Pyszna tarta serowa – nasze propozycje

Tarta serowa w kawałkach na desce do krojenia
photosimysia / Getty Images
Źródło: iStockphoto
Pomysłów na tartę serową jest naprawdę wiele. Istnieje bardzo dużo rodzajów sera, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź poniżej, jakie propozycje na tartę serową dla Ciebie przygotowaliśmy!

Dlaczego warto spróbować tarty z serem? Przede wszystkim serowa tarta oprócz tego, że jest bardzo smaczna, ma również wiele cennych wartości odżywczych. Kiedy wybieramy ser do tarty, np. wytrawnej tarty szpinakowo-serowe j lub słodkiej tarty serowej z malinami , powinniśmy wybrać ser dobrej jakości,który podkreśli wyjątkowy smak dania. Ser ma w sobie bardzo dużo naturalnego, pełnowartościowego białka, którego nie może zabraknąć w naszej diecie. Białko pomaga w budowaniu naszej masy mięśniowej, a jego brak prowadzi do niedokrwistości czy niskiej odporności na choroby. Sery dają nam także dużo energii, ponieważ zawierają w sobie tłuszcze zwierzęce. Co więcej, posiadają witaminy takie jak A czy te z grupy B. Witamina A jest dla nas bardzo ważna, ponieważ dba o nasz wzrok, poprawia układ odpornościowy i sprawia, że nasza skóra jest piękniejsza i bardziej promienna. Witaminy z grupy B dbają o nasz układ nerwowy i wpływają pozytywnie na nasze zdrowie psychiczne – dzięki czemu mniej się stresujemy i mamy lepszy humor. Ser jest także bardzo dobrym źródłem wapnia i fosforu, które są podstawowym budulcem naszych kości. Naprawdę t arta z masą serową jest godna uwagi.

Tarta z serem – rodzaje

To, czy nasza tarta wyjdzie słodka czy słona, zależy od tego, jaki dodamy do niej ser. Jeśli marzy nam się tarta na słodko , to powinniśmy ją zrobić z sera twarogowego, czyli białego. Do zrobienia masy serowej do tarty będą także potrzebne jajka, cukier i mąka ziemniaczana. Do tarty na słodko świetnie będą smakować ulubione owoce. W czasie sezonu warto skorzystać ze świeżych owoców, na przykład z malin, truskawek czy borówek. Będą się one idealnie nadawać do zrobienia pysznego deseru jakim jest tarta serowa z owocami . Jeśli jednak jest zima i nie mamy dostępu do świeżych owoców, to możemy skorzystać z tych dostępnych w marketach albo z zamrożonych przez nas w czasie sezonu. Dobrym pomysłem na tartę na słodko jest też tarta serowa z migdałami .

Jeśli nie mamy koncepcji na dobry obiad albo kolację, a ziemniaki czy makarony na razie się wszystkim przejadły, to warto spróbować zrobić pyszny posiłek jakim jest tarta serowa na słono . Do zrobienia farszu możemy użyć bardzo wielu rodzajów sera – od klasycznej goudy czy mazdamera po camembert, gorgonzolę, mozarellę, ser pleśniowy czy ser feta. Sery te możemy również ze sobą łączyć, na przykład w sytuacji kiedy chcemy przyrządzić tzw. “tartę cztery sery”. Pizza o smaku czterech serów cieszy się bardzo dużą popularnością, czemu więc nie spróbować zrobić tego rodzaju tarty? Dobrym pomysłem na tartę serową na słono jest także połączenie sera z owocami, na przykład camembertu z żurawiną. Spód do takiej tarty możemy wykonać zarówno z ciasta francuskiego – jest to rozwiązanie o wiele szybsze, jak i z mąki, masła i jajek. Wybór należy do nas. Warto wypróbować tartę zarówno z pierwszym spodem, jak i drugim, aby wybrać ten, który najbardziej nam smakuje. Do tarty serowej na słono można dodać również różne rodzaje warzyw. Droga jest wolna – możemy dodać takie warzywo, które my i nasi przyjaciele czy rodzina lubią najbardziej. Do tarty z sera fety dobrze będzie pasować na przykład szpinak albo brokuły, a do gorgonzoli – pomidory. Warto jest trochę poszaleć ze składnikami, aby stworzyć coś naprawdę pysznego i oryginalnego. Sprawdź poniżej, jakie propozycje na tartę serową przygotowaliśmy na dzisiaj dla Ciebie!

Polecamy również tartę z cukinią:

Tarta z cukinią. Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN

Tarta serowa na słodko i słono – przepisy

Przepis na tartę serową “cztery sery” z brokułami

Składniki:

· ciasto francuskie,

· 2 jajka,

· łyżka śmietany,

· 2 łyżki masła,

· 100 g mozarelli,

· 100 g camembertu,

· 100 g żółtego sera,

· 50 g gorgonzoli,

· brokuł,

· sól i pieprz.

Przygotowanie tarty serowej: Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmarować masłem, a następnie starannie umieścić w niej rozwinięte wcześniej z rulonu ciasto francuskie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wziąć brokuł, rozerwać na malutkie kawałki i ugotować. Wziąć cztery rodzaje sera – mozarellę, camembert, ser żółty i gorgonzolę i pokroić na małe kawałki. Zostawić trochę żółtego sera i potrzeć go na tarce, żeby wysypać na górę tarty.Następnie jajka wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Tak gotową masę jajeczną wylać na nasze ciasto francuskie. Na to wysypać pokrojone przez nas sery. Na górę wysypać ugotowane brokuły i delikatnie wszystko wymieszać ze sobą. Na tak przygotowaną tartę wysypujemy potarty ser żółty. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 15–20 minut. Po wyjęciu odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Smacznego!

Tarta serowa z truskawkami

Składniki:

· 200 g mąki,

· 100 g masła,

· 100 g cukru,

· jajko,

· szczypta soli,

· 250 g twarogu,

· 400 g truskawek,

· tabliczka białej czekolady,

· 250 ml śmietany kremówki,

· 2 opakowania cukru wanilinowego.

Przygotowanie tarty serowej: Przygotować tartę o średnicy 28 cm i wysmarować masłem. Następnie wziąć miskę, dodać do niej mąkę, 50 g cukru i sól, a po chwili także jajko i masło. Wyrobić ciasto rękami. Zwinąć je w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim naszą formę do tarty, bardzo dokładnie tak, by ciasto przylegało z każdej strony. Nakłuć spód widelcem, owinąć folią aluminiową i włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć tartę i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Białą czekoladę rozpuścić w garnku i następnie wylać na wystudzony spód. Twaróg dokładnie zmielić, dodać do niego 50 g cukru, 2 opakowania cukru wanilinowego oraz ubitą na sztywno śmietanę. Dokładnie wymieszać. Krem wylać na spód naszej tarty. Następnie wziąć truskawki, umyć je i pokroić na połówki, po czym starannie poukładać na naszej serowej tarcie . Gotową tartę możemy ozdobić kilkoma kostkami białej czekolady. Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości