Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke

Słodkie minitarty
Słodkie tarty potrafią umilić każdy dzień. Joanna Juhnke pokazuje w naszej kuchni, jak zrobić tartę kakaową z malinami, z konfiturą z czarnej porzeczki i mleczną czekoladą oraz z marakują i opalaną bezą włoską. Sprawdź jej wyjątkowe przepisy.

Tarta kakaowa z maliną i z kremem z białej czekolady

Składniki na ciasto kruche kakaowe:

  • 220 g mąki pszennej
    • 50 g cukru pudru
      • Szczypta soli
        • 20 g kakao
          • 130 g zimnego masła 82%
            • 2 żółtka

              Jak przygotować ciasto kruche?

              Masło, cukier i żółtka ucieramy przez około 30 sekund, następnie dodajemy kakao, sól i mąkę, wszystko miksujemy do połączenia w kulkę. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy ranty do tart, nakłuwamy widelcem i chowamy do schłodzenia do lodówki na około 30-45minut.

              Składniki na frużelinę malinową:

              • 250 g malin (mrożonych)
                • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/1 łyżka wody
                  • 1 łyżeczka żelatyny/ 2 łyżki wody

                    Jak przygotować frużelinę?

                    Maliny zagotowujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, wyłączamy owoce i dodajemy żelatynę (napęczniałą) i słodzimy do smaku. Odstawiamy do schłodzenia.

                    Składniki na krem z białej czekolady:

                    • 200 g śmietanki 36%
                      • 200 g białej czekolady
                        • 300 g mascarpone

                          Jak przygotować krem z białej czekolady?

                          Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy białą czekoladę. Studzimy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

                          Wystudzoną śmietankę z białą czekoladą ubijamy mikserem dodajemy mascarpone, przekładamy do worka cukierniczego.

                          Jak przygotować tartę?

                          Wypieczone i wystudzone tarty nadziewamy frużelinę malinową , odstawiamy do lodówki do zastygnięcia, na koniec zdobimy kremem z białej czekolady i świeżymi malinami.

                          Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                          Tarta z dodatkiem mąki migdałowej z konfiturą z czarnej porzeczki i mleczną czekoladą

                          Składniki na tartę:

                          • 110 g masła 82%
                            • 70 g cukru pudru
                              • 25 g mąki migdałowej
                                • szczypta soli
                                  • 2 żółtka
                                    • 190 g mąki pszennej

                                      Jak przygotować tartę?

                                      Masło, żółtka i cukier ucieramy bardzo krótko mikserem, następnie dodajemy sól, mąkę i mąkę migdałową. Po wyrobieniu ciasta wałkujemy i wykładamy w ranty lub foremki do tart.

                                      Chłodzimy w lodówce wcześnie ponakłuwane widelcem tarty. Pieczemy w temperaturze 170-175 około 25 minut

                                      Składniki na konfiturę z porzeczki:

                                      • 400 g porzeczki mrożonej
                                        • 2 łyżeczki żelatyny / 2 łyżki wody
                                          • cukier do smaku

                                            Jak przygotować konfiturę z porzeczki?

                                            Porzeczkę zagotowujemy, dodajemy cukier, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Po rozpuszczeniu żelatyny chłodzimy w lodówce.

                                            Składniki na krem czekoladowy

                                            • 200 g śmietanki 36%
                                              • 200g mlecznej czekolady
                                                • 300 g mascarpone

                                                  Jak przygotować krem czekoladowy?

                                                  Czekoladę rozpuszczamy w śmietance, studzimy i do lodówki na 12 godzin. Po 12 godzinach czekoladę ze śmietanką i mascarpone ubijamy na sztywny krem, nakładamy do rękawa cukierniczego.

                                                  Jak przygotować tartę?

                                                  Do wypieczonych tart nakładamy konfiturę z porzeczki (studzimy w lodówce), zalewamy czekoladą ze śmietanką, chłodzimy w lodówce. Zdobimy kremem z mlecznej czekolady i borówkami.

                                                  Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                  Tarta z marakują i opalaną bezą włoską

                                                  Składniki ciasta na tartę:

                                                  • 240 g mąki pszennej
                                                    • 50 g cukru pudru
                                                      • szczypta soli
                                                        • 130 g zimnego masła 82%
                                                          • 2 żółtka

                                                            Jak przygotować tartę?

