nie przypalił. Rozwałkować ciasto i szklanką powykrawać kółka. Na każdym umieścić mniej więcej pół łyżki farszu w zależności od wielkości kółka i zakleić. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Podawać z ciepłym masłem czosnkowym.

Pierogi pegowate z kapustą i grzybami

Składniki: 1 duża cebula Spora garść suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków) 1 szkl. dobrej jakościowo kapusty kiszonej 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 kg mąki pszennej 1/2 szkl. gorącej wody 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki maku

Przygotowanie: Mak zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 5 min. Odstawić na kilka godzin, by napęczniał i stał się miękki. Grzyby zalać niewielką ilością wrzątku, odstawić na pół godziny by zmiękły i wchłonęły wodę. Cebulę obrać, pokroić jak najdrobniej, podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Kiedy się zarumieni, wrzucić pokrojone drobniutko grzyby. Podsmażać 5-10 minut, dolewając jeśli trzeba wodę pozostałą po moczeniu grzybów. Kapustę wrzucić na sitko, odcedzić płyn, a następnie drobno poszatkować. W rondelku rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić kapustę i gotować do miękkości ok. 20-30 min, podlewając sokiem kapuścianym. Gdy będzie miękka, dodać do niej grzyby i cebulę, wymieszać. Wystudzić, a potem bardzo drobno poszatkować farsz lub zemleć przez maszynkę do mielenia mięsa na jak najgrubszych oczkach. Mąkę przesiać przez sito, dodać mak, zrobić w kopczyku dołek i wlać do niego bardzo gorącą wodę, wymieszać ją z mąką i powoli dolewać oliwę stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli jest zbyt zbite warto dolać jeszcze trochę wody. Rozwałkować i szklanką powykrawać kółka. Na każdym umieścić mniej więcej pół łyżki farszu w zależności od wielkości kółka i zakleić. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"