W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Goździalska i Charles Daigneault przygotowali przekąski, które możecie podać podczas sylwestrowej domówki. Są to: ceviche z dorsza, quiche, muffinki czekoladowe, pikantne skrzydełka z sosem blue cheese, tartinki z krewetkami, tartinki z wędzonym łososiem i kawiorem tobiko oraz sałatka z polędwiczką wieprzową w sosie gorgonzola.

 

 

Ceviche z dorsza

Składniki:
300 g świeżego fileta z dorsza
1 mango
1 szalotkę
1 chili
sok i skórka z 2 limonek
2 łyżki oliwy z oliwek
świeża kolendra

Przygotowanie:
Dorsza i mango kroimy w kostki (0,5x0,5 cm), szalotkę i chili drobno kroimy. Mieszamy dorsza, mango, szalotkę i chili z sokiem i skórką z limonki. Wkładamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem dodajemy pokrojoną kolendrę. Podajemy na liści cykorii lub grzance.

Quiche (tarta)

Składniki:
ciasto francuskie
100 g szynki
100 g boczku
1 por
80 g sera polskiego
pieczarki
250 ml mleka
250 ml śmietany słodkiej 30%
4 jajka

Przygotowanie:
Smażmy boczek i szynkę, odlewamy tłuszcz, potem smażmy por i pieczarki. Mieszamy mleko, śmietanę i jajka. Doprawimy solą i pieprzem. Ciasto układamy na okrągłej formie i pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 min. Przed końcem smarujemy ciasto jajkami i pieczemy dalej 5 min. Do upieczonego ciasta dodajemy mięso, por i pieczarki, dolewamy masę mleczną i posypujemy serem. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C.

Muffinki czekoladowe

Składniki:
300 g mąki
150 g masła
1,5 tabliczki mlecznej czekolady
2 jajka
1 szklanka białego cukru
170 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1/2 laski wanilii

Przygotowanie:
W rondelku na małym ogniu topimy masło, które następnie zostawiamy do wystudzenia. Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i tę mieszankę przesiewamy przez sito do dużej miski, w której będziemy wyrabiać nasze ciasto. Do przesianej mąki z dodatkami wsypujemy cukier i mieszamy, aby równomiernie połączył się z mąką. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka z mlekiem i dodajemy do nich miąższ z połowy laski wanilii. Teraz czas na połączenie wszystkich tych pysznych komponentów: do miski z mąką wlewamy ubite z mlekiem jajka, mieszamy dużą łyżką, żeby wszystko ładnie się połączyło, następnie do masy dolewamy masło, mieszamy i dodajemy pokrojoną czekoladę. Ciasto mieszamy jeszcze kilkakrotnie łyżką (grudki czekolady powinny być w nim widoczne). Formę do muffinów wykładamy 12 papilotkami, wlewamy do nich masę (gdzieś do 2/3 wysokości każdej papilotki). Uwaga, ilość muffinów z tej porcji ciasta zależy od tego jakiej wielkości formą dysponujemy, muffinów może wyjść 12 (w większej formie), albo 20 (w foremce o mniejszych „otworkach”), zawsze trzeba pamiętać, żeby nalewać 2/3 masy do papilotki, a mniejszym muffinkom skrócić czas pieczenia, żeby nie wyschły. Muffinki pieczemy jakieś 20 min. w 180-190 st. C. Gotowe powinny być ładnie wyrośnięte, a wetknięty w nie patyczek powinien pozostać suchy.
Muffinki świetnie smakują solo, ale można udekorować je bitą śmietaną i np. świeżymi malinami.

Pikantne skrzydełka z sosem blue cheese

Składniki:
10 skrzydełek z kurczaka
3 łyżeczki  słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka  papryki chili
sól
pieprz
olej do smarowania
3 marchewki
seler naciowy

Sos:
1 szklanka jogurtu bałkańskiego
1/2 szklanki śmietany 36%
1 opakowanie niebieskiego sera pleśniowego, np. lazur
1/2 zielonego sera pleśniowego

Przygotowanie:
Skrzydełka starannie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy ostre zakończenia, wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i olej, mieszamy. Odstawiamy na 15 min. do lodówki.
Sos: W misce kruszymy ser pleśniowy niebieski  i zielony, dodajemy jogurt i śmietanę, wszystko miksujemy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Wyjmujemy  z lodówki zamarynowane  skrzydełka i  na ruszcie pieczemy ok. 30 min. w 175 st. C. Gotowe danie układamy na talerzu z pokrojoną marchewką  i selerem naciowym.

Tartinki z krewetkami

Składniki:
1 op. chleba pumpernikiela
1 koperek
200 g białego sera
1 op. pomidorków cherry
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 małe  op.  czarnych oliwek
3 łyżki drobnego kawioru tobiko
4 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz biały do smaku
200 g krewetek

Przygotowanie:
Pumpernikiel kroimy na małe kawałki Twarożek mieszamy z jogurtem. Miksujemy, po chwili dodajemy kawior tobiko  i delikatnie  mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki sparzamy gorącą wodą. Rozgrzewamy patelnię, masło i krewetki smażymy ok. 4 min.
Na chlebie układamy masę z sera oraz krewetki. Ozdabiamy pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami, oliwkami i koperkiem.

Tartinki z wędzonym łososiem i kawiorem tobiko

Składniki:
2 chleby pumpernikiel
2 op. serka philadelfia
kawior tobiko
1 avokado
1 zielony ogórek
kiełki rzodkiewki
szczypiorek
pomidorki cherry

Przygotowanie:
Każdą kromkę pumpernikla smarujemy serkiem, na to kładziemy po plasterku łososia, a następnie kolejną warstwę twarożku i ponownie chleb. Przed podaniem kroimy na części
Dekorujemy awokado, ogórkiem, kiełkami i kawiorem.

Sałatka z polędwiczką wieprzową w sosie gorgonzola

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 główka sałaty rzymskiej baby
1 łyżeczka parmezanu
sól
pieprz
czosnek
oliwa z oliwek

Sos:
1/2 szklanki śmietany 36%
1 łyżka sera gorgonzola
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Polędwiczkę myjemy, osuszmy, posypujemy solą i pieprzem (opcjonalnie możemy użyć ulubionych ziół). Lekko smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę, aby mięso się zamarynowało. Kroimy w paski średniej grubości. Smażymy na patelni ok. 10 min. Sałatę myjemy, dzielimy na nieduże kawałki. Aby przygotować sos, śmietanę wlewamy na patelnię i chwilę gotujemy cały czas mieszając. Dodajemy czosnek i ser gorgonzola. Doprawiamy do smaku pieprzem. Na sałacie układamy usmażoną polędwiczkę i polewamy gotowym sosem. Na wierzchu posypujemy startym parmezanem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
64
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0