Helenę Lechecką, uczestniczkę programu "MasterChef", gościliśmy wraz z jurorką Anną Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN. Panie przyrządziły pyszności ze śliwek i fig. Przekonajcie się, jak smakuje ciasto czekoladowe ze śliwkami i delikatną bezą, tarta z puszystym kremem waniliowym i świeżymi figami oraz figi i śliwki zapiekane z pleśniowym serem. Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Ciasto czekoladowe ze śliwkami i delikatną bezą
Składniki - ciasto:
250g mąki
80g cukru pudru
1 jajo
2 łyżki kakao
120g masła
Beza:
4 białka
100g drobnego cukru
kilkanaście wypestkowanych śliwek i 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą, zlep ciasto w kulkę i włóż na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę lub do tortownicy. Blat ciasta ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą. Wstaw na 35 minut do piekarnika o temperaturze 180-190 stopni. W tym czasie na patelni skarmelizuj cukier, dodaj śliwki i smaż je przez kilka minut. Na upieczony spód przełóż śliwki, białka ubij na sztywna pianę, dodaj cukier i tak przygotowaną bezą pokryj ciasto, piecz około 10 minut w piekarniku.
Tarta z puszystym kremem waniliowym i świeżymi figami
Skladniki - Ciasto:
200g mąki
75g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
Farsz:
250g mascarpone
150ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
Laska wanilii
6 świeżych fig
Przygotowanie:
Połącz ze sobą mąkę masło, żółtka i cukier, jeśli ciasto będzie za suche, dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 35 minut. Po upieczeniu ciasto ostudź, figi pokrój w plasterki. Śmietankę ubij, połącz z serkiem mascarpone, ziarenkami wanilii i cukrem. Na chłodny spód wyłóż waniliową masę, na wierzchu ułóż plasterki świeżych fig.
Figi i śliwki zapiekane z pleśniowym serem
Składniki:
6 świeżych fig
6 dużych śliwek
100g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
garść orzechów włoskich
świeża mięta
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Śliwki przepołów i pozbądź się pestek. Figi przekrój. Orzechy zgrilluj na suchej patelni. Na blasze do pieczenia ułóż połówki owoców, na każdej z nich połóż kawałek sera pleśniowego. Zapiekaj przez kilka minut w gorącym piekarniku aż ser się rozpuści. Zapieczone owoce podawaj posypane orzechami i świeżą miętą i polane odrobina miodu.
Przepisy Heleny Lecheckiej
Toskański poranek - Rozgrzewający dżem śliwkowo-czekoladowy
Składniki:
0,5 kg śliwek
5 g pektyny
0,25 kg cukru trzcinowego
3 łyżki rumu brązowego bądź brendy
łyżka likieru różanego
20 g korzenia imbiru
1 tabliczka gorzkiej czekolady
25 ml wody
papryczka piri piri
kardamon mielony
Sardyńskie południe - Kaczka vice przegrzebek na pierzynce z rukoli i roszponki pogodzone przez figę karmelizowaną
Składniki:
Mała pierś z kaczki
3 przegrzebki
garść rukoli i roszponki
3 figi zielone świeże
cukier trzcinowy
miód płynny (najlepiej akacjowy)
syrop klonowy
3 łyżki brendy lub whisky
2 łyżki masła klarowanego
imbir korzeń i suchy
czosnek
sół, pieprz młotkowany
zielona kolendra i pietruszka
cytryna
Noc arabska
filet z jagnięciny (ok.200 g)
cebula, czosnek, papryczka piri-piri, korzeń imbiru
4 figi suszone
2 figi świeże (najlepiej czarne)
cardamon, gałka muszkatelowa
goździk, harisa, pieprz młotkowany
sól, zielona mięta i kolendra kuskus
szklanka Bulion drobiowy 1/5 litra
marchew średnia
cukinia
śrerdnia pomarańcza
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"