                                                            Masło, cukier i żółtka ucieramy przez 30 sekund (mikserem), dodajemy mąkę, sól i miksujemy płaskim mieszadłem do połączenia składników.

                                                            Wałkujemy i układamy w ranty do tart, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 170-175 ok. 22 minut. Wyjmujemy do wystudzenia

                                                            Curd z marakui

                                                            Składniki na curd z marakui:

                                                            • 240 g cukru
                                                              • 150 g pulpy z marakui
                                                                • 150g masła 82%
                                                                  • 4 jajka

                                                                    Jak przygotować curd z marakui?

                                                                    Pulpę podgrzewamy, dodajemy cukier, jajka i masło, podgrzewamy na wolnym ogniu i mieszamy do zgęstnienia. Przelewamy do naczynia, przykrywamy i chłodzimy w lodówce. Można przechowywać do 14 dni.

                                                                    Beza włoska

                                                                    Składniki na bezę:

                                                                    • 4 białka
                                                                      • 300 g drobnego cukru
                                                                        • (260 g + 40 g) 60 ml wody

                                                                          Jak przygotować włoską bezę?

                                                                          Z 260 g cukru i 60 ml wody gotujemy gęsty syrop. W tym czasie zaczynamy ubijać białka z 40 g drobnego cukru. Jak syrop zgęstnieje, wlewamy do podbitych białek i ubijamy do wystygnięcia. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego.

                                                                          Tarty, które już wystygły, napełniamy curdem z marakui, na wierzchu zdobimy bezą włoską i opalamy palnikiem, a na koniec ozdabiamy świeżymi owocami.

                                                                          Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                          Tarta ze słonym karmelem

                                                                          Składniki ciasta na tartę:

                                                                          • 240 g mąki pszennej
                                                                            • 50 g cukru pudru
                                                                              • szczypta soli
                                                                                • 130 g zimnego masła 82%
                                                                                  • 2 żółtka

                                                                                    Jak przygotować tartę?

                                                                                    Masło, cukier i żółtka ucieramy przez 30 sekund (mikserem), dodajemy mąkę, sól i miksujemy płaskim mieszadłem do połączenia składników.

                                                                                    Wałkujemy i układamy w ranty do tart, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 170-175 około 22 minuty. Wyjmujemy do wystudzenia

                                                                                    Słony karmel

                                                                                    Składniki na słony karmel:

                                                                                    • 150 g cukru drobnego
                                                                                      • 65 g masła
                                                                                        • 90 g śmietanki 30%
                                                                                          • pół łyżeczki soli morskiej

                                                                                            Jak przygotować słony karmel?

                                                                                            Cukier rozpuszczamy na patelni lub w rondelku (trzeba uważać, aby nie spalić cukru). Następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy, na koniec śmietankę i sól. Uzyskujemy płynny sos (po schłodzeniu sos zgęstnieje).

                                                                                            Sos czekoladowy

                                                                                            Składniki na sos czekoladowy:

                                                                                            • czekolada deserowa min 55%
                                                                                              • śmietanka 30%

                                                                                                Jak przygotować sos czekoladowy?

                                                                                                Śmietankę i czekoladę rozpuszczamy na gładki sos.

                                                                                                Jak przygotować tartę ze słonym karmelem?

                                                                                                Wystudzone tarty nadziewamy słonym karmelem i orzechami laskowymi (wlewamy do tart na ½), wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu wlewamy sos z czekolady deserowej i ozdabiamy orzechami laskowymi.

                                                                                                Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                Zobacz też:

                                                                                                Słodkie przyjemności, czyli eklerki, kremówki i mini bezy według przepisów Bartka Boratyna

                                                                                                Pomysły na naleśniki: w sałatce, jako makaron i po japońsku. Przepisy Cristiny Catese

                                                                                                Na słodko i na słono - Matteo Brunetti zdradza przepisy na chrupiące pulpeciki z kalafiora, łososia na parze, ravioli i torta pardiso

                                                                                                Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                Źródło: Joanna Juhnke

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości