Materiał promocyjny

Pięć przepisów na tarty. Przepisy na słodko i na wytrawnie od Ani Starmach

Tarta meksykańska z nachosami, bardziej europejska z cukinią i krewetkami, klasyczna - francuska oraz na słodko, z wiśniami w białej czekoladzie, ze śliwkami. W kuchni Dzień Dobry TVN królowała tarta i Anna Starmach.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Tarta meksykańska

Składniki:

Ciasto:

200g mąki pszennej

100g masła

Szczypta soli

Kilka łyżek zimnej wody

Nadzienie:

500g mielonej wołowiny

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów bez skórki

Puszka czerwonej fasoli

Puszka kukurydzy

Chili pieprz Cayenne

Oregano

Kmin Rzymski

Oliwa

Sól, pieprz

59g Nachos

100g tartego żółtego sera

Garść posiekanej kolendry

Przygotowanie:

Mąkę połącz z zimnym masłem i odrobiną wody oraz soli. Ulep z ciasta kulkę i wstaw je na 30 min do lodówki. W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dodaj kmin, Oregano, Chili. Następnie wrzuć wołowinę i smaż przez kilka minut. Wlej pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaj fasolę i kukurydzę, gotuj kolejne 5 minut. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż farsz. Nachosy wymieszaj z serem i posyp nimi wierzch tarty. Zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj ze świeżą kolendrą.

Tarta krewetkowa

Składniki:

Ciasto:

200g mąki pszennej

100g masła

Szczypta soli

Kilka łyżek zimnej wody

Farsz:

2 cukinie

200g obranych i ugotowanych dużych krewetek

100g tartego sera

Garść pietruszki

250ml mleka

2 łyżki mąki

2 łyżki masła

2 jaja

Przygotowanie:

Mąkę połącz z zimnym masłem i odrobina wody oraz soli. Ulep z ciasta kulkę i wstaw je na 30 min do lodówki. W międzyczasie przygotuj farsz.

Cukinie pokrój w drobne paseczki. Przysmaż ją na patelni z odrobiną oliwy. Osobno w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i powoli dodawaj mleko, stworzysz w ten sposób sos zwany beszamel, dopraw go sola i pieprzem do smaku. Cukinie wymieszaj z sosem, dodaj krewetki i ser, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż farsz. Piecz około 25 min w temperaturze 180 stopni. Podawaj z pietruszką.

Z białą czekolada i wiśniami

Składniki:

Ciasto:

200g mąki

75g masła

2 żółtka

2 łyżki cukru pudru

Farsz:

2 jaja

2 łyżki drobnego cukru

2 łyżki drobnego cukru

200g białej czekolady

300ml śmietanki 36%

500g wiśni (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

Połącz ze sobą mąkę masło, żółtka i cukier, jeśli ciasto będzie za „suche” dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. W między czasie przygotuj nadzienie.

Wiśnie wrzuć na patelnie, dodaj cukier i smaż je około 15 minut aż większość soku odparuje. Podgrzej śmietankę, wrzuć do niej połamaną na kawałki czekoladę. Jajka ubij z cukrem, połącz je z kremem czekoladowym.

Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tarte, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż wiśnie (bez soku). Zalej je kremem czekoladowym i wstaw tarte do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 40 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Tarta cytynowa z bezą

Składniki:

Ciasto:

200g mąki

75g masła

2 żółtka

2 łyżki cukru pudru

Farsz:

3 cytryny

50g masła

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 łyżka wody

4 jaja

200g drobnego cukru

4 białka

100g cukru pudru

Przygotowanie:

Połącz ze sobą mąkę masło, żółtka i cukier, jeśli ciasto będzie za „suche” dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. W między czasie przygotuj nadzienie. Z cytryn zetrzyj skórkę na tarce, a następnie wyciśnij z nich sok. Mąkę wymieszaj z wodą. W małym garnku roztop masło, dodaj mąkę. Jaja ubijaj z cukrem aż staną się puszyste i zmienią kolor na jasnożółty. Wtedy dodaj do jajek masło, sok i skórkę z cytryny, wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tarte, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż krem cytrynowy. Piecz tartę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubij na sztywno, dodaj do nich cukier. Gorącą tartę pokryj bezą i wstaw ja na około 5 minut do piekarnika aż się lekko zrumieni.

Tarta ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:

200g mąki

75g masła

2 żółtka

2 łyżki cukru pudru

Farsz:

500g śliwek ( w zimie możesz użyć mrożonych)

200ml śmietanki 30%

2 jaja

60g brązowego cukru

40g drobnego cukru

Przygotowanie:

Połącz ze sobą mąkę masło, żółtka i cukier, jeśli ciasto będzie za „suche” dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. W między czasie przygotuj nadzienie. Jeśli używasz śliwek mrożonych rozmroź je. Na patelni skarmelizuj brązowy cukier, dodaj śliwki, smaż je około 5 minut. Śmietankę ubij z jajami i cukrem. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tarte, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż śliwki, zalej je sosem śmietanowym. Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 190 stopni.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości