Materiał promocyjny

Tatar z tuńczyka Bartka Wrony i jego szwagra Darka

W kuchni Bartek Wrona i jego szwagier Darek Kuźniak przygotowali tuńczyka w formie tatara z jajkiem przepiórczym, kaszę jaglaną w formie risotto oraz deser - fondant czekoladowy z wiśniami. Smacznego!

Kaczka w burakach z jabłkami i maliną dla 4 osób

Składniki:

Filet kaczka 2 szt.

Jabłka 1 szt.

Malina świeża 125gram

Rozmaryn świeży 2 gałązki

Cukier brązowy 45gr

Krupnik 50ml

Pomarańcz 1 szt.

Sok z jabłka 100ml

Masło 30gr

Sól

Pieprz

Burak gotowany 1 szt.

Cytryna 0,5 szt.

Czosnek 2 ząbki

Ocet balsamiczny łyżka

Łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatki

Świeże zioła, liście botwiny, rukola

Przygotowanie:

Filet kaczka

Umyty i oczyszczony filet kaczki układamy na desce i nacinamy skórę po skosie – przełóż filet i powtórz nacięcia , na letnią patelnie połóż filet kaczki skórą w dół , po 8-9 min przewróć na druga stronę smaż 2 min dodaj alkohol odparuj a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika 200C -8min. Przełóż mięso na deskę aby odpoczęło i zachowało soki , dodaj łyżkę masła do sosu

Jabłka w czosnku i rozmarynie

Na rozgrzaną patelnie dodaj cukier , rozmaryn , czosnek i pokrojone jabłka – karmelizuj z dwóch stron a następnie dodaj 50 ml soku

Buraki

Rozpuść na patelni cukier dodaj drylowane buraki ,ocet balsamico , sok jabłkowy – odparuj

Maliny

Malina, sok z pomarańcza, pieprz umieść worku szczelnie zamknij , zalej worek wrzątkiem na 10 min . Malin użyj jako dekoracji a sok zagęść( mąką ziemniaczaną z wodą) podać w formie sosu

Comber jagnięcy na risotto z kaszy jęczmiennej z grzybami dla 4 osób

Składniki:

Comber jagnięcy 1 paczka 0,7 kg

Kasza jęczmienna 200g

Szalotka 6 szt

Ser parmezan 30 g

Bulion drobiowy 200ml

Wino białe musujące

Groszek zielony mrożony 0,25

Śmietana 60ml

Borowik 150gr

Boczek wędzony 60gr

Jałowiec 10 ziaren

Rozmaryn 1 gałązka

Sól morska 20 g

Masło 50 g

Tymianek świeży 2 gał

Olej/oliwa

Dodatki

Natka, tymianek , kiełki buraka

Przygotowanie:

Comber Jagnięcy

Wyczyszczony i umyty comber przekrój na pół natrzyj ziołami ( sól, rozmaryn ,jałowiec – posiekane na desce) na rozgrzany olej z dodatkiem oliwy ułóż comber kośćmi do góry smaż 5 min przełóż na drugą stronę dodaj masło wstaw do rozgrzanego piekarnika 160C na 15 min

Przełóż mięso na deskę aby odpoczęło i zachowało soki.

Kasza jęczmienna

Posiekaną szalotkę przesmaż na oliwie dodaj wino – odparuj następnie kaszę –wymieszaj i zalej bulionem . do ugotowanej kaszy dodaj masło , parmezan ,natkę

Mus z groszku zielonego

Do pojemnika dodaj ugotowany groszek śmietanę rozdrobnij blenderem i przetrzyj przez drobne sito do przetartego groszku dodaj łyżkę masła

Grzyby

Pokrojone grzyby przesmaż na suchej patelni następnie dodaj masło i tymianek

Chrupiący boczek

Cztery paski boczku przełóż pergaminem ułóż na rozgrzanej patelni a następnie przykryj mniejszą po 5-6 minutach przełóż pergamin na druga stronę i smaż kolejne 5min

Przełóż boczek na ręcznik papierowy do wystygnięcia

Tatar z tuńczyka , pomidorem sezamowym i jajkiem przepiórczym

Składniki:

Tuńczyk św 400 gr

Pomidor 1 szt

Olej sezamowy 10ml

Sos teriyaki 10ml

Oliwa truflowa 5ml

Szczypiorek 0,5 pęczka

Jajka przepiórcze 4 szt

Mleko 0,5l

Masło 25g

Czosnek 3 ząbki

Dodatki

Kwiaty, kawior wasali , kiełki lucerny, kiełki słonecznika

Przygotowanie:

Tuńczyk

Umyty i oczyszczony filet pokrój w drobną kostkę dodaj oliwę truflową , olej sezamowy teriyaki sos wymieszać

Pomidor

Całego pomidora naciąć na 8 części sparzyć we wrzątku oddzielić skórę miąższ i nasiona . pokroić miąższ ,

Fondant czekoladowy z wiśniami

Składniki:

Czekolada 175g

Masło 175g

Cukier 100g

Mąka 12,5g

Jajka 5 szt

Żółtka 5 szt

Do smarowania foremek

Kakao 2 łyżki

Masło 25g

Wiśnia 200gr

Sok jabłkowy 50ml

Mąka ziemniaczana 2 łyżki

Cynamon kora 1 szt

Goździk 4 szt

Cukier 100

Przygotowanie:

Fondant

Czekoladę i masło rozpuść na parze , do ubitych jajek żółtek z cukrem dodaj mąkę następnie wlej stopniowo rozpuszczoną masę czekoladową delikatnie mieszając przelej do foremek wysmarowanych masłem i obsypanych kakao wstaw do piekarnika 180C 15 min

Wiśnie

Rozpuść cukier w soku z cynamonem i goździkiem dodaj wiśnie zagęść mąką ziemniaczaną z wodą

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości