Tata w kuchni

Dwóch ojców: Bartosz Obuchowicz i Piotr Kucharski, dwoje dzieci: Marianna Obuchowicz i Wiktor Kucharski, jedna kuchnia: kuchnia Dzień Dobry TVN - zobaczcie jak to się skończyło :D

Omlet z warzywami

Składniki:

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 marchewki

kawałek dyni

1 korzeń pietruszki

5-6 dużych różyczek brokuła

oliwa z oliwek

4 jajka

100 ml mleka ryżowego

sól i pieprz do smaku

50 g twardego sera koziego

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę, dynię i pietruszkę. Dodać brokuł podzielony na małe różyczki. Smażyć kilka minut. Podlać odrobiną wody i poddusić aż warzywa będą miękkie. Jajka roztrzepać widelcem w misce. Dolać mleko, wymieszać. Mieszankę jajeczną wylać na patelnię, przyprawić pieprzem i solą, posypać startym serem. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć temperaturę pod patelnią. Gotować tak przez 5-6 minut. Następnie wstawić na kolejne 5 minut do piekarnika z włączoną górną grzałką, na temperaturę 160ºC.

Kotleciki rybne z warzywami

Składniki:

700 g świeżego łososia lub innej ryby bez skóry i ości

1 jajko

1 bułka namoczona w mleku

mąka kukurydziana

1 łyżeczka sosu sojowego

pęczek koperku

1 marchewka

sól i pieprz

świeży ogórek

1 łyżka oliwy

2 marchewki

1 pietruszka

1 brokuł

2 brukselki

Przygotowanie:

Łososia pokroić na małe kawałki i rozdrobnić w robocie kuchennym, uważając aby nie rozdrobnić za bardzo by nie powstała pasta. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, sos sojowy, pęczek koperku i startą na tarce na dużych oczkach marchewkę. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu. Wszystko wymieszać, dodać tyle mąki kukurydzianej aby można było formować kotleciki. Z ciasta uformować 6-8 płaskich kotlecików. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropić je z wierzchu oliwą. Upiec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 20 minut.

Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w słupki. Poddusić na patelni z odrobiną wody i oliwy. Gdy warzywa będą miękkie dodać podzielony na różyczki brokuł i podzieloną na listki brukselkę. Wszystko dusić aż będzie miękkie. Podawać z kotlecikami.

Pełnoziarniste babeczki z jagodami

Składniki:

2 bardzo dojrzałe banany

300 g mąki pełnoziarnistej

1 1/2 proszku do pieczenia

1 sody oczyszczonej

szczypta soli

100 g cukru trzcinowego

280 ml maślanki

1 duże jajko

75 g oleju kokosowego

100 g jagód (mogą być mrożone) lub borówek amerykańskich

1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Banany rozgnieść w misce na papkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem. Dodać maślankę, jajka, olej i rozgniecione banany. Szybko wymieszać wszystkie składniki aby się połączyły (trzeba uważać aby nie wymieszać za mocno). Dodać borówki i delikatnie całość wymieszać. Formę do muffinek z 12 otworami wyłożyć papilotkami. Łyżką nałożyć masę do foremek. Wierzch babeczek posypać cukrem. Wstawić do piekarnika, piec 20-25 minut aż wierzch będzie złoto-brązowy. Babeczki przełożyć na kratkę do studzenia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości