Materiał promocyjny

Tarta z kremem waniliowym i świeżymi figami. Przepis Ani Starmach

Helenę Lechecką, uczestniczkę programu "MasterChef", gościliśmy wraz z jurorką Anną Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN. Panie przyrządziły pyszności ze śliwek i fig. Przekonajcie się, jak smakuje ciasto czekoladowe ze śliwkami i delikatną bezą, tarta z puszystym kremem waniliowym i świeżymi figami oraz figi i śliwki zapiekane z pleśniowym serem.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i delikatną bezą

Składniki - ciasto:

250g mąki

80g cukru pudru

1 jajo

2 łyżki kakao

120g masła

Beza:

4 białka

100g drobnego cukru

kilkanaście wypestkowanych śliwek i 2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą, zlep ciasto w kulkę i włóż na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę lub do tortownicy. Blat ciasta ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą. Wstaw na 35 minut do piekarnika o temperaturze 180-190 stopni. W tym czasie na patelni skarmelizuj cukier, dodaj śliwki i smaż je przez kilka minut. Na upieczony spód przełóż śliwki, białka ubij na sztywna pianę, dodaj cukier i tak przygotowaną bezą pokryj ciasto, piecz około 10 minut w piekarniku.

Tarta z puszystym kremem waniliowym i świeżymi figami

Skladniki - Ciasto:

200g mąki

75g masła

2 żółtka

2 łyżki cukru pudru

Farsz:

250g mascarpone

150ml śmietanki 36%

3 łyżki cukru pudru

Laska wanilii

6 świeżych fig

Przygotowanie:

Połącz ze sobą mąkę masło, żółtka i cukier, jeśli ciasto będzie za suche, dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 35 minut. Po upieczeniu ciasto ostudź, figi pokrój w plasterki. Śmietankę ubij, połącz z serkiem mascarpone, ziarenkami wanilii i cukrem. Na chłodny spód wyłóż waniliową masę, na wierzchu ułóż plasterki świeżych fig.

Figi i śliwki zapiekane z pleśniowym serem

Składniki:

6 świeżych fig

6 dużych śliwek

100g sera pleśniowego z niebieską pleśnią

garść orzechów włoskich

świeża mięta

3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Śliwki przepołów i pozbądź się pestek. Figi przekrój. Orzechy zgrilluj na suchej patelni. Na blasze do pieczenia ułóż połówki owoców, na każdej z nich połóż kawałek sera pleśniowego. Zapiekaj przez kilka minut w gorącym piekarniku aż ser się rozpuści. Zapieczone owoce podawaj posypane orzechami i świeżą miętą i polane odrobina miodu.

Przepisy Heleny Lecheckiej

Toskański poranek - Rozgrzewający dżem śliwkowo-czekoladowy

Składniki:

0,5 kg śliwek

5 g pektyny

0,25 kg cukru trzcinowego

3 łyżki rumu brązowego bądź brendy

łyżka likieru różanego

20 g korzenia imbiru

1 tabliczka gorzkiej czekolady

25 ml wody

papryczka piri piri

kardamon mielony

Sardyńskie południe - Kaczka vice przegrzebek na pierzynce z rukoli i roszponki pogodzone przez figę karmelizowaną

Składniki:

Mała pierś z kaczki

3 przegrzebki

garść rukoli i roszponki

3 figi zielone świeże

cukier trzcinowy

miód płynny (najlepiej akacjowy)

syrop klonowy

3 łyżki brendy lub whisky

2 łyżki masła klarowanego

imbir korzeń i suchy

czosnek

sół, pieprz młotkowany

zielona kolendra i pietruszka

cytryna

Noc arabska

filet z jagnięciny (ok.200 g)

cebula, czosnek, papryczka piri-piri, korzeń imbiru

4 figi suszone

2 figi świeże (najlepiej czarne)

cardamon, gałka muszkatelowa

goździk, harisa, pieprz młotkowany

sól, zielona mięta i kolendra kuskus

szklanka Bulion drobiowy 1/5 litra

marchew średnia

cukinia

śrerdnia pomarańcza

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości