W kuchni Bartek Wrona i jego szwagier Darek Kuźniak przygotowali tuńczyka w formie tatara z jajkiem przepiórczym, kaszę jaglaną w formie risotto oraz deser - fondant czekoladowy z wiśniami. Smacznego!Kaczka w burakach z jabłkami i maliną dla 4 osób
Składniki:
Filet kaczka 2 szt.
Jabłka 1 szt.
Malina świeża 125gram
Rozmaryn świeży 2 gałązki
Cukier brązowy 45gr
Krupnik 50ml
Pomarańcz 1 szt.
Sok z jabłka 100ml
Masło 30gr
Sól
Pieprz
Burak gotowany 1 szt.
Cytryna 0,5 szt.
Czosnek 2 ząbki
Ocet balsamiczny łyżka
Łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatki
Świeże zioła, liście botwiny, rukola
Przygotowanie:
Filet kaczka
Umyty i oczyszczony filet kaczki układamy na desce i nacinamy skórę po skosie – przełóż filet i powtórz nacięcia , na letnią patelnie połóż filet kaczki skórą w dół , po 8-9 min przewróć na druga stronę smaż 2 min dodaj alkohol odparuj a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika 200C -8min. Przełóż mięso na deskę aby odpoczęło i zachowało soki , dodaj łyżkę masła do sosu
Jabłka w czosnku i rozmarynie
Na rozgrzaną patelnie dodaj cukier , rozmaryn , czosnek i pokrojone jabłka – karmelizuj z dwóch stron a następnie dodaj 50 ml soku
Buraki
Rozpuść na patelni cukier dodaj drylowane buraki ,ocet balsamico , sok jabłkowy – odparuj
Maliny
Malina, sok z pomarańcza, pieprz umieść worku szczelnie zamknij , zalej worek wrzątkiem na 10 min . Malin użyj jako dekoracji a sok zagęść( mąką ziemniaczaną z wodą) podać w formie sosu
Comber jagnięcy na risotto z kaszy jęczmiennej z grzybami dla 4 osób
Składniki:
Comber jagnięcy 1 paczka 0,7 kg
Kasza jęczmienna 200g
Szalotka 6 szt
Ser parmezan 30 g
Bulion drobiowy 200ml
Wino białe musujące
Groszek zielony mrożony 0,25
Śmietana 60ml
Borowik 150gr
Boczek wędzony 60gr
Jałowiec 10 ziaren
Rozmaryn 1 gałązka
Sól morska 20 g
Masło 50 g
Tymianek świeży 2 gał
Olej/oliwa
Dodatki
Natka, tymianek , kiełki buraka
Przygotowanie:
Comber Jagnięcy
Wyczyszczony i umyty comber przekrój na pół natrzyj ziołami ( sól, rozmaryn ,jałowiec – posiekane na desce) na rozgrzany olej z dodatkiem oliwy ułóż comber kośćmi do góry smaż 5 min przełóż na drugą stronę dodaj masło wstaw do rozgrzanego piekarnika 160C na 15 min
Przełóż mięso na deskę aby odpoczęło i zachowało soki.
Kasza jęczmienna
Posiekaną szalotkę przesmaż na oliwie dodaj wino – odparuj następnie kaszę –wymieszaj i zalej bulionem . do ugotowanej kaszy dodaj masło , parmezan ,natkę
Mus z groszku zielonego
Do pojemnika dodaj ugotowany groszek śmietanę rozdrobnij blenderem i przetrzyj przez drobne sito do przetartego groszku dodaj łyżkę masła
Grzyby
Pokrojone grzyby przesmaż na suchej patelni następnie dodaj masło i tymianek
Chrupiący boczek
Cztery paski boczku przełóż pergaminem ułóż na rozgrzanej patelni a następnie przykryj mniejszą po 5-6 minutach przełóż pergamin na druga stronę i smaż kolejne 5min
Przełóż boczek na ręcznik papierowy do wystygnięcia
Tatar z tuńczyka , pomidorem sezamowym i jajkiem przepiórczym
Składniki:
Tuńczyk św 400 gr
Pomidor 1 szt
Olej sezamowy 10ml
Sos teriyaki 10ml
Oliwa truflowa 5ml
Szczypiorek 0,5 pęczka
Jajka przepiórcze 4 szt
Mleko 0,5l
Masło 25g
Czosnek 3 ząbki
Dodatki
Kwiaty, kawior wasali , kiełki lucerny, kiełki słonecznika
Przygotowanie:
Tuńczyk
Umyty i oczyszczony filet pokrój w drobną kostkę dodaj oliwę truflową , olej sezamowy teriyaki sos wymieszać
Pomidor
Całego pomidora naciąć na 8 części sparzyć we wrzątku oddzielić skórę miąższ i nasiona . pokroić miąższ ,
Fondant czekoladowy z wiśniami
Składniki:
Czekolada 175g
Masło 175g
Cukier 100g
Mąka 12,5g
Jajka 5 szt
Żółtka 5 szt
Do smarowania foremek
Kakao 2 łyżki
Masło 25g
Wiśnia 200gr
Sok jabłkowy 50ml
Mąka ziemniaczana 2 łyżki
Cynamon kora 1 szt
Goździk 4 szt
Cukier 100
Przygotowanie:
Fondant
Czekoladę i masło rozpuść na parze , do ubitych jajek żółtek z cukrem dodaj mąkę następnie wlej stopniowo rozpuszczoną masę czekoladową delikatnie mieszając przelej do foremek wysmarowanych masłem i obsypanych kakao wstaw do piekarnika 180C 15 min
Wiśnie
Rozpuść cukier w soku z cynamonem i goździkiem dodaj wiśnie zagęść mąką ziemniaczaną z wodą
„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"