Te dzieciaki lubią gotować. Ich przepisy zaskoczą Was!

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestników MasterChef Junior, którzy wczoraj pożegnali się z programem. Zuzia i Karol, pod okiem Anny Starmach, przygotowali: przegrzebki z sosem winno-maślanym, puree selerowo-waniliowe, creme brulee, skrzydełka faszerowane kaszą jaglaną, rodzynkami i orzechami oraz krem cytrynowy. Spróbujecie?

Przepisy Zuzi:

Przegrzebki z sosem winno-maślanym oraz puree selerowo-wanilowym

Składniki:

10 szt przegrzebków

2 szt masła

300 ml białego wino

Główka czosnku

2 szt szalotki (razem ze szczypiorkiem)

300 ml oliwy z oliwek

300 ml śmietanki 30%

2 szt selera

2 laski wanilii

Sól

Pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelnie włożyć 1/5 kostki masła, 3 ząbki czosnku, pół szalotki, i trochę oliwy z oliwek. Gdy masło się rozpuści dodać przegrzebki, a po chwili białe wino. Poczekać aż przegrzebki nabiorą rumianego koloru. W tym czasie gotujemy selery oraz wyciągamy ziarenka z wanilii. Gdy seler będzie miękki blendujemy go wraz z wanilią, śmietanką, solą oraz pieprzem na puree.

Creme Brulee z sosem malinowo-miodowo-miętowym

Składniki:

300 ml śmietany kremówki 36%

1 laska wanilii

4 żółtka

3 łyżki drobnego cukru do wypieków

3 łyżki cukru do skarmelizowania

mięta

maliny

miód

Sposób przygotowania:

Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać nasionka, włożyć do rondelka, wlać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia, następnie odstawić do przestudzenia. W miseczce drewnianą łyżką utrzeć żółtka z cukrem (nie do puszystości, wystarczy jak zaczną zmieniać kolor). Mieszając, połączyć ze stopniowo dolewaną, przestudzoną śmietanką. Masę jajeczną przecedzić przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. Wypełnić nią 2 - 3 płytkie foremki żaroodporne. Piekarnik rozgrzać do 100ºC. Wstawić foremki z masą i zapiekać około 45 minut do godziny. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy krem jest gotowy - środkowa część powinna być lekko galaretkowatą. Krem nie powinien się również przyrumienić. Ostudzić do temperatury pokojowej. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.Przed podaniem powierzchnię kremu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać brązowym lub białym cukrem (ok. 1 łyżki na foremkę; nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha). Cukier karmelizować przy pomocy palnika lub - ewentualnie - grilla w piekarniku (krótko, kilkanaście sekund, uważając by nie spalić).

Przepisy Karola:

Skrzydełka faszerowane kaszą jaglaną, rodzynkami, orzechami i cynamonem z sosem słodko-ostrym z puree z selera i wanilii

Składniki:

100 g cukru trzcinowego

1,5 szklanka wody

4 średniej wielkości papryczek chili, różnokolorowych

3 ząbki czosnku

ok. 2 cm świeżego imbiru

50 ml białego octu

sok z 1/2 limonki

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Szczypta cynamonu

6-10 skrzydełka

250 g Kaszy jaglanej

2 l mleka

50 g rodzynek

50 g orzechów laskowych

150 ml śmietany 18%, gęstej

1 główka selera

1 laska wanilii

100 g masła

Olej

Przygotowanie:

Pozbawić skrzydełka kości, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na mleku kaszę jaglaną, po ugotowaniu przełożyć do miski, dodać cynamon, rodzynki, orzechy laskowe, śmietanę i wymieszaj. Skrzydełka faszerować kaszą, smażyć na mocno nagrzanym oleju, smażyć przez ok. 2-3 min. na jednej stronie. Po usmażeniu przełożyć do rękawa pieczeniowego i piec w 190 C, w termoobiegu przez ok. 20-30 min.

Puree z selera i wanilii

Selera obrać i umyć, gotować na mleku. Po ugotowaniu selera blendować z masłem, ziarenkami wanilii, solą i pieprzem.

Sos słodko-ostry

Do garnka wsypać cukier i zalać wodą, gotować na średnim ogniu przez ok. 15 min. Kroić bardzo drobno chili, czosnek i imbir, dodać do wody z cukrem i gotować przez ok. 10-15 min. Po 15 min. dodać sok z limonki i ocet, gotować przez 5 min. Następnie zagęścić wodą i mąką, jeszcze gotować 5 min.

Krem cytrynowy

Składniki:

3 jajka

2 cytryny

3 łyżeczki żelatyny

3 łyżki cukru

Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Z żółtek i cukru utrzeć kogiel-mogiel. Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i kiedy się rozpuści zagotować. Po ostygnięciu żelatyny dodać skórę z cytrynową, utarte żółtka i sok. Wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek ze szczyptą soli i lekko wymieszać drewnianą łyżką. Wystudzić w lodówce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości