Te ciasta nie wymagają pieczenia. Są pyszne!

Tiramisu z wafili
Tiramisu z wafili
Ciasta, które poleca dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach można przygotować błyskawicznie, bo nie wymagają pieczenia. Są proste w przygotowaniu i - jak zapewnia Anna - bardzo smaczne. Zatem skorzystajcie z przepisów na: waflowy torcik czekoladowy, wafle z malinami i torcik orzechowy. Kto z Was ma ochotę na piszingera?

WAFLOWY TORCIK CZEKOLADOWY

Składniki:

300g gorzkiej czekolady

200g cukru

300g masła

300g mielonych orzechów laskowych

10-15 okrągłych wafli

200g roztopionej czekolady do dekoracji

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem, dodaj drobno orzechy i roztopioną czekoladę (300g). Powstałą masą smaruj wafle, układaj je warstwami. Gdy skończysz, ostatni wafel zostaw „pusty”. Ciasto schładzaj w lodówce. Schłodzony torcik oblej roztopioną czekoladą, udekoruj orzechami i ponownie umieść w lodówce tak, by czekolada stężała.

TORCIK ORZECHOWY

Składniki:

500 g herbatników maślanych

300 g drobnego cukru

350 g miękkiego masła

200 g zmielonych orzechów włoskich

5 łyżek gorzkiego kakao

70-100ml mleka

3 okrągłe wafle

2 żółtka

Herbatniki drobno pokrusz w robocie kuchennym (możesz też je umieścić na ściereczce, złożyć ją i rozgnieść wałkiem lub pokruszyć zwykłym widelcem). W dużej misce utrzyj mikserem masło z cukrem i żółtkami. Następnie dodaj herbatniki, wymieszaj łyżką lub lepiej rękoma. Jeśli masa jest za sucha i składniki nie chcą się połączyć, dodaj kilka łyżek mleka mleka. Kakao rozmieszaj z pozostałym mlekiem. Masę podziel na 3 części: do jednej dodaj kakao z mlekiem i wymieszaj, do drugiej dodaj orzechy i wymieszaj, do trzeciej nic nie dodawaj. Na okrągłym płaskim talerzu połóż wafel, pokryj go równomiernie częścią masy bez dodatków. Przykryj ją drugim waflem, dociskając, by masa równomiernie się rozłożyła. Teraz czas na kolejną warstwę, tym razem kakaową. Wyrównaj ją łyżką, a potem dociśnij kolejnym waflem. Wierzch wyłóż masą z orzechami i wyrównaj. Na koniec udekoruj torcik połówkami orzechów włoskich.

WAFLE Z MALINAMI

Składniki:

4 jaja

120g cukru

500g mascarpone

3 listki żelatyny

2 łyżki śmietanki kremówki

2 łyżki gorzkiego kakao

200g malin

3 kwadratowe wafle

Przygotowanie:

Żelatynę namocz, następnie rozpuść w podgrzanej śmietance. Żółtka ubij z cukrem, stopniowo dodawaj mascarpone żelatynę. Białka ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z żółtkami. Masę podziel na dwie części. Wafel ułóż w kwadratowej foremce, posyp równomiernie kakao, dodaj masę z mascarpone połowę owoców, przełóż ja drugim waflem, dodaj kakao, masę , maliny, na wierchu ułóż wafla, lekko dociśnij, schładzaj przez kilka godzin w lodówce, tak aby masa stężała.

Autor: Redakcja Dzień Dobry

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości